Wandeling in Borgloon, Grootloon en omgeving

Wandeling Borgloon
Bewegwijzerd: geel blokje (blauwe pijl)

Tocht: 12 km
Datum: 29 december 2011
Weer: regen, koude wind, 5°C (1° gevoelstemperatuur)
Wandeltijd: 12.00 – 14.45
Stilte: 4/5

Ervaring: Gratis parking vonden we onderaan het kerkhof van Borgloon. Van daar is het 5′ stappen tot in het historische centrum, waar we links van de kerk aanpikken op de volledig bewegwijzerde wandeling. Bij aankomst daarnet scheen de zon nog; nu vallen de eerste druppels en trekt de wind aan. Aanvankelijk vertrekken er 4 wandelingen in dezelfde richting. Via het Kattesteegje komen we onderaan de stadsomwalling en een kleine wijngaard en dalen zo af naar een beekvallei. We klimmen dan naar de N79 om die over te steken en zo het Haspengouwse heuvelland in te trekken. De route klimt en daalt langs fruitplantages, weiden en velden, met draai- en andere poortjes, over kleine veldwegeltjes, holle wegen en rustige landbouwwegen, deels in kassei (“Romeinse kassei”). We draaien rond het schilderachtige kerkje van Grootloon, lopen langs het mooie Magnéebos, het Manshovenhof, het gehuchtje Sassenbroek, een steile klim in de buurt van het Katersbos, alvorens af te dalen naar de beekvallei en weer steil te klimmen tot in het centrum. Het alsmaar slechter wordende weer maakte dat we niet ten volle konden genieten van de weidse vergezichten. Het was nat en koud op de hoogtes met een felle westenwind. Met verkleumde vingers en helemaal doorweekt viel het niet mee om foto’s te maken. Toch konden de plooien van vochtig Haspengouw ons weerom zeer bekoren. Deze wandeling doe je beter niet met buggie en best met stevig schoeisel (bij nat weer); omwille van de fruitgaarden zijn lente en vroege herfst de beste seizoenen. Wij konden ons na de wandeling opwarmen in ‘Trappistenhuis de Burcht’, waar we prima ontvangen werden.

Waarneming: bij dit regenweer, enkel 2 reigers. Deze wandeling is een aanrader. Met dank aan deze wandelblog voor de bijkomende info. De nieuwe regencape (rugzakmodel) van AS Adventure bleek een goede investering. Een dikke pluim tenslotte voor de wandelpeter(s) die de bewegwijzering zo goed onderhouden.

Advertenties

3 Reacties op “Wandeling in Borgloon, Grootloon en omgeving

  1. Pingback: Borgloon – Tongeren via Heks | guidowke's wandelblog

  2. Wij verbleven vorig jaar in een prachtige B&B in Haspengouw. In deze streek kan je inderdaad leuk wandelen, maar wij hebben ook veel gefietst. Overal zie je mooie uitgestrekte landschappen… Top!

  3. de bewegwijzering mag iets duidelijker zijn, op bepaalde kruispunten is zij zeer onduidelijk, en loopt men makkelijk verloren, verder genoten van mijn dagje Borgloon. Maria

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s