RB Liège 2: Fallais – Marneffe – Fallais

RB 2 Vallei van de Burdinale en de Mehaigne

GR 564 (Lommel-Huy) en GR 412 (Sentier des Terrils)
Fallais-Fumal-Marneffe-Fallais
Wandeling 2 Topo-gids RB Luik

Tocht: 21 km
Datum: 30 sep 2012
Weer: zonnig, >17°C
Wandeltijd: 10.15-16.00
Stilte: 4/5


Ervaring: Ik heb de topogids Luswandelingen in provincie Luik nog eens ter hand genomen en koos voor RB2, iets ten westen van Hoei (Huy), een voor mij onbekende streek. Ik zou er een oude bekende tegenkomen (GR 564 Lommel-Huy).

Aan de brug in Fallais is voldoende parkeergelegenheid en we vertrekken om 10.15 richting Hosden (gehucht van Braives). Het zonnetje is van de partij als we door stille straatjes langs de watermolen van Fallais naar die van Hosdent lopen. We passeren enkele mooie vierkantshoeven en keren terug naar ons vertrekpunt langs de Ravel. Aan het monument voor gesneuvelde soldaten in Fallais gaat het via o.a. een pad dat op een oude heirweg lijkt naar Fumal. Daar bewonderen we de kerk, het kasteel en de kasteelhoeve, alle 3 op een rotspunt gelegen, om vervolgens langs de Mehaigne stilaan op te klimmen richting snelweg. Weerom heeft de wegbeschrijving ons ver rond het enige dorpscafé geleid. Intussen heeft de GR 412 (Sentier des Terrils) zich bij ons gevoegd en samen bereiken we de imposante hoeve van Mozon.

Door bosrijk gebied gaat het verder tot Huccorgne waar we picknicken onder de kerktoren. We beslissen om de GR te blijven volgen door het vochtige dal van deBurdinale. Het pad ligt er bijzonder modderig en schaduwrijk bij en misschien was de alternatieve route door het bos van Molû een betere keuze geweest. We klimmen steil naar de kerk van Marneffe en komen via enkele mooie stille wegen voorbij het kerkhof. Voor ons strekt zich een hoogplateau uit met vergezichten over de weidse velden. De oogst is binnen zodat het lange stuk richting noorden eerder saai is. Pas als we terug op voornoemde heirweg komen, genieten we opnieuw van groen en holle wegen. Het is nu niet ver meer naar het roemruchte middeleeuws kasteel van Fallais (Karel de Stoute, Louis XI, Louis XIV!!) Helaas privé-bezit zodat we niet verder komen dan de slotgracht. Om 16.00 trekken we de wandelschoenen uit en rijden 2 km verder naar de Cour de Justice in Hosdent waar we op het zonnige terras, met zicht op de Mehaigne en de watermolen, nagenieten bij een lekker streekbier.

Besluit: een afwisselende wandeling, waarbij toch wel wat hoogteverschillen moeten overbrugd worden; mooie dorpsgezichten, rustige straatjes en veldwegen, vergezichten, imposante vierkantshoeven en kastelen; een streek om tot rust te komen. Hoge schoenen aanbevolen, voldoende drank en proviand meenemen.

Advertenties

4 Reacties op “RB Liège 2: Fallais – Marneffe – Fallais

  1. Pingback: RaVel fietstocht door la Hesbaye | guidowke's wandelblog

  2. Pingback: GR 564 Braives – Huy | guidowke's wandelblog

  3. Ik heb ooit de dagstappers van Wallonië overwogen om aan te kopen en zeker die van Luik omdat die ook in het Nederlands te verkrijgen is. Maar omdat de wandelingen zo ver liggen, is het er niet van gekomen. Zo te zien wel een mooie wandeling.

  4. Hallo Guido,
    wieder eine schöne Tour und deine Fotos erzählen das zusätzlich nochmal eindrucksvoll.
    Viele Grüße
    Elke

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s