Dagstapper 2 Limburg, Bocholt – Lozen – Bocholt

Wandeling 2 Dagstappergids Limburg

GR 561 Kempen – Maaspad
Bocholt – Lozen – Bocholt
Dagstappergids Limburg (lannoo), 2007

Tocht: 20,2 km
Datum: 14 januari 2012
Weer: hoge bewolking, windstil, 3°C
Wandeltijd: 10.30 – 16.15
Stilte: 3,5/5

Ervaring: We kwamen vandaag moeizaam op gang en Noord-Limburg is ook niet bij de deur. Parkeren kunnen we in een straat achter de kerk net buiten de blauwe zone. Naast de brouwerij Martens, de oudste Limburgse brouwerij, en het bijhorende café kan je niet kijken. Aan de kerk leren we eerst waarom de Bocholtenaren Torenkruiers genoemd worden. In 1910 slaagden zij erin hun kerktoren over een afstand van meer dan 9 m te verplaatsen. Door het rustige Bocholt trekken we richting jachthaven en vandaar over het jaagpad van de Zuid-Willemsvaart naar het westen. Nauwelijks fietsers en erg veel zang- en watervogels (o.a. fuut). Aan de splitsing met het kanaal Bocholt-Herentals passeren we een kleurrijke sluis en vervolgen onze weg over het jaagpad langs voornoemd kanaal.
Tussen punt 3 en 5 komt dan het mooiste stuk van de wandeling: de Lozerheide. Omstreeks 12 uur picknicken we in een klein dienstgebouwtje annex infobord langs het traject. We leren dat dit gebied vroeger als hooiland werd gebruikt voor de legerpaarden van Leopoldsburg. Van heide is helaas geen sprake, eerder van broekgebied. Het Klotven waar je o.a. via vlonders omheen loopt is vandaag bijzonder populair bij allerlei watervogels, waaronder een grote groep aalscholvers. Wat verder passeer je een aantal visvijvers van een kweekproject en tenslotte kom je aan de zwaaikom en de sluis van Lozen. Wat een gevoel van ruimte hier. In Lozen zelf wijken we even van het traject af. In fietscafé De Stop van Lozen, rechtover de kerk, kunnen we opwarmen bij koffie met lekkers (Brabantse borrel). Een groep wielertoeristen, kranige zeventigers allemaal, houdt ons gezelschap.
We zoeken opnieuw aansluiting met de GR 561 (Kempen-Maasland) en wandelen over weliswaar onverharde veldwegen door een eerder eentonig landbouwgebied. Gelukkig zien we af en toe wat zilver- en blauwe reigers. Andere wandelaars zijn er niet op pad, af en toe wat mountainbikers; aan het accent horen we dat de Nederlandse grens niet ver is. Aan punt 8 gaat het mis. We nemen een afslag te vroeg, vragen aan een local de weg naar Bocholt en nemen dan de Kreyelerstraat die we ten einde lopen tot aan de kanaalbrug. Mogelijks hebben we zo een kilometertje afgesneden maar we zitten terug op het goede spoor en bereiken weldra het centrum van Bocholt. In de gezellige brasserie De Bierketel blijven we nog lang nakeuvelen.

Waarneming: veel zang- en watervogels onderweg, Lozerheide en Lozen zelf absoluut de moeite, verder rustig wandelen langs kanalen en sluizen en door afgelegen landbouwgebied. Onderweg een gevoel van ruimte en dat is toch wat we nodig hadden.

Foto’s:

Advertenties

Een Reactie op “Dagstapper 2 Limburg, Bocholt – Lozen – Bocholt

  1. Pingback: GR 561 Hamont – Bree | guidowke's wandelblog

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s