Dagstapper 4 Vlaams-Brabant: Dworp – Hallerbos

Wandeling 4 Dagstappergids Vlaams-Brabant
GR 12 (Amsterdam-Parijs)
Dworp-Zevenbronnen-Hallerbos-Dworp
Dagstappergids Vlaams-Brabant (lannoo), 2007

Tocht: 19,6 km
Datum: 28 april 2012
Weer: zonnig tot lichtbewolkt, nadien onweerachtig, 20°C
Wandeltijd: 10.30-16.10
Stilte: 3/5

Ervaring: Klokslag half elf vertrekken we met zijn drieën vanaf de gratis parking op het Kerkplein van Dworp. Via enkele mooie wegeltjes komen we in een beschermd natuurgebied: De Steenput. Hier ruiken we de overvloedige daslook al, een constante langs de Steenputbeek. De grote vijver van Zevenbronnen of Zevenborren blijkt half leeg te staan. Toch hebben de waterhoentjes, de ganzen, zwanen en reigers nog net voldoende water; enkel de taverne blijkt volop in renovatie en gesloten. We klimmen nu, steeds onder de bomen, tussen het golfterrein van Zevenborren en het kasteeldomein naar het gehucht Culot in Braine-l’Alleud. Eens boven krijg je zicht op de Leeuw van Waterloo. Aan de 15de eeuwse boerderij Tout-lui-faut zoeken we vergeefs naar een picknickplaats. Via een holle weg dalen we af naar het gehucht Odeghien waar we bij gebrek aan beter, op de oprit van een privéwoning omstreeks half een onze boterhammetjes verorberen. De warme lentezon en het frisse groen doen deugd. Enkele avontuurlijke steegjes en wegeltjes later bereiken we het kapelletje Clairval waar we scherp rechtsaf gaan met een mooie vierkantshoeve aan onze rechterkant. Nog wat later bereiken we de toegang tot het Hallerbos.

Onderweg hadden we al heel wat plekken met boshycianten gezien maar de aanblik van de gigantische oppervlaktes blauw die we nu aanschouwen, slaat ons met verstomming. We zijn lang niet de enige bewonderaars van zoveel moois en nemen uitgebreid de tijd voor foto’s. Intussen hebben we de GR 12 achter ons gelaten en is het oppassen geblazen om de wegbeschrijving keurig te volgen. Zo moet je aan de Kapittelvijver rechtdoor lopen en vooral NIET de Reebokwandeling naar links volgen (dubbelzinnige verwoording in de gids). Helaas is Taverne ’t Kriekse gesloten op maandag en de picknickplaats aan de Kapittelvijver zat overvol met bosbezoekers; even verder vinden we dan toch een picknickbank. Dan dalen we af tussen boshycianten, daslook en bosanemoontjes tot aan de vallei van de Steenputbeek.

We passeren het natuurgebied De Weikes, tevergeefs uitkijkend naar beekprik en rivierdonderpad en houden de Steenputbeek gezelschap tot in Dworp. Het moet gezegd: je ontmoet op deze wandeling ook wel helder water maat de beekjes kleuren en ruiken al te vaak naar ‘mozewater’; er wordt dus best wel afvalwater in geloosd. De bermen daarentegen bloeien van leven en naast dotterbloemen bewonderen we gele sleutelbloemen, speenkruid, witte klaverzuring en héél veel daslook. Een joviale Dworpenaar loodst ons naar een café dicht bij de kerk dat wel open is en verrast met prijzen zoals we die van vroeger kennen. Om de files op de Brusselse Ring voor te zijn, vertrekken we goed op tijd maar op deze brugdag blijkt dat geen probleem.

Waarneming: een top 3-wandeling! Voor alle seizoenen met een voorkeur voor april. Zeer afwisselend, hoofdzakelijk onverharde wegeltjes (soms modderig) en heerlijk ontspannend, zo vlak bij de hoofdstad. Een aanrader! – Na Dagstappers 7, 12 en 16 van provincie Antwerpen waren we voor de vierde keer op de GR 12 onderweg.

Deze diashow vereist JavaScript.

5 Reacties op “Dagstapper 4 Vlaams-Brabant: Dworp – Hallerbos

 1. Pingback: GR 12 Beersel – Braine-le-Château | guidowke's wandelblog

 2. Blij dat jullie het Hallerbos hebben ontdekt. Het is echt een aanrader als de boshyacinthen bloeien. Ik kan me de geur terug levendig voor de geest halen!

 3. Hallo Elke, was gefällt denn mehr: lose Bilder oder die Diashow? – Bei uns wissen die Wetterfrösche nicht mehr, welches Wetter vorherzusagen: heute sind sie schon wieder voll daneben: ganzen Tag Sonne statt Regen. Allerdings muss die nächste Wanderung warten; erst wird der Garten auf Vordermann gebracht. Liebe Grüße.nach NRW.

  • Oh wie schööööööön. Das ist ja unglaublich, diese Blütenpracht.
   Ich wünsche dir einen sehr schönen, sonnigen Tag und erfolgreiches Tun im Garten.
   Liebe Grüße
   Elke

 4. Hallo Guido,
  na dann bin ich aber sehr gespannt auf die Fotos, das liest sich sehr gut!
  Viele Grüße
  Elke

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.