GR 221: Etappe 6: Embalse de Cuber – Port de Soller

GR 221 Ruta de Pedra en Sec

Foto-album

Embalse de Cuber – Port de Soller via Col de l’Ofre (890 m), Puig de l’Ofre (1093 m) , Torrent d’es Barranc canyon, Biniaraix en Sollèr
Tocht: min. 15 km
Datum: 28 juli 2012
Weer: wisselvallig, heet, bewolkt (34°C)
Wandeltijd:
Stilte: 5/5

Ervaring:  Met enige vertraging arriveert buslijn 354 aan het rondpunt in Port de Soller. Sven en Kevin hebben me opgewacht op de strandpromenade en samen vertrekken we naar het Cuber-stuwmeer aan de voet van de Puig Major (1443m), de hoogste top in het Tramuntana-gebergte. Met ons stapt enkel een Duits koppel af en om 10.50 vertrekken we rechts rond het stuwmeer. Op deze hoogte is de ochtendhitte draaglijk. We passeren een eenzame visser en op het einde van het meer de onbemande Rifugi de Cuber (let op: ≠ jeugdherberg). Eens een veepoortje gepasseerd wordt het pad smaller. De hele tijd lopen we op een vrij vlak pad temidden de grijsblauwe bergkammen. Vlak voor een lommerrijk bos wordt het pad nog smaller. Een Engels koppel zit te picknicken maar wij klimmen door het bos om even later de Col de l’Ofre (890 m) te bereiken. Uitzicht nul. We zitten in de wolken die deze col ook als passage gebruiken. Tijd voor onze picknick en enig overleg. Het Duitse en Engelse koppel passeren en beginnen aan de afdaling.

De mist trekt even op en wij wagen het erop. 50 m voorbij de col stijgt links een bijna onzichtbaar pad naar de bosrand. In het bos wordt het pad tractorbreed en stijgt het langzaam achter de l’Ofre om. Na een open plek leidt een smaller pad scherp naar rechts en gaat nu steil omhoog. Het is even zoeken maar dan wijzen de eerste steenmannetjes ons de weg naar de top ( Puig de l’Ofre 1093m), technisch eerder makkelijk. Om 11.50 schieten we de eerste foto’s, tenminste richting Cuber-meer; helaas weinig of geen zicht richting Soller. Na een half uurtje volgen we net onder de top een met blauwe verf gemarkeerd pad aan de voorkant van de l’Ofre. Deze afdaling is een stuk technischer maar brengt ons vrij snel op een pad dat we naar rechts volgen. Zo omronden we de hele berg en bereiken opnieuw de col en de GR 221.

De spectaculaire afdaling verloopt in meerdere etages door de fantastisch mooie Torrent des Barranc over een aloude pelgrimsroute richting klooster LLuc. Hoed af voor wie deze trappen ooit uitgehakt heeft en respect voor onze tegenliggers. Naarmate we dalen wordt het steeds heter en pas in het onderste gedeelte kom je enkele waterkraantjes tegen. Stilaan ook meer en meer typische terrasbouw en enkele finca’s. Tenslotte bereiken het schilderachtige bergdorpje Biniaraix om 14.16 (2 uur van de top van de l’Ofre tot hier). De dorpswasplaats staat helaas droog. Op het kleine dorpsplein zitten onze 2 koppels na te genieten op een terrasje. Wij stappen nog even door tot de eerste huizen van Soller maar genieten daar evenzeer van een frisse pint plaatselijk bier. Na de afkoeling volgen dan de laatste kilometers langs de drukke baan naar Port, waar we iets na vieren aankomen.

Waarneming: Wij namen bus 354 (Alcudia – Ca’n Picafort) van 9 uur aan het rondpunt (kostprijs: € 2,25). Embalse de Cuber is een erkende stopplaats. Tijdens de hele wandeling voel je de nabijheid van de Puig Major. Helaas geen monniksgieren kunnen waarnemen. De volledige etappe loopt eigenlijk van Rif. Muleta (Port de Soller) naar Rif Tossals Verds en bedraagt 30 km met een hoogteverschil van 900 m; de etappe wordt als ‘sehr schwierig’ aangeduid. Die etappe is enkel voor trekkers die overnachten. Als dagstapper in de zomerhitte volg je beter de omgekeerde richting met als optie de beklimming van de Puig de l’Ofre. Voor wie er aan twijfelt: in de Torrent des Barranc stroomt in het voorjaar wel degelijk een wilde bergrivier (vorige winter is er trouwens uitzonderlijk veel sneeuw gevallen in het Tramuntana-gebergte). Tussen Soller en Port de Soller kan je voor 5 € een leuke trammetje nemen om de weg in te korten. – Inspiratie voor deze wandeling kwam van http://www.westwandelingen.be/ en

foto-album

Advertenties

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s