Streek-GR Hageland: Leuven – Horst (kasteel)

Datum: 12  januari 2013
Traject: Leuven (B) – Kasteel van Horst:  18 km
Topogids: Streek-GR Hageland (2009)
Wandeltijd: 11.30 – 15.30
Weer: zonnig, lichtbewolkt, 3°C
Stilte: 3/5

IMG_3318

Verslag: EINDELIJK DE ZON!! Wat een prachtige dag gisteren. De rit naar de parking aan het Kasteel van Horst verliep sneller dan verwacht en ook de bushalte bleek niet ver, zodat we toch meer dan 3 kwartier in de kou op de bus moesten wachten. Lijn 310 bracht ons naar het station van Leuven waar een lekkere koffie met croissant best smaakte. Iets na half twaalf namen we de aanlooproute naar het Provinciaal Domein van Kessel-lo. De eerste 7 km lopen gelijk met de Streek-GR Dijleland en heb ik daar al beschreven. Aan de splitsing was het tijd voor een picknick in het zonnetje (foto). Een foute instelling van mijn fototoestel maakt de foto’s helaas niet helemaal realistisch. 

Er volgt nu een verrassend afwisselend parcours, op en neer over beboste hellingen en door talrijke holle wegen, met op strategische plaatsen een kapelletje. De bovengrond is intussen niet meer bevroren maar de ondergrond wel, waardoor het hier en daar erg glad is en onze wandelstokken hun nut bewijzen. Onderweg beklimmen we de 82 m hoge Chartreuzenberg en passeren het ‘Bed van Napoleon’ en de kapel van O.L.V.-van- Speelberg. Na een lange afdaling gaat het over meer open terrein – waar de koude oostenwind vrij spel heeft – naar Kortrijk-Dutsel, het enige dorp op het traject. Volgens de topogids een schilderachtig dorp, volgens ons een lelijk allegaartje van bouwstijlen. Bovendien geen horeca in het centrum, dus stappen we door en zien al gauw de kerktoren van Sint-Pieters-Rode en de torens van het Kasteel van Horst. Deze prachtige middeleeuwse waterburcht is een echte toeristische trekpleister en de parking staat aardig vol. Op de vijvers rond het kasteel zien we aalscholvers en diverse soorten ganzen. We zijn stevig doorgestapt en hadden maar één picknickpauze, vandaar dat we al om half vier de benen strekken in het gezellige Wagenhuis naast het kasteel; de joviale kelner demonstreert graag hoe je een Horst-Bier ingiet en wij praten na over weer een rijke wandelervaring. We passeerden op deze plek al in Dagstapper 7 Vlaams-Brabant.

Besluit: een afwisselende wandeling met verrassend veel hellingen en holle wegen; veel beukenbos ook waardoor deze tocht beslist ook de moeite loont in een ander seizoen. Bij regenweer vermoedelijk heel erg modderig.  De Streek-GR Hageland start alvast veelbelovend.

Falluskabouter in Provinciedomein Kessel-lo

Falluskabouter in Provinciedomein Kessel-lo

Splitsing GR Dijleland - GR Hageland

Splitsing GR Dijleland – GR Hageland

Chartreuzenberg

Chartreuzenberg

Holle Wegen

Holle Wegen

Afb 00005

Kapel van O.L.V.-van-Speelberg aan de Delleput

Kapel van O.L.V.-van-Speelberg aan de Delleput

Naar Kortrijk-Dutsel

Naar Kortrijk-Dutsel

GR 512 (Diest-Geeraardsbergen

GR 512 (Diest-Geeraardsbergen

Afb 00009

Fotogeniek Sint-Jozefkapelletje Horst

Kasteel van Horst

Kasteel van Horst

Afb 00011Afb 00012Afb 00013

2 Reacties op “Streek-GR Hageland: Leuven – Horst (kasteel)

  1. Also wenn ich den Bericht so lese habt ihr, wie meine Feundin Tanja, einen guten Teil eurer Zeit mit essen und trinken verbracht 🙂
    Aber eine tolle Tour, auch wenn deine Kamera dieses Mal tatsächlich eine starke orange Färbung hatte, die Fotos zeigen die schöne Gegend und vorallem die Wasserburg.
    Liebe Grüße
    Elke

    • Nun ja, nur am Anfang und am Ende und der Wind war auf den Höhen doch ganz schön kalt, da konnten wir anschließend was gebrauchen 😉 Die Einstellung von der Kamera ist jetzt wieder ok (war auch schon bei der vorigen Wanderung daneben) – und die Wasserburg ist wirklich toll, gell?! Sie ist das fiktive Heim des “Roten Ritters”, einer berühmten Comicsfigur hier in Flandern. LG

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.