GR 563: Dalhem – Ab. de Val Dieu

Topo-gids GR 563 Land Van Herve (2003)
Tocht:  17,8 km Traject Dalhem – Ab. de Val Dieu
Datum: 1 mei 2013
Weer: zonnig, licht bewolkt, 15°C, frisse wind
Wandeltijd: 10.40 – 15.40
Stilte: 5/5

IMG_3937

Wij trekken op 1 mei: Dag van de Arbeid – met zijn vijven opnieuw naar het Land van Herve. Na ruim een uur parkeren we één auto rechtover de abdij van Val Dieu, drinken er een koffie op het binnenplein en keren weer naar het intussen vertrouwde Dalhem (GR5). Auto nr 2 zetten we op de kleine parking aan de brug over de Berwinne. Het GR5-GR563-pad loopt langs de rivier onmiddellijk de weiden in en via draaikruisen en kantelpoortjes lopen we door en boven het dal van de Berwinne naar Berneau. Op de beboste helling zien we daslook en bosanemonen in volle bloei.

Kort voor het dorpje stuur ik een berichtje naar Josette, inwoonster van Moelingen en als SGR-lid erg actief op de facebookpagina en in het tijdschrift GR-Sentiers van de Waalse GR-vrienden. Het wordt een hele leuke ontmoeting en Josette loopt met ons een eindweegs mee tot aan het Croix de Dalhem. Ze wil met eigen ogen zien of de boer het pad niet mee ondergeploegd heeft. Voor ons is het een leuke picknickplaats uit de wind; Josette maakt nog een foto van ons gezelschap, tracteert met zelfgebakken Luikse wafels en neemt dan afscheid. Echt tof!

Na de picknick steken we met de wind in de rug de geploegde velden over, gaan onder de spoorweg door en klimmen aan de overkant langheen de mooie fruitboomgaarden van Bombaye, vergezichten en kersenbloesems alom. Van hierboven  zie je in de verte de ENCI-cementgroeves aan de Maas, de Voerstreek en de oude mijnterrils van het Luikse bekken. Heel wat bunkers ook, her en der verspreid over de velden. De GR-tekens lopen helaas niet langs het kerkje van Bombaye maar volgen even de drukke N627 om vervolgens rechtsaf te slaan naar de Ste Croixkapel. Deze plek wordt ook wel La Tombe genoemd. Via een afslag zonder GR-teken steken we opnieuw de N627 over om door uitgestrekte velden het pittoreske dorpje Mortroux te bereiken. Hier steken we de Berwinne opnieuw over. Nu volgt een heen mooi traject door het Bois de Mortroux langs de Ruisseau d’Asse.  Zo’n 40 m hoger bereiken we puffend de Voie des Morts en draaien rechtsaf over een weinig bereden betonweg naar Hawière. Het laatste stuk is misschien wel het allermooiste: door weides, op en af, recht op de toren van de abdij van Val Dieu, die je zelf pas op het laatst te zien krijgt in een plooi van het landschap.

De vele auto’s en bussen, de volle parkings en het verkeerslawaai, het verdwijnt allemaal achter de dikke abdijpoort waar op het zonnige terras een gezellige drukte heerst. De Triple de Val Dieu vloeit er rijkelijk en ook wij ontzeggen ons dat plezier niet; we kijken terug op een hele mooie wandeling (de vele lentebloesems en vergezichten) met misschien iets te veel asfalt (wel verkeersarm) maar verder alle ondergronden die je als wandelaar zo graag hebt. De afstand tussen de 2 parkings is overigens erg kort vermits de GR een noordelijke lus beschrijft en het autotraject loopt door het wondermooie Berwinne-dal, ook bij wielertoeristen erg geliefd; je zou perfect die afstand met de fiets kunnen overbruggen 🙂

IMG_3958

Mijn Foto-album

Mijn GPS-track

Een Reactie op “GR 563: Dalhem – Ab. de Val Dieu

  1. Aha, tatsächlich, es treffen sich die Fabebooker 🙂
    Wie ich sehe, ist bei euch auch endlich Frühling, die Bäume schlagen aus, die Wanderer fühlen sich beschwingt. Ich bin nun wirklich gespannt, ob wir uns kommende Woche treffen werden.
    Liebe Grüße
    Elke

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.