GR 563: De Nessonvaux à Dolhain-Limburg

Topo-gids GR 563 Land Van Herve (2003)
Tocht: 21,3 km (traject Nessonvaux-Thier de Villers (Dolhain)
Datum: 13 februari 2013
Weer: zonnig, windstil, 0°C
Wandeltijd: 10.45 – 17.10
Stilte: 4/5

IMG_3430

Opnieuw op de GR 563. Nadat we in de zomer van Dalhem tot Nessonvaux gestapt waren (tegelijk GR 5) en ook de RB Liège in Aubel verkend hadden, heb ik flink wat zitten studeren in de topogids Land van Herve. Om 10 uur parkeren we één wagen in Dolhain-Limburg en rijden met de andere naar Nessonvaux. We zetten hem een goed half uur later voor brasserie Phifan (vroeger Café de la Poste) op de N61 rechtover het station. Het café is al open op deze woensdagvoormiddag. We zijn hier voor de derde keer en krijgen andermaal een warm onthaal. Bij een lekkere koffie kunnen we comfortabel wandelsokken en -schoenen aantrekken en de wandelstokken instellen.

We steken de Vesder over en beginnen aan de steile klim uit het dal, eerst via trappen en dan door het bos. Gedurende 1,3 km volgen we de GR5 noordwaarts tot het gehucht Grihanster.

Afb 00002

Afb 00003

In het bos hebben we een leuke ontmoeting met deze geitenhoeder.

Afb 00004

Afb 00005

Afb 00006

Afb 00009

Boven aangekomen   hebben we een mooi zicht op het dal van de Vesder en na de steile beklimming kunnen de handschoenen wel even uit. We lopen nu op de kam tussen 2 rivierdalen en kijken uit over de typische weidelandschappen van het Land van Herve: weides omzoomd met hagen en knotwilgen. Hier en daar hoeves en huizen in  typische natuursteen.

Afb 00010
Soms ligt de sneeuw hoog, soms is het zo goed als sneeuwvrij. We naderen Soiron, één van de ‘plus beaux villages de la Wallonie’, vooral bekend om zijn natuurstenen huizen uit de 17de en 18de eeuw, zijn kerkje met romaanse toren en zijn 2 barokkastelen.

Afb 00011

Afb 00012Afb 00013

Na Soiron verandert een veldweg stilaan in een snel stromende beek. De topogids stelt een alternatief voor maar wij kiezen ervoor om onder de prikkeldraad door te kruipen en via de weilanden onze weg naar boven verder te zetten.

Afb 00016

Zo naderen we stilaan Petit-Rechain. Eerst nog in een prachtig natuurdecor, later helaas over een drukke toegangsweg.

Afb 00018
Aan het kerkhof trekken enkele opvallende graftomben onze aandacht; nadien wijken we af van het traject om in een warm café in het centrum onze picknick aan te spreken (van 13.50-14.15).

Afb 00021Afb 00022 Afb 00023
We verlaten het drukke Petit-Rechain en dalen via een lange gevaarlijke ijsweg onder de snelweg A27 richting Dison. Via een dennenbosje en een steile sneeuwweide laten we het geraas van de snelweg achter ons en komen opnieuw in idyllisch landschap terecht.
Afb 00024  Afb 00025

Afb 00026 Afb 00027
Via dit kantelpoortje bereiken we de eerste huizen van het nette dorpje Andrimont. We pauzeren even aan de romaanse kerktoren en een gedenkplaat voor  gefusilleerde inwoners van de gemeente.
Afb 00028 Afb 00029
Het kerkje zelf dateert uit 1630; in Andrimont werden gallo-romeinse graven gevonden en het dorp behoorde ooit tot het markizaat van Franchimont. Via de Chemin du Vieux Moulin gaat het wat later steil naar beneden (glad!) naar de bosrijke oevers van de Ruisseau de Villers. Het paadje wordt smal en rotsachtig om dan aan de overkant van de beek steil op te klimmen over een brede modderige bosweg.
Afb 00034

Afb 00036   Afb 00038

Afb 00040

P1060735

Via opnieuw een kantelpoortje verlaten we het bos en klimmen door een weiland naar een voederbak: tijd voor een picknick in het late zonnetje. We komen op een rijweg en moeten deze helaas een ellendig lang stuk volgen; er is druk verkeer en de chauffeurs die bergop flink gas geven hebben weinig begrip voor wandelaars op de baan. Eindelijk bereiken we het station van Dolhain-Limburg waar we via een tunneltje oversteken naar de binnenstad. Nog even gedag zeggen aan de Vesder (weinig inspirerend) en dan met de auto naar Nessonvaux. De waard van Brasserie Phifan vergast ons op mooie achtergrondmuziek en een lekker biertje met fijne salami gegarneerd: meer moet dat niet zijn.

Besluit: Hele fijne en afwisselende tocht met tussendoor best wat klimmen en dalen en boven heerlijke vergezichten over het typische Land van Herve. De GR loopt langs eenzame veldwegen, maar ook door gehuchten met geasfalteerde landbouwwegen (wat ons in deze winterse omstandigheden eerder goed uitkwam) en door historische dorpjes als Soiron en Andrimont. De enige minpunten waren de aanlooproutes naar Petit-Rechain en naar Dolhain zelf. De bewegwijzering is prima zodat de topogids meestal in de rugzak kon blijven.
Vermoedelijk kan je het traject Nessonvaux-Limburg ook met de trein afleggen (via Pepinster en Verviers) zodat je met één wagen toekomt. De dorpen in de buurt van Verviers worden ook allemaal door de TEC-bussen bediend.
In het regenseizoen verandert de route op vele plaatsen in één grote modderpoel, dus beter een droge periode uitzoeken. Wij komen hier vast en zeker terug 🙂

Afb 00001

Mijn foto-album (aangevuld met 2de reeks foto’s op 16/2/2013; ergänzt mit weiteren Bildern am 16.2. mit deutschem Text)

15 Reacties op “GR 563: De Nessonvaux à Dolhain-Limburg

 1. Hallo Guido, ik las net je vraag op mijn blog. Ik kan niet voor iedereen spreken ivm het bewerken van digitale foto’s maar echte landschapsfoto’s van beroepsfotografen zijn zeker bewerkt. Vroeger bewerkte ik mijn foto’s niet omdat ik jpeg-formaat fotografeerde. Dit wil zeggen dat je fototoestel automatisch al een bewerking voor je doet. Nu fotografeer ik in RAW-formaat en dan doet het fototoestel nog geen bewerking voor je en moet je dit zeker nog nabewerken of je hebt alleen maar fletse kleuren in je foto. Een voordeel is dat je zo wel bepaalde kleuren meer kan laten uitkomen om nadruk op iets te leggen of zo.
  Trouwens, ik kreeg direct de wandelkriebels bij het lezen van je verslag. Bij mij is het echt op een laag pitje. Ofwel is het slecht weer ofwel heb ik andere dingen te doen. Maar de kriebel blijft wel.

  • Bedankt voor je uitvoerige antwoord, Annelies 🙂 Wat de wandelfrequentie betreft: ik heb eens op mijn blog nageteld: de maanden waar ik maar 1x op tocht was overheersen; het is inderdaad niet altijd eenvoudig om alles onder één hoed te krijgen. Vorige woensdag was alleszins een voltreffer waar ik nog lang van zal nagenieten 😎

 2. Hallo Guido,
  sehr schöne Bilder. Schade das ich so wenig verstehe, aber im groben konnte ich die Tour schon “miterleben” – vielen Dank dafür!

  Schöne Grüße
  Frank

 3. Die Bilder sind recht gut, und mal aus einer für mich ganz neuen Region 🙂 Wenn ich mal vor habe in der gegend Wandern zu gehen, komme ich auf dich zurück, evtl können wir ja sogar was zusammen machen, allein wegen der Sprache wäre das besser 😉
  21km sind auch noch gut zu machen denke ich, allerdings ist die strecke im Frühling sicher besser zu gehen 😉

  LGMarkus

  • Markus, diese Strecke geht man am besten, wenn trocken ist; das wird sonst eine Matschroute; die Jahreszeit spielt da weniger eine Rolle. Gestern habe ich besonders das Offene (kaum Wald) und die Sonne, bzw. das Licht genossen. Und die hügelige Landschaft natürlich. Gerade wo ich wohne, ist alles halt flach. Aber die Gegend wo ich gestern war, ist noch längst kein Mittelgebirge. Da habt ihr Wanderteufel es einfach besser 😉

   • Du bist doch auch schnell in der Eifel, die gegend um Monschau eignet sich bestens 🙂 , da bist du doch deutlich schneller wie ich 🙂 oder malmedy nach udenbreth

    • Na, Markus, knapp eindreiviertel Stunden brauche ich doch, aber selbstverständlich können wir uns dort mal verabreden 🙂 nur lieber in einer anderen Jahreszeit (du weißt, ich hab noch keine Winterreifen) LG.

     • Das können wir gerne mal machen 🙂 ja klar, der Frühling kommt ja hoffentlich bald mal 🙂 wenn es dann überall grün wird lässt es sich Prima wandern, da bin ich mir sicher

 4. Zo te zien en te lezen was dit een topper. Afwisselend, mooie natuur, een zeldzame geitenhoeder, beekpaden, chimay en sneeuw … puur genieten moet dat geweest zijn.

 5. Auch ein Gruß an Markus 🙂

 6. Hallo Guido,
  wenn man das so auf ide Länge der Strecke betrachtet, war das ja ein voller Erfolg. Schöne Fotos lassen die Leserin, also mich, prima miterleben, wie es euch auf der Tour ergangen ist.
  Leider fühle ich mich im Moment wie ein ausgewrungener Waschlappen, vollkommen schlapp. Ich hoffe das ändert sich bald wieder.
  Liebe Grüße auch an deine Frau
  Elke

 7. Ich bereite mich jetzt schon mal auf ein neidvolles lesen vor 🙂

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.