GR 5: Spa – Stavelot

Topo-gids GR 5 Wallonië en Groothertogdom Luxemburg

Tocht: 18 km (traject Spa – Stavelot)
Datum: 16 september 2012
Weer: zonnig, warm >20°C
Wandeltijd: 10:00-15:00
Stilte: 4/5 (aeroport de Spa)

Ervaring: Eerst de logistiek: We parkeren de auto aan het station van Spa iets voor tien. In Stavelot nemen we om 15.18 TEC-bus 294 naar Tiège Charmille waar we om 16:08 overstappen op lijn 295 met bestemming station van Spa. De volgende en laatste ❗ bus in ’t weekend zou om 17:18 vertrokken zijn aan het Athenée royal (halte Stavelot Ecoles). Prijs van het rittenkaartje: 7 €  of 3,5 pp.

Vanaf het stationsplein is het maar even stappen tot de GR5 die ons door het stadscentrum van Spa loodst, langs het casino. In de schaduw van de monumentale kerk is er om 10:00 nog even tijd voor een koffietje en een sanitaire stop. Dan klimmen we uit het stadje naar de bossen boven Spa. Even lopen we verloren als we de Picherotte stroomafwaarts volgen i.p.v. stroomopwaarts. Snel onze fout rechtzetten en langs avontuurlijke bergpaadjes klimmen we door het bos via houten bruggetjes. In de buurt van 500 hoogtemeters verandert het decor en lopen we door kaarsrechte brandgangen tot aan het Veen van Malchamps. Grindwegen en een knuppelpad leiden ons tot midden in het veen en een maximale hoogte van 572 m. Het pad keert aan een monument voor R.A.F.-piloten en we beklimmen de 22 m hoge uitkijktoren. Je hebt er een prachtig zicht over het veen en tot voorbij de terril van Micheroux (zie traject Dalhem-Nessonvaux).

Het is 12 uur en in het zonnetje onderaan de toren is het heerlijk picknicken. Er lopen hier flink wat wandelaars rond, sommigen op turnpantoffels, wat me doet vermoeden dat ze van het Domein van Bérinzenne even verderop komen. Wat later stappen vader en zoon verder over modderige paden, kruisen de Vecquée (oeroud wandelpad) zonder het goed te beseffen en beginnen aan de gestage afdaling naar het dal van de Roannay. We bereiken op een hoogte van 450m het mooie gehucht Andrimont en dalen dan steil naar Ruy. We kruisen de Roannay via een brugje en klimmen aan de overzijde de steile helling op. Een tiental Vlaamse vrouwen is op stap in tegengestelde richting.

Op een hoogte van 500 m betreden we de Grandes Fagnes

en vervolgens de Fagne de Bellaire. Het slijkerige pad is bijna helemaal overwoekerd en we zoeken ons een weg langs de plassen en poelen. Heel langzaam daalt de GR naar het dal van de Amblève. We blijven nog even op hoogte maar dan gaat het steil bergaf via een mooi weidepad en vervolgens langs een beekje door het bos. Als de eerste huizen van Stavelot opduiken, duiken wij via een smal en donker tunneltje onder de voormalige spoorweg (nu Ravel) door naar het centrum.

We beslissen om eerst de bushalte (Stavelot Ecoles) te verkennen en ontdekken dat we een vroegere bus kunnen nemen (2 uur vroeger); de verkenning van het stadje zal voor volgend jaar zijn.

Waarneming: een hele avontuurlijke tocht met veel afwisseling en behoorlijk wat hoogtemeters. Pet af voor de trajectmakers en voor wie de wit-rode verftekens onderhoudt; als je een beetje oplet, kan je de route probleemloos zonder kaart volgen. Neem proviand en drank mee; hoge schoenen en wandelstok warm aanbevolen. Wij zagen enkel sporen van wild maar mijn zoon had nog nooit een hazelworm gezien, dus dat was mooi meegenomen.

Over mijn eerste ervaring met de TEC niets dan goeds. Oorspronkelijk zouden we vandaag een Eifelsteig-etappe (7) wandelen maar ik zag op tegen de lange autorit en dit was een schitterend alternatief.

Foto-reportage

7 Reacties op “GR 5: Spa – Stavelot

 1. Geweldig mooie route veel afwisseling wel goede schoenen vereist
  Een van de mooiste stukken van de gr 5
  Lekker geslapen in de mooi aan de route gelegen comfortabele B&B villastavelot

 2. Toch wel een bijzondere streek met die uitgestrekte Fagnes. Niet voor niets een topper op de Waalse GR 5.

 3. Unglaublich schöne Fotos von einer superlativen Gegend. Wozu in die Eifel fahren, bei dieser wunderschönen Wandergegend???
  Toll!!!!!

  • Toll, dass du das von der Eifel verstanden hast (stand nicht im deutschen Bericht) 🙂 und danke für deine Reaktion.

   • Ich spreche und lese einigermaßen das flämische, nur bei manchen Begriffen komme ich ins stolpern 🙂
    und schreiben ist ganz arg 🙂
    Es ist so schwer alle Wanderwege zu gehen, die ich so kennen lerne. So schöne Gegenden wie in diesem Bericht machen das nochmal sehr bewusst.

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.