Fietsen langs jaagpaden en boswegeltjes

Eigen GPS-Track via http://www.fietsnet.be/routeplanner/default.aspx
Datum: 1 augustus 2013
Traject:  Lommel (De Soeverein) – Dessel – Postel – Luyksgestel – Lommel
Fietstijd: 09.15 – 15.50
Weer: zonnig en heet, stralend blauwe hemel 33°C
Stilte:  4/5

Blekerheide

Blekerheide

Onze GPS track met fietsknooppunten

Intro: Fietsen met Elke. Elke is een toffe Facebook-vriendin uit Leverkusen (D) die ik al een hele tijd ken via haar wandelblog en de facebookgroep Wanderteufel. In een vorig leven verbleef ze bijna wekelijks op één van de vele campings in de Lommelse en Molse bossen en de geur van dennenbomen, heide en vennen heeft haar nooit losgelaten. Het ‘fernweh’ werd te sterk en ze besliste heel plots naar Lommel af te zakken. Een mooie gelegenheid om mekaar te leren kennen en de streek te herontdekken. Op de ruime parking aan evenementenhal De Soeverein stond ze al volop haar gehuurde fiets (10€/dag) te inspecteren; de begroeting verliep hartelijk en even na 9 uur waren we onderweg.

Kanaalsplitsing en pannenkoekenboot in Dessel

Kanaalsplitsing en pannenkoekenboot in Dessel

Het zou een hete dag worden maar zo op het jaagpad langs het kanaal Bocholt-Herentals was het nog lekker koel. Achter de kanaalkom in Dessel reden we via rustige wegen naar Retie en Postel. Tijd voor een eerste stop aan Postelbrug. Het fietscafé was officieel nog niet open maar bij navraag bleek een drankje geen probleem en ons voorbeeld inspireerde duidelijk andere fietsers want toen we vertrokken zat het terras vol 😉 Langs een zwemvijver uit mijn kinderjaren ging het richting abdij van Postel. Hier was het zo druk dat we verder fietsten tot onze eerste Hollandse café pal op de grens met Nederland; hele leuke bediening en tijd voor appeltaart en tosti.

Visvijver Retie

Visvijver Retie

Afb 00003

Fietsbrug Postel

Fietsbrug Postel

Verfrissing aan Postel-brug

Verfrissing aan Postel-brug

Via hele mooie smalle asfaltwegeltjes ging het door bos en hei naar Luyksgestel. Elke kon maar niet genoeg krijgen van de dennengeur. In het gezellige dorpje vonden we even buiten de route opnieuw een fietscafé waar het iets makkelijker babbelen was dan op de smalle fietspaadjes met de vele tegenliggers.

Fietsen langs knooppunten

Fietsen langs knooppunten

Ergens op de heide in Luyksgestel

Ergens op de heide in Luyksgestel

Blekerheide

Blekerheide

Dan ging het door de heide terug richting België. Opvallend hoe die Nederlanders elke tegenligger vriendelijk, bijna enthousiast begroetten, heel anders dan aan de andere kant van de grens. Eentje wilde best een foto van ons twee maken. Pal op de grens stond natuurlijk de obligate grenspaal, midden in de heide en we konden leren dat we op het hoogste punt van de Brabantse Kempen stonden, tevens waterscheiding tussen Maas en Schelde. We reden langs de Blekerheide (zie Dagstapper 5 Limburg) tot aan het kanaal waar ik Elke absoluut de sierlijke voetgangersbrug naar de Lommelse Sahara wou laten zien. Een groepje gemotoriseerde jongens in zwembroek onderstreepte overduidelijk de zomer.

Veel te vlug bereikten we weer de parking. Anderzijds was het intussen bloedheet, eigenlijk te warm om nog te fietsen. Of wat dan ook te doen. We parkeerden de auto’s aan het Cultureel Centrum van Lommel, liepen langs het Glazen Huis tot aan het V.V.V waar we wat fietskaarten kochten en laafden onze dorst in het Tuincafé op de markt van Lommel. Aan de bedrijvigheid te zien zou hier ’s avonds een concert plaatsvinden. Eigenlijk was het zelfs te warm om te eten en zodoende beslisten we dat het mooi geweest was en vertrok elkeen huiswaarts. Met dank aan Elke voor het fijne gezelschap, het was een dag om in te kaderen! Haar prachtig en doorleefd blogverslag kan ik alleen maar aanbevelen.

7 Reacties op “Fietsen langs jaagpaden en boswegeltjes

  1. Pingback: Buntsandsteinfelsen im Rurtal, Nideggen, Eifel | guidowke's wandelblog

  2. Het is even geleden dat ik nog eens een reactie gaf. Ik zie dat je eens de fiets gebruikt ipv de voeten. Ik vind het ook heerlijk om te fietsen en heb ook al enkele tochtjes achter de rug. Het fietsknooppuntennetwerk heeft je veel vrijheid.

  3. Ach Guido, ein schöner Bericht und wieder eine etwas andere und ergänzende Sicht. Das Foto unseres “Starfotografen” in der Heide, nach zahlreichen Versuchen doch noch geglückt, ist doch wirklich schön geworden.
    Ich hoffe, dass wir wieder eine Gelegenheit haben werden, um eine weitere Tour zu starten 🙂
    Viele liebe Grüße
    Elke

  4. Pingback: Begegnungen | Fotografische Reisen und Wanderungen

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.