Streek-GR Dijleland: Haacht – Mechelen

Topogids: Streek-GR Dijleland (2008)
Datum: 25 november 2012
Traject: Haacht (B) – Mechelen (B), deels GR 128:  18 km
Wandeltijd: 10:20 – 15:50
Weer: zonnig, lichtbewolkt, stormwind, 9°C
Stilte: 4/5

Verslag: Wat later dan normaal zijn we naar Haacht vertrokken waar we de auto aan het station parkeren. Geen 5′ later zitten we opnieuw op de streek-GR en trekken we het Spitbos in. Via woonstraten, veld- en boswegels gaat het richting Rijmenam. Aan de brug over de Dijle volgen we de linkeroever in westelijke richting. Vanaf hier ben ik op bekend terrein: zie Dagstapper 16 Antwerpen. Het is oppassen of we worden in het water geblazen door de felle rukwinden; gelukkig blijft het droog en schijnt het zonnetje. In de verte is de St.-Romboutstoren van Mechelen al te zien; wat later buigt de GR 128 af naar het zuiden terwijl wij op de oever blijven. Het traject langs de Dijle wordt na een tijdje wel eentonig en we zijn blij als we aan de Muizenbrug het enige café van de dag tegenkomen… Jaarlijks verlof! Een zucht en een :mrgreen: vloek later ontdekken we net achter het café het bezoekerscentrum van Natuurpunt Mechels Broek, gelukkig open op zondagnamiddag. Blijken ze nog Gouden Carolus te schenken ook; van puur genot het lidmaatschap ter plekke vernieuwd! Gesterkt door deze godendrank lopen we de Muizenhoek in en stoten op de GR 12 (Parijs-Amsterdam). Langs de galloway-runderen gaan we naar de vogelkijkhut in het Mechels Broek maar er valt weinig waar te nemen. Wat later op de Dijle-oever zwoegen 2 ooievaars tegen de wind boven onze hoofden naar hun thuisbasis in Planckendaal. Boven de recreatievijver De Nekker vliegt met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid een visarendAan het sluizencomplex kan ons een groepje kajakkers bekoren, zeker als één van hen zo vriendelijk is bij de ‘afdaling’ van de sluis kopje onder te gaan in het ijskoude water. Zijn kompanen beslissen wijselijk hun boot voorbij de hindernis te dragen.

Onder enkele lugubere spoorwegbruggen door lopen we langs het water Mechelen binnen en komen uit tegenover de oude houten Volmolen en de Kruidtuin, best een originele entrée, vind ik. Aan de 14de eeuwse Fonteinbrug is het hollen geblazen naar het station om de trein van 15.50 naar Haacht nog net te halen. Een bezoek aan Mechelen zelf stellen we uit tot de volgende etappe naar Eppegem.


Oh ja, bijna vergeten: dichtbij het station van Haacht, rechtover de brouwerij kan je in een verzorgde brasserie een heerlijke pils met natuurlijke gist, recht uit de brouwerij drinken. Alleen daar te krijgen. Proost!

Besluit: een vlakke, beetje eentonige wandeling; in het voorjaar kunnen  foeragerende ganzen en boksende hazen in de weiden langs de oevers bekoren;  de talrijke watervogels in het Mechels Broek (absoluut een hoogtepunt) zorgen dan voor afwisseling, maar vandaag enkel wat buizerds gezien, wat Nijlganzen, 2 zwanen, 2 ooievaars en mogelijks van ver: een visarend 😉 Benieuwd naar de volgende etappe.

Foto-album

3 Reacties op “Streek-GR Dijleland: Haacht – Mechelen

  1. Pingback: GR 128 Eppegem – Wespelaar | guidowke's wandelblog

  2. Boah…da verstehe ich nur die Hälfte…Fotos schau ich mir nachher an. Eintönig war es und Gänse habt ihr gesehen..aha 😉

    • Hauptsache Du weißt, das die GR Dijleland ein 120 km langer Rundwanderweg ist zwischen den historischen Städten Löwen und Mechelen; 2 von 6 Etappen bin ich jetzt gegangen; oberhalb von Brüssel soll es wieder hügeliger werden. LG.

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.