Dagstapper 15 Limburg: St.-Martens Voeren – M’heer – ’s Gravenvoeren

Wandeling 15 Dagstappergids Limburg
GR 128 (Vlaanderenroute Oost); Krijtlandpad en Pelgrimpad (LAW 7)
Sint-Martens-Voeren – Mheer (NL) – ’s Gravenvoeren
Dagstappergids Limburg (lannoo), 2007

Tocht: 20 km
Datum: 20 oktober 2012
Weer: eerst zonnig, dan zwaarbewolkt en donker, droog, 20°C, windstil
Wandeltijd: 10.30 – 17.05
Stilte: 5/5

Klik op de foto voor het album

Verslag: Terwijl we intussen weer verzuipen in het werk is het goed even stil te staan bij de heerlijke wandeling van zaterdag; opnieuw een pareltje. Deze keer had ik behalve Georges & Liliane het gezelschap van Rita & Ivo. Omstreeks 10.30 lieten we de wagen achter in de hoofdstraat van St.-Martensvoeren en beklommen meteen de steile heuvel naast de JH. Nog scheen het zonnetje zodat halverwege de beklimming al een en ander in de rugzak verdween. Boven hadden we een fantastisch zicht op de verre omgeving, alles in prachtige herfstkleuren. 

Wat later bereiken we Noorbeek dat we nog kennen van onze vorige Dagstapper. We verlaten het dorp langs enkele weiden met draaipoortjes en klimmen opnieuw naar het even charmante dorpje Mheer. Tijd voor een koffie in taverne “In de Smidse” en voor een bezoek aan het aloude kasteel in het hogerop gelegen centrum; ook hier is leuke horeca aanwezig.

Het weer is intussen veranderd en de hemel grijs maar de temperatuur is zomers.  We verlaten het dorp langs een straatje met mooie vakwerkhuizen en lopen richting Heerkuil. Het pad daalt en wordt erg drassig om daarna weer te klimmen door mooie boomgaarden tot de asfaltweg Libeek. Wat later daalt de weg richting Maasvallei met mooie uitzichten op het Savelsbos en D’n Observant (nabij Maastricht). Sinds Noorbeek lopen we op het Krijtlandpad dat hier onderaan een camping gezelschap krijgt van het Pelgrimspad (LAW 7: Amsterdam-Visé). We picknicken wat verder in een bos – helaas is G. intussen smoorziek en staat hij te bibberen op zijn benen. Het Krijtlandpad takt af naar rechts en wat later ook het Pelgrimspad; een dubbelzinnige bewegwijzering brengt ons even van de wijs maar we volgen dan toch de GR 128.

   

We stappen de grens over aan grenspaal 29; het uitzicht hierboven reikt tot de mijnterrils van het Luikse bekken. ’s Gravenvoeren is niet ver meer. In taverne De Swaen achter de barokkapel aan de Kinkenberg proeven we een Riksbier en droppen we onze zieke metgezel. Er volgen nog 5 hele mooie kilometers langs het riviertje de Voer en met een beklimming (70 m hoogteverschil)  naar Schoppemerheide en de vertrouwde Heerbaan. Tenslotte dalen we weer steil af naar St.-Martensvoeren en kunnen we onze zieke collega gaan oppikken.

Besluit: fantastische herfstwandeling op afwisselend traject tussen Voerstreek en Maasvallei, heerlijk rustig op het Krijtland- en Pelgrimspad (NL), dassenburchten in de holle wegen, boomgaarden, veel (rustige) wandelaars in het Belgisch gedeelte. Omwille van soms stenige ondergrond zijn goede wandelschoenen aanbevolen. Opnieuw een aanrader in deze prachtige wandelstreek en zeker voor herhaling vatbaar.

Advertenties

2 Reacties op “Dagstapper 15 Limburg: St.-Martens Voeren – M’heer – ’s Gravenvoeren

  1. Pingback: SP 7 Krijtlandpad: Eijsden – Slenaken | guidowke's wandelblog

  2. yep, een wandelstreek om U tegen te zeggen. Jammer dat je dan een mindere dag moet hebben. Hopelijk kwam het vlug terug in orde.

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s