Dagstapper 3 Limburg, Bree – Itterdal – Opitter

Wandeling 3 Dagstappergids Limburg
GR 561 Kempen – Maaspad
Bree – Itterdal – Opitter
Dagstappergids Limburg (lannoo), 2007

Tocht: 22,3 km
Datum: 29 januari 2012
Weer: grijs en koude wind, 0°C
Wandeltijd: 10.45 – 16.40
Stilte: 4/5

Ervaring: Na Lommel, Hamont en Bocholt gaan we vandaag op stap in Bree. Na eerdere gunstige weersvoorspellingen blijkt het een grijze vriesdag te zullen worden met een koude oostenwind er bovenop. Het is wat zoeken bij de start op het stadsplein maar uiteindelijk vinden we toch de Parkstraat en klimmen we wat later naar de befaamde Boneput (tennistempel van Kim Clijsters). Nog even de N730 kruisen en we verlaten de bebouwde kom van Bree. Door een glooiend landschap gaat het geleidelijk naar punt 3. We missen wel even de afslag “90° naar rechts een grasweg op” omdat we niet precies weten waar we in de beschrijving zitten en er geen GR-teken staat, maar via een kleine omweg komen we weer op het juiste pad, zijnde de afdaling naar de Eetsevelderbeek. We volgen het beekdal door een Ardens aandoend landschap aan de linkerkant en een beboste beekvallei aan de rechterkant: het Kempen-Broek. Het is kort na de middag wanneer we via een brugje over de Itterbeek en een vlonder de maalvaardige Pollismolen bereiken en de verkleumde botten kunnen opwarmen in de volledig gerestaureerde brasserie.

   

Na een uurtje (!) trekken we verder langs de bosrand van het Kempisch plateau naar de ‘Zandbergstraat’. Aan een rustbank met kruis voor gesneuvelde R.A.F.-piloten eten we staande een boterhammetje (te koud om te zitten). Wat later volgen we de beschrijving in het boek (Op het volgend kruispunt met een asfaltweg sla je links af) terwijl het GR-traject hier omgelegd is; we komen de vernieuwde GR opnieuw tegen aan punt 8 waar hij ons zelfs nog enkele honderden meters begeleidt. Aan het gehucht Waterloos blijkt het vermelde huisnr. 34 niet te kloppen (schuinlinks een grindweg) zodat we op onze stappen moeten terugkeren.

  

 Er volgt nu een lang stuk door een eentonig, leeg landschap (monocultuur maïs van Waterloos tot Bree), onderbroken door 2 passages langs de Zuid-Willemsvaart. De koude wind laat een rustpauze onderweg niet meer toe en door het gevorderde uur besluiten we ook Café De Kieper aan de overkant van de vaart rechts te laten liggen. Ook in Opitter (einde Zwaluwstraat) zorgt de beschrijving voor verwarring en een kleine omweg. Het zijn dan ook best wel vermoeide stappers die in “De Wachtzaal” (vroegere tramhalte) in het centrum van Bree de voeten onder tafel steken. Blijkt dat Niels Albert intussen wereldkampioen geworden is. Bij pot en pint concluderen we dat het eerste stuk van deze Dagstapper, het eigenlijke GR-traject, veruit het beste was; de lus terug naar Bree kon ons op deze grijze winterdag niet echt bekoren; ook op een zomerdag word je niet echt wild van eindeloze maïsvelden.

Waarneming: groene spechten, wilde eenden, Nijl- en Canadese gans, fuut, buizerd, veel vinken, overvliegende formaties ganzen. Best een stille wandeling ondanks de nabijheid van drukke wegen (kan ook aan de atmosferische omstandigheden liggen). Enigszins spectaculair is het uitzicht op de overgang van het Kempisch plateau naar de vlakte van het Maasland.

Advertenties

6 Reacties op “Dagstapper 3 Limburg, Bree – Itterdal – Opitter

  1. Pingback: GR 561 Bree – Lanklaar (N75) | guidowke's wandelblog

  2. Ich liebe diese Gegend, auch wenn mir beim wandern die Berge fehlen 🙂

  3. Bedankt voor je reactie en appreciatie. Wat die foto’s van fauna betreft: die beesten willen zelden blijven zitten tot wij onze lens ingesteld hebben 🙂

  4. Je nieuwe blog vinden we mooier ogen. Gek hoe layout, presentatie en kleuren een totaal ander beeld geven van dezelfde inhoud.
    Zelf zijn we ooit met WordPress begonnen. Na een paar jaar ontdekten we dan Joomla! waarop WordPress gebaseerd is.
    Overigens mooie verslagen die we graag lezen met groot ontzag over jullie kennis van fauna en flora. Misschien moet je systematisch eens wat foto’s toevoegen van al die namen die je citeert. Kunnen we ook nog iets van leren.
    En wat betreft openbaar vervoer. Inderdaad betere aansluitingen als je in een grote kern woont. Met onze ruimtelijke wanordening is het nu eenmaal onmogelijk om een efficiënt openbaar vervoer te organiseren voor iedereen die overal verspreid woont. Daar zijn we allemaal collectief verantwoordelijk voor, we hadden de zaken niet op hun beloop mogen laten.

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s