Streek-GR Hageland: Aarschot – Zichem

Datum: 8 april 2013
Traject: Aarschot (B) – Zichem (B):  19,6  km
Topogids: Streek-GR Hageland (2009)
Wandeltijd: 11.00 – 16.00
Weer: eerst zonnig, dan licht- tot zwaarbewolkt, scherpe wind, 9°C
Stilte: 3/5

Onderweg naar de Bosberg

Onderweg naar de Bosberg

Met vrienden G&L vertrokken aan het station van Aarschot. Na 10 minuten staan we al aan de Aurelianustoren en trekken dan over de hoogten in een wijde boog rond Aarschot. Dan dalen we af in de Demervallei en volgen de Demer stroomopwaarts tot in Langdorp. Het kerkje met zijn 14de eeuwse toren is een mooie blikvanger en doet even de snijdende wind langs de Demer vergeten. Geen enkele picknickbank onderweg, dus zetten we ons op de Bosberg op een omgevallen boomstam voor de lunch.

We verlaten het bos en komen beneden opnieuw in de Demervallei, in het prachtige natuurgebied “Achter Schoonhoven“. We zien buizerds overzweven, torenvalkjes bidden, een reiger krassend overvliegen; we zien spechten vluchten en plots: een grote vos met prachtige rosse pluimstaart. Te snel verdwenen voor een foto helaas. Dit natuurgebied blijkt volgens de topogids een thuis te bieden aan roodborsttapuit, sleedoornpage, bunzing, steenmarter, ree en eikelmuis. Hoewel het terrein hier vlak is, valt er dus achter elke bocht wel wat te beleven.

In Testelt wandelen we langs de drukke spoorlijn tot aan café Het Statiehuis, rechtover het station. Dit blijkt een gezellig ouderwetse bruine kroeg te zijn met een ruime bierkaart en een vriendelijke en voorkomende jonge cafébaas. De verleiding is groot om hier nog even te blijven en de trein van hieruit te nemen. Maar, beste lezer, u kent ons: we stappen verder. Langs het mooie ijzerzandstenen kerkje en de watermolen tot aan de wandelboom aan de Demer. We kiezen voor het alternatieve GR 5-traject en lopen langs de Voortberg het natuurgebied Demerbroeken in. Behalve de galloway-runderen en wat wandelaars zien we verder enkel het silhouet van de abdij van Averbode. Het is intussen zwaarbewolkt en de tijd dringt. Wanneer we in Zichem het station bereiken, weerklinkt het signaal van de slagbomen en als we op het perron staan, rijdt de trein het station binnen. Op weekdagen is er elk uur een verbinding, in het weekend om de 2 uur. We hebben geluk en staan 12′ later op het perron van Aarschot.

Deze tocht biedt minder spektakel dan de 2 eerste trajecten met toch een uitzondering voor de natuurgebieden Achter Schoonhoven en Demerbroeken. Wat ons onderweg tegenviel was de enorme hoeveelheid rommel en sluikafval rond Aarschot en op de oevers van de Demer. Misschien een ideetje voor enkele gemeentebesturen om de kas van wat jeugdverenigingen even te spekken? Al bij al toch een mooie tocht langs rustige wegeltjes (veel onverhard). Het volgende traject slaan we over want al gelopen over de GR 5; we zullen de GR Hageland opnieuw ontmoeten in Diest.

Mijn Fotoalbum

Voor overige GR-Hagelandtrajecten hiernaast klikken op Categorie Streek-GR Hageland 🙂

3 Reacties op “Streek-GR Hageland: Aarschot – Zichem

  1. Hey das hat doch nun so super geklappt mit den Fotos. Die Aufteilung gefällt mir ausgesprochen gut.
    So langsam werden aber auch eure Wiesen grüner, irgendwie wirkt ales etwas freundlicher, finde ich und endlich mal ein Picknick auf einem Baumstamm möglich ohne zu erfrieren. Auf in das Wanderjahr 2013 🙂
    Liebe Grüße
    Elke

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.