Dagstapper 6 Limburg, Helchteren-Sonnis-Helchteren

WANdeling 6 Dagstappergids Limburg

GR 564 Kempen – Condroz
Helchteren – Sonnis – Helchteren
Dagstappergids Limburg (lannoo), 2007

Tocht: 19,5 km
Datum: 18 maart 2012
Weer: zwaar bewolkt tot zonnig, 10°C
Wandeltijd: 10.00-14.05
Stilte: 4/5

Ervaring: De gids vermeldt foutief afslag 30 Houthalen op de E313; het is uiteraard afslag 29 op de E314. Dan volg je de N-weg naar Eindhoven (volgens mij ook een ander nummer) en even buiten Helchteren moet je oppassen dat je de afslag rechts naar Kasteel Den Dool niet voorbij rijdt (ik was te ver gereden tot aan Park Molenheide). Omstreeks 10 uur was er aan het Kasteel Den Dool nog voldoende parkeergelegenheid. Getooid in mijn fleece vertrok ik goedgemutst (met pet) richting kerk van Helchteren. De maker van de gids vergist zich bij de start 2x van links en rechts. De parking hou je rechts van je en het kapelletje staat links i.p.v. rechts. Dat belooft.

Eens de bebouwde kom van Helchteren voorbij wordt het best avontuurlijk om in het bos de aanwijzingen in de gids te volgen maar we lopen zonder fout naar de baan Helchteren-Peer en sluiten opgelucht aan op de GR 564 (Kempen-Condroz of Lommel-Huy). Langs o.a. een militair domein volgen we zonder veel problemen de rood-witte tekens tot aan de N719.  De vermelde frituur-snackbar is om 11.15 nog niet open. We gaan links en aan het fabriekje buigt de GR rechtsaf (afwijking) naar het kerkje van Sonnis. Even verder aan huisnr. 111 gaan we rechtsaf en dan wordt alles bijzonder warrig. We volgen enkele linten door het bos; de roodwitte tekens zijn verdwenen. Eerder door toeval komen we uit aan een kapelletje; met de hulp van het kaartje gokken we op een wegeltje tussen 2 nieuwbouwwoningen en hoera, daar zijn onze tekens weer.

Fluks gaat het door een lange dreef met open landschap (de koude wind snijdt hier de adem af) richting Bolissenbeek en een Natuurpunt-landschap. In de luwte van het bos gaat het dan richting Helchterensedijk en het gehucht Heihuiskens (kapelletje). Het landschap gaat nu helemaal open en tegen de wind in bereiken we aan een picknickplaats de herdenkingssteen voor parachutist Lt. F. Limbosch, die sneuvelde bij de bevrijdingsactie van Peer. De koude wind onder een zwaar wolkendek nodigt niet uit tot een lange picknick. Wat verder steken we de Bolissenbeek opnieuw over en bereiken het fietspad naar Helchteren. Even vermelden dat er vandaag geen enkele wandelaar onderweg was en bijzonder weinig fietstoeristen.

Er volgt nu een lang recht stuk door dennenbos tot aan de afslag naar domein Molenheide. De dagstappergids loodst ons perfect door enkele rijke verkavelingen naar kasteel Den Dool terug. Intussen is het al wat drukker op de parking. Binnenin wacht ons een fijne brasserie met nog fijner vrouwelijke bediening  en een heerlijk ter plaatse gebrouwen abdijbier (4 soorten Ter Dolen). Een leuke afsluiter van een afwisselende tocht. De weergoden hebben Frankie geen gelijk gegeven: geen druppel is er gevallen, wel koude wind en uiteindelijk om 14.00 uur de zon. Content dat ik het erop gewaagd heb.

Waarneming: een enkele buizerd (te veel wind), enkele zwarte eekhoorns en verder citeer ik uit de gids: “Eenmaal je de dorpskom van Helchteren achter je hebt gelaten, kun je ten volle genieten van de kostbare rust en stilte en je ver van de bewoonde wereld wanen. Gehuchten als Heihuiskens herinneren aan lang vervolgen tijden toen de heide nog heide was.”

Een Reactie op “Dagstapper 6 Limburg, Helchteren-Sonnis-Helchteren

  1. Pingback: GR 564 Etappe Hechtel – Helchteren | guidowke's wandelblog

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.