Streek-GR Dijleland: Veltem – Tervuren

Door de Voerstreek in Vlaams-Brabant

Topogids: Streek-GR Dijleland (2008)
Datum: 15 september 2013
Traject:  Veltem (B) – Tervuren (Museum)
Afstand: 18,3 km
Wandeltijd: 9.50 – 15.03
Weer: zonnig tot bewolkt, 16°C
Stilte:  3 /5

Spaans Huis, Tervuren

Spaans Huis, Park van Tervuren

Een droge dag tussen 2 regenweken is ons beloofd; tijd om de wandelschoenen weer aan te trekken. We nemen de bus naar Leuven waar we overstappen op de trein naar Veltem. Het is 9.50 als we via een holle weg uit het dorp wegklimmen. Het pad voert onder de drukke Brusselsesteenweg en klimt via een vettig paadje (de regen heeft zijn werk gedaan) richting Bertembos. Het bos zelf herinnert aan het Meerdaalwoud met zijn statige beukenbomen; aan de watertoren op de top meten we 83 m hoogte. Voorbij het bos klimmen we opnieuw door de velden en krijgen een mooi zicht op Leuven in het oosten. Nu eens schijnt het zonnetje, dan weer verschijnen dreigende wolken.

Afb 00001

Onder de Brusselsesteenweg door

Afb 00002

Over smalle paadjes naar Bertembos

Afb 00004

Heerlijk herfstweer: tijd om iets uit te trekken

Afb 00005

Aan de voet van Bertembos

Afb 00008

Voorbij het bos op weg naar Bertem

We dalen nu af naar de vallei van de Voer, een beekje dat ons vanaf hier lange tijd zal vergezellen. Dit traject ken ik nog van Dagstapper 10 Vlaams-Brabant. In Bertem pauzeren we rond half twaalf in het gezellige dorpscafé ’t Blok op het marktplein; geen probleem om er ons lunchpakket aan te spreken. Een goed half uur later passeren we de mooie St-Pieterskerk, in de 11de eeuw gebouwd in Maasromaanse stijl. We duiken onder de E40 door om geleidelijk het verkeerslawaai achter ons te laten in de pittoreske Voervallei. We passeren o.a. de St-Veronakapel, het kasteel de Liedekerke (17de eeuw) en de St-Lambertuskerk van Leefdaal, ook in Maasromaanse stijl en helemaal in het groen.

Afb 00009

Dat noem ik een holle weg!

Afb 00010

Maasromaanse kerk van Bertem

Afb 00011

Steeds verder langs de Voerbeek

Afb 00013 Afb 00015 Afb 00016 Afb 00017

De GR kronkelt de hele tijd met de Voerbeek mee tot aan een wandelboom die een trajectverkorting aangeeft. Intussen zien en horen we links van ons de voorbereidingen voor de wielerwedstrijd Poeske Scherens. Hier gaan we naar rechts, klimmen boven de Voervallei uit en met een prachtig uitzicht op de omgeving gaat het naar Vossem. Op een kruispunt worden we staande gehouden door een koppel op de fiets; zij hebben die dag opdracht om wandelaars te interviewen voor toerisme Vlaams-Brabant. Gelukkig maar want anders waren we de geel-rode tekens van de gloednieuwe Streek-GR Groene Gordel gevolgd. Een waarschuwing zou hier op zijn plaats zijn.

Afb 00018

Zicht op de Voervallei

Afb 00019

Afb 00021

Park van Tervuren

Afb 00022


Afb 00023
Afb 00024
Afb 00029

Afb 00028

Afb 00030

Afb 00032

Afb 00033

Iets voorbij Vossem trekt een vreemd vogelgekrijs onze aandacht: de eerste
halsbandparkiet (D: Halsbandsittich), er volgen er nog. Het is van etappe 1 (Leuven-Haacht) geleden dat ik er nog een gezien had. Veel te vroeg stappen we het Park van Tervuren binnen. Ligt het aan de ideale wandeltemperatuur vandaag, aan de afwisseling onderweg of zijn we gewoon goed getraind? De kilometers zijn moeiteloos voorbijgevlogen. Aan de overkant van de eerste vijver genieten we in het zonnetje van het mooie uitzicht op het park. Nijlganzen, Canadese ganzen, aalscholvers en waterhoentjes op het water, veel joggers en wandelaars die alle talen spreken, van Grieks over Amerikaans Engels, heel veel Italiaans, Frans, Duits en Nederlands. We zitten dan ook op slechts 14 km van de hoofdstad.

Afb 00034

Als we de trappen naar het mooie Museum voor Midden-Afrika beklimmen zien we de bus naar Leuven aan onze neus voorbijrijden (15:03). Gelukkig is er rechtover de bushalte een brasserie waar we een uurtje wachten op de volgende. In Leuven blijkt dat er maar om de 2 uur (!) een bus richting Turnhout rijdt op zondag; opnieuw een uur gewacht op een terrasje op het drukke en kosmopolitische Stationsplein. Een luidruchtige bende studenten viert een doopfeest, 2 agenten schrijven goedgemutst de ene boete na de andere uit, 2 mannen eten samen een pot geurende mosselen, iemand rookt een goedkope sigaar.

Na nog een uur zet de bus ons af aan het station van Herentals; wat mij betreft, met grote goesting naar de laatste etappe van de Streek-GR Dijleland, met name die van Tervuren naar Leuven. Het weerzien met de IJsebeek en de Doode Bemde (zie boven) is iets om naar uit te kijken.

5 Reacties op “Streek-GR Dijleland: Veltem – Tervuren

 1. Ik kijk samen met jou uit naar de volgende etappe. Ik kan inderdaad bevestigen dat het ideaal wandelweer was zondag. Wat mij wel opvalt, zijn de eerste herfstkleuren in je foto’s. Op onze etappe op de GR 122 is me dat niet echt opgevallen. Dagstapper 10 heb ik ook al gewandeld dus kon ik het me nog iets levendiger voorstellen.

  • Dank voor je reactie. Heb net de GR 122 even opgezocht op de GR-site en me opnieuw geërgerd aan het feit dat GR’s stoppen aan de Vlaamse grens, toch op het kaartje. Zou dat historisch gegroeid zijn en zit Grote Routepaden ergens vast aan de donkergele Vlaamse Beweging? Ik heb het me al vaker afgevraagd. Nu kom ik nog eens bij jou kijken 😉

   • Nee, toch niets te maken met die donkergele beweging… De Vlaamse organisatie kan nu eenmaal zonder toestemming geen tracks publiceren van paden die door de Waalse organisatie beheerd worden. SGR neemt daarover een ander standpunt in omdat ze in tegenstelling tot hun Vlaamse collega’s volledig ongesubsidieerd werken en dus veel meer afhankelijk zijn van de inkomsten van hun boekjes en activiteiten.

    Een mooie tocht overigens. De streek tussen Leuven en Tervuren is altijd de moeite waard geweest. Mooie wandelgebieden daar.

 2. Herrlich wechselndes Wetter und schöne offene Landschaften hast du dort erwandert. Die Schilder könnten aber mal geputzt werden, die sehen ja aus, neeeee neeeee. Die Einkehr am Schluss war ja seeeehr ausgedehnt, hi hi.
  Hoffentlich wird uns noch ein sonniger Herbst geschert, evtl. pünktlich in deinen Ferien 🙂
  LG Elke

  • Tja, die Ferien sind erst Ende Oktober – da ist wohl das Schönste vom Herbst vorbei… Und das Einkehren war unfreiwillig (dank der Öffis), aber dafür nicht unangenehm 😉 – ja, diese Etappe war ganz angenehm; die letzte führt in einem Bogen wieder zurück nach Löwen (Unistadt).

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.