Eifelsteig Etappe 12 (Manderscheid – Kloster Himmerod)

Vr 18-5-2012
Afstand: 18,5 km (+/- 515 m klimmen)
Wandeltijd: 10.00-15.45 (16.15 resp. 16.45 voor de meisjes)
Weer: wisselend bewolkt tot zonnig, later lichte regen, 17°C

Ervaring: Ontbijt om 8 uur in Haus Schwaben: een eenvoudig ontbijt en samen met een eenvoudige kamer vinden we 38 € pp een overdreven prijs. Soit, we vertrekken om 10 vanuit het centrum van Manderscheid.  Via het mooie Kurpark bevinden we ons onmiddellijk op het Lieserpfad. We krijgen er een heerlijk uitzicht op de 2 burchten. Aanvankelijk loopt het pad vrij horizontaal door dicht beukenbos, met diep onder ons de Lieser. Enkele hutten geven uitzicht op de beboste hellingen. Maar eens we de Lieser gekruist hebben, volgt een eerste knoert van een helling en wat later een tweede. De groep ligt nu helemaal uit mekaar. Niet iedereen voelde zich even veilig op de smalle rotspaden hoog boven de Lieser en zodoende besluiten Jens en ik om onze picknick op de Burgberg te houden. Van hieruit heb je een fantastisch uitzicht op  het Lieserdal.  Intussen zijn An en Bernd ons voorbijgestoken maar we ontmoeten ze aan de oever van de Lieser na een steile afdaling. An ziet tot 2x toe een ijsvogeltje.

Jens is intussen verder gestapt en op enige afstand gevolgd door An stap ik door het dal van de Ilgenbach. Intussen stappen we al uren door de wildernis zonder een huis of een weg tegen te komen. Af en toe ontmoeten we andere groepen en groepjes die op de Eifelsteig onderweg zijn. Even voor ik de baan naar Großlittgen kruis, hoor ik Bernd met zijn 7-mijlslaarzen dichterbij komen en samen klimmen we door het bos aan de overkant naar de hoogvlakte. Voor het eerst geen bomen meer maar eindeloze vergezichten. Helaas ook regenwolken.  Jens heeft ons opgewacht in zo’n typische Eifelsteig-ligstoel en we schakelen een versnelling hoger wanneer het begint te druppelen. Hierboven waait een frisse wind en de nieuwe softshell-jas laat de regendruppels afparelen. Langs een wei met fruitbomen duiken we opnieuw een dennenbos in om wat later aan de grote parking van Kloster Himmerod aan te komen. De abdijkerk kan wachten, de brasserie is momenteel aantrekkelijker. We installeren ons op  het terras en genieten van het plaatselijke kloosterbier (10,5 %) en een stuk ‘gedeckter Apfelkuchen’. We moeten nu binnen want het begint serieus te regenen. In afwachting van de dames ga ik de basiliek inspecteren, een erg sobere bedoening van binnen. Het abdijlandschap zelf is bijzonder mooi en inspirerend. – Nadat de dames aangekomen zijn en de auto’s in Manderscheid opgehaald, rijden we naar Salmrohr. We hebben halfpension geboekt in het Salmhotel aan de gelijknamige rivier. Vlug douchen en aan tafel. Voor een pelgrimsgezelschap uit Keulen is een warm buffet opgesteld waar wij gewoon kunnen van mee-eten: echt lekker. De kamertjes zijn maar gewoontjes maar de bediening en de espresso zijn top.

Waarneming: ontelbare zangvogels, smalle rotspaadjes boven steile hellingen, buizerd, spechten en torenvalk. Ondanks de kortere afstand en minder hoogtemeters was het vandaag zwaarder dan gisteren: de hellingen zijn een stuk steiler. Dit moet toch wel één van de mooiste etappes zijn van allemaal. Zeker voor herhaling vatbaar.

Bekijk hier alle foto’s van Etappe 12

3 Reacties op “Eifelsteig Etappe 12 (Manderscheid – Kloster Himmerod)

  1. Pingback: Saar-Hunsrück-Steig: Traumschleife Frau Holle | guidowke's wandelblog

  2. Zum Glück nur zum Schluss. So konnte ich meine neue Softshell-Jacke austesten (hat prima bestanden): die Tropfen perlten schön ab und ich blieb schön warm drin. – Die Etappe war wirklich ein Hightlight, obwohl es mir schwer fiele, mich für irgendeine Etappe zu entscheiden (als schönste). Ich denke auch manchmal noch mit Sehnsucht zurück an die ersten verregneten Etappen von Aachen aus. Tschüsschen.

  3. Schade, dass es geregnet hat. Die Tour ist bei Sonnenschein vermutlich das absolute Highlight, aber wie ich lese habt ihr es auch so genossen. Ihr seid aber flott unterwegs gewesen, ihr Männer! 🙂

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.