Dagstapper 13 Limburg, Rijkhoven – Membruggen – ’s Herenelderen – Alden Biesen

Wandeling 13 Dagstappergids Limburg
GR 128 Vlaanderenroute Oost
Rijkhoven (Alden Biesen) – Membruggen – ’s Herenelderen – Alden Biesen
Dagstappergids Limburg (lannoo), 2007

Tocht: 22,7 km
Datum: 10 december 2011
Weer: stralend weer, koude wind, 7°C
Wandeltijd: 10.05 – 16.45
Stilte: 3/5 (steeds weer die achtergrondgeluiden van drukke verkeersaders)

Ervaring: Na een behoorlijk aantal dagstappers kan ik intussen vrij zeker zeggen wat voor ons een mooie wandeling is. Een die genoeg afwisseling biedt en zo veel mogelijk de verkavelingen mijdt. Vandaag alweer een topwandeling, van kasteel naar kasteel: Alden Biesen – Genoelselderen – ’s Herenelderen – Alden Biesen. Dat allemaal op o.a. de GR 128 Wissant-Aachen.

We vertrekken vanaf de parking aan de Landcommanderij van de Duitse Orde, een middeleeuwse geestelijke ridderorde. Door het poortgebouw klimmen we langs de lindedreef naar het Apostelhuis. Door de poort en naar rechts. We krijgen al meteen een mooi uitzicht over het kasteeldomein. De zon staat laag en het bevroren gras schittert terwijl we via holle wegen de N758 bereiken. Aan de overkant wacht een geheimzinnig moerasgebied met slinger- en knuppelpaden: de Molenbeemd, een typisch ingesneden beekvallei in vochtig Haspengouw. Via een woonwijk komen we in een schitterend glooiend landschap met bomen vol maretak tot bij het wijnkasteel van Genoelselderen. Tijd voor een picknick tussen de eenden aan de kasteelvijver. We zijn inmiddels zo’n twee uur onderweg. We klimmen en dalen via enkele fietsknooppunten onder de E313 door tot in het modderige Demerbroek van Ketsingen en verder tot aan het kasteel de Renesse en de St.-Stefanuskerk in ’s Herenelderen (zie Dagstapper 12). Ondanks onze vuile wandelschoenen krijgen we een warm onthaal en genieten we van een lekkere koffie-met in de mooie brasserie De Kleine Graaf, vlak voor de spoorwegovergang. Een half uurtje later staan we aan het fameuze punt 7 (Punt 6 in Dagstapper 12), waar het vorige keer fout ging. We merken inderdaad een GR-teken wat verder aan een boom aan onze linkerkant (richting Tongeren) en zelfs een picknicktafel volledig onder het mos tussen de stuiken.
Punt 7 richting TongerenPunt 7 richting Alt-Hoeselt
Wij weten nu beter en klimmen rechts de Wijngaardbossen op. Via de oude vierkantshoeve Hof ter Poorten (ooit nog eigendom van de ridderorde) en Alt-Hoeselt komen we tussen de fruitplantages door in het schilderachtig gelegen Werm. Aan het kerkje draaien we rechts richting Lindekapel (Nieuw-Hoeselt) waar we op een bank in het zonnetje een tweede picknick houden. We vervolgen onze weg tot aan de spoorweg waar de GR even omgelegd is tot aan een nieuwe overgang. Via een indrukwekkende holle weg (niet de eerste en niet de laatste vandaag) passeren we aan de E313 de Jeugdkapel, gebouwd door de Hoeseltse jeugdbewegingen. Van herberg De Pasbrug geen spoor maar we zijn op 3 km van ons doel. Eens de brug over de snelweg overgestoken duiken we links opnieuw de Demerbeemden in, knuppelpad incluis. De Demer is inmiddels van beekje tot riviertje gegroeid. Het is intussen 4 uur en de zon gaat snel onder. Nog even klimmen – we zien in de verte de toren van de basiliek van Tongeren – en tussen 2 prikkeldraden door weer steil naar beneden om via het Alden Biesenpad, naar verluidt het oudste wandelpad van Bilzen, aan het poortgebouw van Alden Biesen uit te komen. In de brasserie van het poortgebouw zelf is het aangenaam napraten.

Waarneming: in wandelingen 12 en 13 maak je kennis met de landschapsplooien van vochtig Haspengouw. Beneden moerassig, modderig en donker, boven landbouw en fruitgaarden, tussenin holle wegen met dassenburchten en overal populieren getooid met maretak. Veel zangvogels in de hagen en buizerds in de lucht. Vriendelijke mensen onderweg. Een aanrader voor alle seizoenen.

Poortgebouw Landcommanderij Alden BiesenAlden BiesenMagisch HaspengouwMolenbeemdenMagisch HaspengouwWijnkasteel GenoelselderenBrasserie De Kleine GraafPunt 7 PicknickbankLindekapel, Nieuw-HoeseltDemerArchitectenwoningJeugdkapelRichting DemerbeemdenDemerLate paddestoelMagisch Haspengouw

Advertenties

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s