Dagstapper 16 Limburg: Sint-Martens-Voeren

Wandeling 16 Dagstappergids Limburg
GR 128 (Vlaanderenroute Oost) en Krijtlandpad
Sint-Martens-Voeren – Teuven – Noorbeek
Dagstappergids Limburg (lannoo), 2007

Tocht: 21,5 km
Datum: 17 juni 2012
Weer: zonnig, wisselend bewolkt, 19°C
Wandeltijd: 10.15-17.15
Stilte: 4/5

Ervaring: Net voor het verschijnen van de nieuwe Dagstappergidsen en bijna 2 maanden na mijn vorige dagstapper trekken we naar de Voerstreek. Een absolute topper.

Tussen de regendagen van dit kletsnatte voorjaar door willen we toch die ene zonnige dag niet binnen blijven. Kort na tien parkeren we de wagen langs de hoofdstraat van St.-Martens-Voeren. De zon is van de partij wanneer we kort na de start rechts een flink stijgende holle weg induiken. De lucht is ‘dempig’ en het pad glad, slijkerig en glibberig. Boven aan de hoeve ‘Op de Eiken’ treffen we een 8-tal andere wandelaars maar voor ons gaat het steil naar beneden naar het prachtige dal van de Veurs. Vanuit het gehucht Krindaal klimmen we naar het Veursbos en van daar naar het gehucht Konenbos. Onderweg hebben we prachtige vergezichten en buizerd en torenvalk hebben het naar hun zin.

Na de doortocht van een prachtig beukenbos dalen we naar Teuven waar we ons kort na twaalf neervleien op het terras van Moeder de Gans. We drinken er het gelijknamige bier van de brouwerij van Valdieu, bewonderen het prachtige interieur en trekken om 12.40 verder naar de Gulp aan het Kasteel van Teuven.

De andere heuvel van het Gulpdal blijkt een kuitenbijter; via een lange en steile holle weg bereiken we het grensgebied tussen België en Nederland. Het uitzicht en het landschap doen denken aan de Hoge Venen. Aan de bosrand van het Bovenste Bos (NL), vlak bij een grenspaal, staat een Nederlands koppel dat ondanks een goede stafkaart de weg kwijt is; ze willen naar Teuven. Wij trekken het prachtige bos in en ruilen de GR 128 voor het Krijtlandpad.

De geelrode bewegwijzering is op vele kruispunten afwezig zodat je de gids aandachtig moet volgen. Op een viersprong lassen we een korte picknick in om dan door het Onderste en Schweibergerbos aan de grote weg in Eperheide te landen.

Zigzaggend dalen we over geasfalteerde paden naar het prachtige Slenaken (NL). Rond de brug over de Gulp heerst een gezellige drukte die aan Scherpenheuvel in betere tijden herinnert. We verlaten het dorp via opnieuw een holle weg en we stijgen door de velden tot we enkel nog de kerktoren in het dal zien liggen. Via de kapel van Schilberg gaat het dan door een enig mooi landschap (doet me denken aan de Eifel), langs boomgaarden, kapelletjes en veldkruisen, velden en weides naar Noorbeek.

Noorbeek (NL) ontvangt ons feestelijk. Overal hangen vlaggen (vanavond Nederland-Portugal) en de straten zijn met geel-witte vaandels versierd voor de plaatselijke processie ter ere van St.-Brigida. Terwijl op het historische dorpsplein D’r Pley (met hele mooie karnavalskroeg) de leden van de fanfare met de dorpsbewoners hun dorst laven, zoeken wij de rust op van het stemmige café-restaurant Du Nord. Volgens onze Duitse buren op het terras is het hier lekker eten. We zijn vandaag wel meer duitstalige wandelaars tegengekomen. Wij beperken ons tot enkele Hollandse pilsjes (2,5 € voor 20 cl.).

Het is 15.40 en we vertrekken. Omdat we de afslag aan de Boyeweg gemist hebben, moeten we op onze stappen terugkeren. Er volgt alweer een hele mooie weg bergop met uitzicht op een prachtig dal. De coöperatieve van Noorbeek verzorgt hier een wijngaard op de linkerkant. Aan de Heerbaan helemaal boven moet je eigenlijk gewoon oversteken en niet zoals wij de Heerbaan naar rechts volgen.

We corrigeren en dalen langs een stijle en smalle holle weg af naar Sint-Martens-Voeren. Het is intussen na vijf uur en we besluiten de terugreis meteen aan te vatten. Overal waar we passeren heerst dezelfde gezellige drukte op de zondagse terrasjes.

Waarneming: een pracht van een wandeling omwille van de afwisseling in natuurschoon, aanwezige horecagelegenheid en het schitterende weer. Niet aan te raden aan beginnende of ongeoefende wandelaars omwille van de hoogtemeters en de slijkerige ondergrond soms. De bewegwijzering van het Krijtlandpad ontbreekt op belangrijke kruispunten. Stevig schoeisel aanbevolen.

FOTO-ALBUM

Advertenties

5 Reacties op “Dagstapper 16 Limburg: Sint-Martens-Voeren

  1. Pingback: SP 7 Krijtlandpad: Etappe 3 Slenaken-Vaals | guidowke's wandelblog

  2. Pingback: Dagstapper 15 Limburg: St.-Martens Voeren – M’heer – ‘s Gravenvoeren | guidowke's wandelblog

  3. Dat ziet er inderdaad een aanrader uit. Nog nooit in de streek geweest.

  4. Da hattest du also etwas Eifelerinnerung in deiner Wanderung, schön 🙂
    Ich musste leide daheim bleiben, habe elende Rückenschmerzen.
    Nächste Woche hoffe ich wieder unterwegs zu sein.
    Du bist auf jeden Fall durch herrliche Landschaften gewandert.

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s