Hoge Mouw, Kasterlee (Kempische Heuvelrug)

Korte Nieuwjaarswandeling Hoge Mouw Kasterlee
Bewegwijzerd: neen

Tocht: 6,5 km
Datum: 6 januari 2012
Weer: licht tot zwaar bewolkt, droog, 5°C
Wandeltijd: 14.45 – 16.45

Ervaring: de groepswandeling met collega’s en oud-collega’s vertrok vanuit de stemmige taverne ‘Koningsbos’ en ging kriskras over de Kempische Heuvelrug, ten zuiden van de weg Lichtaart-Kasterlee, daarbij meermaals de plaatselijke GR kruisend. De wandelpaden doorheen dit aaneengesloten dennenbos lagen er soms drassig bij na de stormen van de voorbije dagen en enkele steile hellingen op de zandduinen maakten het geheel pittig. Een luguber uitziend heerschap (zie foto’s) presenteerde ons de nieuwjaarsborrel aan de Duivelskuil. Met open mond stonden we wat later te kijken naar de ingrijpende grondwerken voor de Noord-Zuidverbinding (Turnhout-Geel); hier wordt een lange sleuf door het landschap gegraven die later zal overtunneld worden en met heide beplant. Voor wie onderweg is op de GR of het ‘wandelnetwerk Kempense Heuvelrug’ zal het hier best nog een tijdje zoeken zijn. Na de wandeling staken we gezellig de voeten onder tafel in bovengenoemde taverne. Probeer er zeker eens een “Witte Madam”. Met dank aan Renilde voor de organisatie, aan Sus voor de deskundige leiding en aan de dienstdoende duvel.

Waarneming: Mijmeren over den duvel aan de Duivelskuil
Deze langwerpige ondiepe kuil in het Koningsbos spreekt al vele eeuwen tot de verbeelding. Hij heeft zijn griezelige naam waarschijnlijk te danken aan het feit dat heidense priesters bij deze waterplas hun rituelen hielden en dat latere christenen de plek bijgevolg als een duivelse plaats vermeden.
Uit opgravingen is gebleken dat hier in de buurt een voorhistorische begraafplaats was. Redenen genoeg om onze – nog niet zo verre – voorouders, in de tijd van spoken en heksen en boze geesten, de stuipen op het lijf te jagen als ze bijvoorbeeld bij de kuil moesten passeren.
Ooit hoorden we vertellen dat een boer uit Goor op een zondagavond van de Markt naar huis trok. De hoogmis in de kerk had in de afspanning De Valk of in Den Leeuw een serieus verlengstuk gekregen. Stel u voor: pikdonker, niets dan een karspoor en bomen met grillige takken en … een duivelskuil. Boerlief raakt met zijn jaskraag zo’n tak en schrikt zodanig dat hij in enkele sprongen thuis is want, zo vertelt hij aan zijn huisgenoten en nadien aan heel Goor: “Ik heb de Zwarte Madam op mijn rug gehad…” (Erfgoed in Kasterlee – de Duivelskuil)

GroepsfotoSus waarschuwt voor 'Waarnemingen'Wie zit daar aan de Duivelskuil?Een visser aan de Duivelskuil?Nou moeDuivelskuilVlug weg hierKempense DuinenrugOp de GRNoord-Zuidverbinding grondwerken

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.