Streek-GR Dijleland: Tervuren – Leuven

Topogids: Streek-GR Dijleland (2008)
GR 512 (Geeraardsbergen-Diest) & GR 579 (Brussel-Luik)
Datum: 28 september 2013
Traject:  Tervuren (Museum) – Leuven (station)
Afstand: 28,9 km
Wandeltijd: 10.10 – 17.30
Weer: zonnig tot bewolkt, 19 °C, frisse oostenwind
Stilte:  3 /5

Afb 00009

De Schonenboom, Duisburg

Naar de zesde en laatste etappe van de Streek-GR Dijleland hebben we uitgekeken want het vermoeden bestond dat het de mooiste etappe zou worden. ’s Morgens vertrekken we met de bus (305) aan het station van Aarschot naar Leuven. Daarmee hopen we lange wachttijden na de wandeling te vermijden. Lijn 317 brengt ons na een snelle koffie verder naar het Museum van Tervuren (aankomst 10.10). — Na de wandeling om 17.39 stappen we op de eerste beste bus die Aarschot aandoet; de bus naar Geel zet ons af op 200 m van het station. Al bij al vlotte verbindingen deze keer.

Vijver van Tervuren

Vijver van Tervuren

Aan de olifant rechtover het Museum van Tervuren breng ik G.& L. op de hoogte van de lengte van de tocht vandaag waarna we er flink de pas inzetten. Door het Park bereiken we het gezellige maar verkeersdrukke Tervuren dat we even vlug weer verlaten langs enkele vijvers. Het zonnetje schijnt als we de Koninklijke Schenking (arboretum) binnenstappen om daarna verder te stappen door de uitlopers van het Zoniënwoud. Eens uit het bos gaat het via veelal verharde wegen steeds hogerop door de velden tot boven de 100 m, met dus mooie vergezichten. We dalen via een holle weg af naar Huldenberg (historisch centrum van de beroemde Belgische blauwe tafeldruif) waar we om 12 uur op het terras van café Casino in het centrum onze lunch aanspreken.

Aan de overkant van de markt belanden we tussen de wandelaars van de “IJsetrippers” die blijkbaar vandaag hun wandeldag langs de mooie IJsebeek gepland hebben. Wat verderop verlaten we even de IJse en klimmen steil het Margijsbos in om daarna terug af te dalen naar het mooie beekje. Een gele kwikstaart zwiept over het water richting Neerijse (interessante kerktorens) en eens voorbij het kasteel van Neerijse (mooie St-Rochuskapel) stappen we het Natuurgebied Doode Beemde in, overstromingsgebied van de Dijle. Via een vlonderpad lopen we richting Dijle. Opnieuw staat een vrolijke gepensioneerde ons op te wachten om in opdracht van Toerisme Brabant een enquête te doen.

Over de oevers van de Dijle en langs de IJsemonding en de kijkhut van de  Langerodevijver stappen we naar Korbeek-Dijle. Twee zilverreigers en een leuke passage via kantelpoortjes later bereiken we net over de brug het terras van Organisatie Shelter (boottochten, mountainbike, enz). Het is hoog tijd voor een pauze en dat doen we met een frisse Wolf Amber (brouwerij uit Aarschot); best lekker maar het prijskaartje van € 9,5 voor 3 consumpties waaronder een cola geeft toch aan dat we een welvarende stad voor beterverdieners naderen.

We verlaten even later de Dijle om onder de E40 te duiken en via een moerassig bos, later Egenhovenbos, Arenberg te bereiken. Het pad voert achter het kasteel door over de gronden van het Sportkot  (universitair sportcentrum) en dan onder de ring van Leuven door  naar de binnenstad. We passeren de het Groot Begijnhof en de Dijlemolens, het Damiaanplein en de kerk met zijn graftombe, de Oude Markt en de Universiteitshal
om via Café Domus het Fochplein te bereiken met het stadhuis en de St-Pieterskerk. Kortom je krijgt waar voor je geld; helaas kunnen we ons geen terrasje in de zon gunnen want de tijd dringt en zo haasten we ons over de Bondgenotenlaan naar de busterminal naast het station. Net op tijd voor de bus naar Geel.

Klik hier voor het fotoalbum van deze etappe.

Daarmee is een voorlopig eind gekomen aan onze tochten op de Streek-GR Dijleland (er zijn nog een paar extra suggesties voor dagtochten). Tijd voor conclusies: geen betere manier om het Dijleland te verkennen! Wij vonden de laatste etappe de mooiste van de zes wegens de grote afwisseling in landschappen en wandelpaden. De beloftes op de achterflap van de topogids worden echter helemaal ingelost: 167 km wandelparadijs. Alle start- en aankomstpunten zijn te bereiken met het openbaar vervoer, al heb je  in het weekend wel wat puzzelwerk nodig. Wie niet genoeg krijgt van de streek moet beslist het wandelnetwerk met de knooppunten uitproberen. Etappe 3 kan je prima combineren met een bezoek aan Mechelen; voor Leuven keer je best nog eens terug. – Wie alle verslagen graag wil lezen, klikt best op de categorie SGR-Dijleland hiernaast of gewoon op deze link.

Aandacht: volgens Grote Routepaden is het traject tussen Wakkerzeel en Haacht grondig gewijzigd. Hoe je nu met het openbaar vervoer ter plekke moet komen is mij een raadsel aangezien het nieuwe traject niet aan het station van Haacht passeert.

6 Reacties op “Streek-GR Dijleland: Tervuren – Leuven

  1. Wij wonen in zuidelijk Dijleland en onze tuin grenst aan de IJse. Hier is elke dag wandelplezier. Als het weer het toelaat ….

  2. Pingback: GR 579 Quatre-Bras – Pécrot | guidowke's wandelblog

  3. Jij kan iemand warm maken om een GR op iemands zijn TO-DO-lijstje te zetten ;-). Hopelijk komt het er ooit van.

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.