GR 221: Etappe 5: Deia – Port de Soller

GR 221 Mallorca: Ruta de Pedra en Sec
Deia – Rifugi Muleta – Port de Soller
Tocht: 12,5 km
Datum: 2 augustus 2012
Weer: heet (34°C)
Wandeltijd: 10.50 – 13.35 (Rif Muleta) – 14.20 (hotel)
Stilte: 5/5

Ervaring: ’s Morgens om 10 u de bus van Port de Soller naar Deia genomen (1,5 €). Eerst het kunstenaarsdorpje even te voet verkend (de bars bevinden zich allemaal beneden aan het kruispunt), dan vertrokken in richting Cala de Deia. Vooral in het begin is het pad goed aangegeven; later langs de flanken van het Tramuntana-gebergte worden aanduidingen schaars maar de te volgen weg ligt voor de hand. Het is opnieuw zweten geblazen bij een temperatuur van boven de 30° en ik bedenk dat een zweetband goed van pas zou komen. Af en toe kom ik wandelaars tegen die richting Deia lopen. Ook al daal en klim je langs de zee op een hoogte tussen 80 en 280 m, uitzichten op het blauwe water zijn schaars. Heel wat finca-eigenaars hebben hun tuin + uitzicht afgeschermd met rieten wanden zodat je het moet doen met het ruwe pad en de groene vegetatie. Je loopt door bos en langs muurtjes van olijfboomplantages, af en toe een huisje.

Sneller dan je denkt bereik je een hoogte die uitzicht geeft op het hele dal van Soller tot zelfs de Puig Major in de achtergrond. Het pad daalt naar de adellijke landhuizen Can Prohom en Son Mico. Intussen is er opnieuw duidelijke bewegwijzering en kan je verder afdalen naar Soller ofwel linksaf slaan richting vuurtoren van Port (Es Cap Gros) en dus Rif. Muleta. In de eenvoudige maar heel verzorgde herberg smaakt het koude bier; je kan er evt. ook als passant een maaltijd bestellen. Nadien volgt nog een mooie afdaling met uitzicht over de haven tot in Port de Soller.

Waarneming: Je kan deze wandeling ook omgekeerd afleggen en met de (mogelijk overvolle) bus terugkeren; deze optie biedt dan de mogelijkheid  ’s morgens vroeg te vertrekken. Let op: geen bus op zondag. Kies een plaats aan de rechterkant (richting Deia) en bewonder de stuurvaardigheid en de koelbloedigheid van de chauffeur op de smalle bergweg.

De wandeling wordt wegens de korte afstand als makkelijk aangeduid maar in de hitte is het voortdurende klimmen en dalen over de rotspaadjes best inspannend. Toch is er na de inspanning telkens opnieuw kans tot recuperatie op bv. een mals bospaadje in de schaduw; het afwisselend karakter van het Tramuntana-gebergte garandeert bovendien oneindig wandelplezier. Ik raad stevig schoeisel aan en voldoende water. En een zweetband 😉

Foto-album

Advertenties

5 Reacties op “GR 221: Etappe 5: Deia – Port de Soller

  1. Heel herkenbare foto’s Guido. Toen wij er waren was het ook snikheet. Ik heb mij voorgenomen ooit nog eens terug te gaan om de andere kant van het Tramuntana gebergte te verkennen, maar dan in het voorjaar. Veel wandelgenot zou ik zeggen en leve de zweetband!

  2. Je bent weer mooie oorden gaan verkennen. Ooit eens naar Mallorca geweest maar dat was toen meer om te feesten en te zonnen. Moet dus duidelijk het eiland ook eens wandelend verkennen volgens je foto’s

    • Ja, Annelies, het Tramuntana-gebergte in het westen van het eiland is een absoluut wandelparadijs en staat helemaal los van de fuif-playas bij Palma. Qua bewegwijzering hebben ze nog een hele weg af te leggen maar ik vermoed dat dat allemaal vrijwilligerswerk is; anderzijds zijn de herbergen op de GR 221 staatsbezit, wat bewijst dat ze d’ er toch wel wat voor over hebben om het wandeltoerisme te promoten.

  3. Meine Güte Guido, du bist ja andauernd unterwegs. Herrlich, was du dir alles anschaust. Port de Soller kenne ich von früher, ist schon 10 Jahre her. In dieser Gegend ist Malorca auch gut zu ertragen, finde ich.
    Ich freue mich auf Fotos 🙂

    • Stimmt, dieses Jahr bin ich oft unterwegs; mein Konto bestätigt ‘s – nun ja, schöne Sachen hinauszögern bis später, das bringt nichts, lehrt das Leben 🙂 Und wer weiß, wozu die Euro-Krise führt?! Wir hatten jedenfalls herrliche Ferien in Port de Soller. Mit Mietwagen haben wir uns auch andere Teile von ‘Malle’ angesehen im Osten, auch sehr schön, aber uns gefällt das Tramuntana-Gebirge immer noch am besten. Heute musste ich erst mal (nach 4 Stunden Schlaf => gerade zurück) die Berichte schreiben und die Bilder sortieren. In den nächsten Tagen will ich dann Fotos hinzufügen, vielleicht auch von unseren Ausflügen. Danke dir für deine Reaktionen.

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s