Streek-GR Kempen: Aanlooproute Geel-Herentals

Datum: 25 mei 2013
Traject: Geel (B) – Herentals (B):  20  km
Topogids: Streek-GR Kempen (2012)
Wandeltijd: 10.00 – 15.40
Weer: zonnig, koele wind, 15°C
Stilte: 3/5

IMG_4128

Een aangekondigde zonnige dag in deze barre lente en een afspraak in de namiddag: tijd voor een wandeling dichtbij. Met de trein tot het station van Geel en via de aanlooproute streek-GR Kempen naar het station van Herentals, dat is het plan.

DSC00405

Deze tocht verrast door zijn verscheidenheid. Je verlaat Geel langs rustige tuinwijken, kleine stukjes landbouwgebied en eerder drassig bosgebied tot Sas 9. Via het jaagpad langs het mooie kanaal Bocholt-Herentals loop je een eindje richting de brug van Ten Aard. Weinigen weten dat hier in september 1944 een van de bloedigste veldslagen uit de Tweede Wereldoorlog op Belgische bodem uitgevochten werd. Na de geallieerde aanval op Geel trokken de Duitse troepen zich terug achter het kanaal (hun bevoorradingsroute liep via Kasterlee) van waar ze met alle middelen de oversteek van Engelsen en Schotten probeerden te verhinderen. 

IMG_4119

De tocht over het jaagpad duurt niet al te lang en je duikt een uitgestrekt landbouwgebied in richting De Zegge (drooggelegde gronden in de Netevallei). Aan de mooie staakmolen (Molen van ’t Veld) is een prima picknickplaats; de gebouwen (o.a. bakkerijmuseum) in de buurt zijn ook meer dan de moeite. Je passeert langs maar niet door het beschermd natuurgebied De Zegge, steekt de drukke Roerdompstraat over en deelt over een kilometer de smalle rijweg met snel sluipverkeer. We horen en zien kievitten en wulpen in de vallei van de Nete. Langs de zandige boord van de Nete probeert een scholekster alle belagers van de nabije nestplaats weg te jagen. Hopelijk hebben de landbouwers in deze streek oog voor de vele veldvogels. We steken de Nete over en klimmen lichtjes naar de zandige en beboste rand van de Netevallei. Via een groene villawijk bereiken we Bobbejaanland – de windmolen en het gejoel op de attracties hadden we al van ver waargenomen. We wijken hier even van het traject af voor een lekkere koffie in het gezellige Café De Nete (aan de brug).

Afb 00021

Via een camping bereiken we nu echt de beboste rand van de Kempische Heuvelrug, al blijven we voorlopig beneden, langs enkele vennen waar de gagel heerlijk geurt en langs enkele oude Nete-armen. Er zouden plannen zijn om de Nete hier terug te laten meanderen zoals vroeger. Over rustige boswegen bereiken we de Zandkapel en wat later Kruisberg met zijn vele (vervallen) kapelletjes (kruisweg), bovenop de Heuvelrug gelegen. Hier eindigt de aanlooproute en wij kiezen de streek-GR links richting Herentals. Aan de Netebrug slaan we niet linksaf naar de vistrap maar lopen een eindje rechtdoor om dan via de volgende straat rechts onder de spoorbrug door en tussen de volkstuintjes aan het station uit te komen.

Een afwisselende wandeling door de groene Kempen, prima te doen met het openbaar vervoer en uitstekend bewegwijzerd. In de winter misschien net iets minder interessant maar ideaal voor lente, zomer en herfst.

Foto-Album

Mijn Track (op het einde afwijkend van de GR-route)

IMG_4139

Geel-Herentals

6 Reacties op “Streek-GR Kempen: Aanlooproute Geel-Herentals

 1. Pingback: Streek-GR Kempen: Etappe1 Herentals-Tielen | guidowke's wandelblog

 2. Lieber Guido,
  auch wenn deine Tour einiges an Asphalt zu bieten hat, dürfte diese Streckenwanderung auch für mich einiges zum schauen und erinnern geben. Die Fotos haben da schon einiges preis gegeben.
  Schön etwas Bekanntes zu sehen.
  Liebe Grüße
  Elke

  • Halt, da muss ich widersprechen; der Asphaltanteil war eigentlich gering, aber ganz klar, er war da. Lässt sich bei einer Streckenwanderung in Flandern nicht vermeiden. Die naturbelassenen Teile liegen wie kleine Inseln zwischen den Ortschaften und meist hinter den Häusern an den vielen Straßen. Fahrradwege und GR-Pfade suchen sich zum Glück diese grünen Idyllen, so dass man als Wanderer doch auf seine Kosten kommt.

   • Das ist wie bei uns im Bergischen, dort sind auch immer Ortschaften anzutreffen. Trotzdem empfinde ich diese Wanderungen als eine Bereicherung für mich. So ist es mir auch immer in Flandern ergangen, wobei wir hier mehr mit dem Rad unterwegs waren.

 3. Ook toevallig!
  Eerstdaags nog een verslagje over deze verbindingsroute in de nieuwe Op Weg (2013-3).

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.