RB 5 Luik: Rond het stuwmeer van Eupen

RB 5 Stuwdam van Eupen – Getzbach – veen van Kutenhart – Reinarzthof – Eschbach – Vesder – noordelijke oever van stuwmeer – stuwdam.
GR 15 (vroegere AE)
Wandeling 5 Topo-gids RB Luik

Tocht: 21,4 km
Datum: 31 oktober 2012
Weer: zonnig, 2-5°C
Wandeltijd: 10.30-16.20
Stilte: 5/5

Verslag: Op deze laatste dag van oktober, de enige mooie dag van de week, trekken we naar de Hoge Venen. Na een tocht van meer dan 100 km laten we de wagen achter op de ruime parking aan de stuwdam van de Vesder in Eupen. De cafetaria is nog toe maar de WC mag gebruikt worden 🙂  

We dalen af naar de stuwdam en vinden meteen de GR-tekens die ons over de dam en rond het meer leiden. We verlaten het fietspad door het Osthertogenwald en dalen af naar de wildschuimende Getzbach. De GR 15 volgt een avontuurlijk pad boven de linkeroever, vaak bijzonder drassig. Aan het bruggetje richting Haus Ternell treffen we voor het eerst andere wandelaars maar wij klimmen nu steil verder naar de rand van het Kutenhartveen.

Terwijl we een breed graspad langs het veen in oostelijke richting volgen, prijzen we ons gelukkig dat de wind vandaag uit het zuiden waait en het zonnetje wat warmte biedt. Zo kunnen we flink ingeduffeld onze eerste picknick houden op een stuk rots halverwege. Na de picknick verlaten we de GR en volgt een avontuurlijke doortocht door het veen, deels over een smal knuppelpaadje. We zetten voorzichtig voet aan grond om een groepje wandelaars te laten passeren. Uiteindelijk verlaten we de open vlakte om wat verder aan te komen aan de resten van de vroegere Reinarzthof; infoborden vertellen hoe hard het leven in deze desolate omgeving moet geweest zijn. Aan de schuilhut met kapel keren we op onze stappen terug. Absurd toch dat de Eifelsteig op Belgisch grondgebied een andere bewegwijzering gekregen heeft (geel-groen).

Langs de noordkant van het veen trekken we verder; overal woelsporen van everzwijnen en prachtige vergezichten. Aan de Eschbach vergissen we ons van oever omdat we het pad aan de andere kant niet meteen zien. Langs de beboste rechteroever volgen we een zompig, moeilijk begaanbaar spoor naar beneden. Stilaan bekruipt me het gevoel dat we grondig fout zouden kunnen zitten; ik zou hier echt niet willen verdwalen. Voor de allereerste keer sinds ik wandel zou ik nu een GPS willen bezitten.

Uiteindelijk bereiken we toch het geasfalteerde fietspad aan punt 6. Wat een opluchting, oef! Het avontuurlijkste deel van de tocht ligt nu achter ons; wat volgt is een lange, rustige afdaling naar de Vesder. Aan punt 8 missen we de afslag en maken een ommetje langs het eenzame huis Mospert, maar zonder erg want het asfaltbaantje brengt ons langs het meer terug naar de stuwdam en de cafetaria. Een lekkere Erdinger gaat er nu wel in.

Foto-album

Ervaring: een vijfsterrenwandeling met hoog avontuurgehalte, zeker tot en met de Eschbach. Zonder wandeltekens vraagt het enige ervaring om je enkel te baseren op tekst en kaart. Kompas en GPS kunnen nuttig zijn. Waterdichte hoge wandelschoenen zijn een must. Openbaar vervoer: geen. Bevoorrading onderweg: geen. Een unieke kennismaking met de noordoostkant van de Hoge Venen (links van de baan Eupen-Monschau).

Een leuk alternatief voor deze tocht heb ik hier gevonden: Tour Nr. 82: “Die Wasser des Venn (II): An Hill, Getz, Esch- und Steinbach”

4 Reacties op “RB 5 Luik: Rond het stuwmeer van Eupen

 1. Een wandeling die ik zeker ook wil doen als ik in de buurt ben. Ik onthou deze!

 2. Lieber Guido,
  ich unterstütze deinen Wunsch nach einem GPS Gerät, weil ich dann deine Strecken viel einfach nachlaufen könnte 🙂
  Das war dann ja wohl ein Stück Abenteuer 🙂
  Die Alternative schaue ich mir nun aber auch noch an.
  Einen lieben Gruß
  Elke

  • Hallo Elke, tja, versteh ich aber vorläufig sind die Dinger mir zu teuer – ich ergänze den Bericht aber noch mit einigen Fotos, u.a. einem Foto der gelaufenen Strecke. Die Alternative deckt sich übrigens recht gut mit meiner Strecke und ich will sie gern in Zukunft auch mal laufen.

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.