Streek-GR Mol om Etappe 1

Topogids: geen; kaartje toeristische dienst + GPS-track
Datum: 8 augustus 2013
Traject:  Mol – Wezel: 13 km
Wandeltijd: 13.20 – 16.00
Weer: steeds zonniger, 23°C
Stilte:  2/5 (drukke verkeersassen; Kleine Brogel)

Mol Marktplein

Mol Marktplein

Een fietstocht in de streek + berichtje van Luc in Trekkings.be = zin in de oudste streek-GR van Vlaanderen. En waarom geen combinatie? Ik maak mijn fiets vast aan een paal tegenover de apotheek van Mol-Wezel en rijdt door naar het sportcentrum van Mol waar voldoende gratis parking is. De wandelpaal van de streek-GR krijg ik nergens te zien maar de geel-rode tekens sturen me onmiddellijk de Grote Markt op.

Afb 00005

Het gaat langs de Molse Nete en het historische Wolhuisje door een park, een residentiële wijk, langs een fietstunnel onder de ring door en het duurt een poos voor je in de bossen bent. Maar stilaan komt het avontuurlijkste stuk dichterbij.


Afb 00003Langs een vijverpaadje tussen de bomen gaat het opnieuw naar de Molse Nete; de oevers zijn bijna volledig dichtgegroeid met manshoog riet en het pad is nauwelijks nog zichtbaar. Ik zie prachtige blauwe libellen en zwarte vlinderachtigen dansen boven het water maar een foto wil niet lukken. Het gaat langs de kronkelende beek stroomopwaarts en de GPS komt van pas bij gebrek aan mogelijkheden om te bewegwijzeren.

Afb 00004

Afb 00009

Afb 00012 Afb 00016

Vlak bij de duiker onder het kanaal Dessel-Kwaadmechelen hang ik even aan een tak boven het water maar besluit dan wijselijk een doorgang te zoeken achter de struiken. Lichtjes gehavend aan de duim bereik ik de brede kanaaloever en loop richting brug van Mol-Gompel en de oude Glaverbel-glasfabriek. Daarmee zit het enige highlight van het traject er op.

Afb 00019Op de andere oever loopt het traject door de oude Glaverbelwijk; de eerste rij arbeidershuisjes is mooi opgeknapt; rechts staat het bijna vervallen “casino” (hotelgebouw) in biedermeierstijl achter hekkens verder te vervallen; een volgende rij arbeidershuisjes ziet er ronduit armoedig uit. Ik steek de grote weg over en beland naast de fabriek in een wijk met prachtige oude villa’s; hier woonden wellicht de bazen van de fabriek. Voor een fabriekspoort gaat het naar rechts tot in een bos waar ik lang de beek en een spoorweg volg aan mijn linkerkant; de GR-tekens zijn verdwenen tot ik ze op de baan naar Postel aan de overweg terugvind. Het laatste deel gaat over rustige wegen, verhard en onverhard – het landschap doet authentiek Kempisch aan – en door bosrijke dreven tot Wezel.

Afb 00029

Tot mijn verbazing zie ik een bloeiende grote berenklauw in de dreef; deze is Afb 00028met rust gelaten. Ik steek opnieuw de baan over en beland nu in rustige verkavelingswijken. De bedoeling van deze lus in het traject ontgaat me, eerlijk gezegd. Opnieuw wijken GPS-track en bewegwijzering van mekaar af en ik besluit de track te volgen naar de St-Jozeflaan waar mijn fiets staat. Er recht tegenover is café De Kiezel, een modern ingericht eetcafé met zo’n 60 bieren op de kaart (aan 3 €!) en een beperkt aantal lekkere en betaalbare hapjes.  Vriendelijk bediening ook, kortom warm aanbevolen. (gesloten op maandag, dinsdag en voor de middag)Afb 00032

Met de fiets verken ik het stukje bewegwijzerd traject dat gewoon nog even verder doorliep door de woonwijk en aan de St-Jozefkerk op de baan komt. Op het eerste gezicht lijkt ook het vervolg van de GR naar het noorden een ander traject te volgen dan de GPS-track maar dat zoek ik volgende keer wel uit. Ik fiets zo’n 9 km terug naar de parking in Mol, zoek daar nog even vergeefs de wandelboom en keer naar huis terug. Ook de tweede etappe leent er zich toe om met de fiets te combineren; van de Eerselse Steenweg kan je via fietsknooppunten in een bijna rechte lijn terug naar Wezel fietsen (zo’n 20 km). Benieuwd. En oh ja, er is hier ook een bushalte richting Mol 😉

Afb 00030

Foto-album in Picasa                           Mijn Track

Advertenties

8 Reacties op “Streek-GR Mol om Etappe 1

  1. Hallo Guido, gebruik je de GPS-track van de GR-organisatie? Of is het een oude track van internet?

    • Annelies, ik gebruik de track van de GR-organisatie. Het traject is over het algemeen uitstekend en recent bewegwijzerd maar op etappe 1 en etappe 5 (vandaag) is de bewegwijzering vernieuwd en wijkt af van de GR-track; ik heb beslist de tekens te volgen en kwam na 3 km terug op het GPS-traject. Prima dus!

  2. Tof verslag Guido, al is deze GR idd nogal een raar geval die ongetwijfeld gemengde gevoelens oproept qua belevingsgraad. Die wat overbodige lus (en inmiddels overbodige GR?) waarover je het hebt in de buurt van Wezel heeft misschien te maken met de passage langs een controlepost in de lokale parochiezaal. Deze route is oorspronkelijk ontworpen door een wandelclub en dat is na 25 jaar transformatie als streek-gr nog steeds merkbaar. Dit is wat GR-nostalgie en een duidelijk wat verouderde route, er zijn inmiddels immers betere alternatieven gekomen voor sommige tracés met name door oude zandontginningen die voor wandelaars toegankelijk zijn gemaakt als natuurgebied. Leuk om je ervaringen te vergelijken, zeer herkenbaar.

  3. Das ist eine Gegend, die ich auf diese Weise auch bewandern könnte 🙂

  4. Ben benieuwd want GR Mol-Om is voor ons nog onbekend terrein, en toch aantrekkelijk omwille van de nog redelijke reisafstand tot daar. De foto’s tonen alleszins een boeiender traject dan wat we in midden-West-Vlaanderen zagen, roken en voelden.

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s