Streek-GR Dijleland: Mechelen – Eppegem

Topogids: Streek-GR Dijleland (2008)
Datum: 28 december 2012
Traject: Mechelen (B) – Eppegem(B):  14,9 km + 3 km in Mechelen
Wandeltijd: 11.30-14.45
Weer: 6°C, regen, wind
Stilte: 1/5 (E19)

Tussen Eglegemvijver en Zenne

Verslag: Eerst de logistiek. Vanmorgen om 9.24 met de directe trein naar Mechelen vertrokken. Prijs 9,90 Heen/Terug Christmal Deal NMBS. Aankomst 9.55. Dan de Streek-GR Dijleland opgezocht aan de Vijfhoek (Punt 16 in de topogids) en aan punt 17 (Grootbrug); Mechelen verkend: Vismarkt – IJzeren Leen – Schepenhuis – Grote Markt – Stadhuis -Kathedraal – De Borrelbabbel (met best beer of the world: Gouden Carolus Tripel van ’t vat) – Vismarkt. – Station Eppegem: trein van 14.47 naar Mechelen, warme soep en sanitaire stop in Mechels café, trein van 16.05 richting Turnhout.

“Matige regen” zegt onze weerman zonet… Kletsnat zijn we geworden! Tijdens de verkenning van Mechelen was het nog droog. Wanneer we Mechelen verlaten via het Vrijbroekpark begint het te miezeren;Afb 00008 aan de Zenne en vooral langs de Eglegemvijver (én de E19!) begint het serieus te regenen en de wind trekt fors aan. Terwijl mijn kompanen een droog pad volgen langs de oever van de Zenne volg ik koppig het GR-pad beneden en zak tot over mijn wandelschoenen in de modderplassen en maak een buiteling wanneer ik de diepte van een waterplas slecht inschat.Afb 00010 Voorbij de vijver, waar de wind vrij spel heeft,  zoeken we beschutting in een sparrenbosje om rechtstaand, met de rug naar de wind, te picknicken. Afb 00011Nadien stappen we langs het kasteel van Relegem; het landschap is vrij stereotiep en leeg akkerland, op een paar nijlganzen na. Enkele modderige veldwegen en vooral veel asfalt later bereiken we door en door nat en verkleumd  de eerste huizen van Eppegem. Aan de Okay-parking raken we het spoor bijster en we moeten de drukke N1 een hele tijd volgen tot aan het station van Eppegem, zo’n 16 km van Brussel. Daar kunnen we gelukkig meteen de trein op voor de korte rit naar Mechelen.

Besluit: op het bezoek aan Mechelen na een ongeïnspireerd traject; vermoedelijk is het leuker in een ander seizoen en in andere omstandigheden. Het lawaai van de snelweg en de bruine oevers van de Zenne werken op het gemoed. Ik hoop dat de tocht naar Veltem beter wordt.

Afb 00013

Afb 00017

Afb 00014

Afb 00019

Mooie hoeve nabij Eppegem

Foto-album

7 Reacties op “Streek-GR Dijleland: Mechelen – Eppegem

 1. Pingback: GR 12 Mechelen – Grimbergen | guidowke's wandelblog

 2. Eerst en vooral de beste wensen en een prachtig wandeljaar 2013 gewenst! De laatste tijd is het niet echt plezierig wandelweer en je zou snakken naar een droge dag. Jullie hebben je erdoor gewaagd. Ik heb toen een dagje gewacht en van de mooie zaterdag geprofiteerd om een korte wandeling te doen in Hingene. Ik hoop toch ook dat het weer wat beter gaat worden zodat we er weer eens deftig kunnen in vliegen.

 3. Eglegemvijver en Zenne, Zenne, Relegem … best een aangenaam parcours, maar met regen en wind verdrinkt zelfs de mooiste route in een slobberige baggertocht. Toch leuk om te lezen dat je genoot van het buiten zijn.
  2013 komt er aan … of het beter of slechter wordt weten we niet, maar hopen op beter en er optimistisch naar uitkijken, kunnen we alleszins wel. Onze beste wensen Guido aan jou en je familie. Geniet ervan en laat ons via je blog nog lang meegenieten.

 4. Oh je Guido, du hast aber wirklich einen trüben Tag erwischt. Im Moment ist es da draußen meistens einfach nur fies 🙂
  Hoffen wir, dass es ganz bald besseres Wanderwetter gibt.
  Viele Grüße und einen tollen Rutsch ins Jahr 2013
  Elke

  • Tja, nach einem Monat ohne Zeit hatte ich jetzt Zeit aber schlechteres Wetter als vorausgesagt. Auch die Strecke war in dieser Jahreszeit wenig berauschend, aber zumindest war man mal wieder an der Luft!

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.