GR 563: Van Bovendriesche naar Kelmis (La Calamine)

Topo-gids GR 563 Land Van Herve (2003)
Tocht:  22 km Traject Bovendriesch (Eupen) – Kelmis
Datum: 16 november 2013
Weer: zonnig en koud tot mistig en koud, 3°C
Wandeltijd: 10.45 – 17.00
Stilte: 4/5

Afb 00015

Onderweg naar Eupen doet dikke mist ons het ergste vrezen maar wanneer we de auto parkeren naast de brug over de Geul in Kelmis wordt het klaarder. Als we auto 2 in de Merolser Straße in Eupen aan de kant zetten, schijnt de zon. Langs de rand van het Hertogenwald trekken we door een half bevroren landschap naar Raeren. Op een splitsing lopen we het pad te zoeken achter een koeienstal maar we zitten fout. Het loopt over een omgeploegde maisakker – we volgen dus het baantje iets langer om dan links af te buigen richting GR maar daarvoor moeten we de prikkeldraad over. Fijne boer is dat. Even verder staat een draaipoortje mistroostig langs het omgeploegde veld. Via een wei vol koeien gaat het naar Schloss Knoppenburg (lijkt eerder een versterkte hoeve) en verder naar de sierlijke kerk van Raeren. Enkele oude graven trekken onze aandacht. In het historische aardewerk-dorp heerst een typische zaterdagochtenddrukte maar geen café dat open is voor een vroege koffie.

Door open weidelandschappen gaat het via nauwe weidepoortjes naar Eynatten. Soms loop je zo’n wei in en is het gokken waar de uitgang is, daar helpt de GPS-track wel. Midden tussen de weiden (zie track) houden we onze eerste picknick tussen de koeievlaaien. Wat later bereiken we Eynatten, bekend van de handbalploeg. In café-resto Atlantic strekken we de benen even onder tafel; je vindt er ook voor weinig geld (nabijheid van Aken) een ruime menukeuze maar wij hebben vooral dorst. Langs het mooie kerkje trekken we verder naar het kasteel van Eynatten om vervolgens via de drukke N68 de E40 over te steken. Aan de overkant van de snelweg verandert het landschap. Naast de typische behaagde weidelandschappen  verschijnen ook bossen en beboste rivierdalen en de heuvels worden scherper. Aan de Eynattener Mühle vinden we de Geul (die via Nederlands Limburg uitmondt in de Maas nabij Maastricht). Het mooie oeverpad loopt waarschijnlijk identiek met de Via Giulia. Heb helaas niet op de blauwe tekens gelet.

Wat later klimmen we naar het bos op de top van de Beschesenberg (260m), dalen en klimmen weer naar de Presterbrug (Thalysverbinding) om dan een tijdje langs de spoorlijn Luik-Aken te lopen en die vervolgens over te steken. Via een uitgestrekte weide bereiken we de kastelen Mützhof en Thor (geen restaurant meer) en de kapel van Astenet waar we onze laatste boterhammen aanspreken. Het is koud en mistig intussen. Via de tuin van het Katherinenstift (bejaardenhome) en opnieuw weides dalen we af naar de Lontzenerbach en nog dieper naar het dal van de Hohnbach. Het prachtige staatsbos waar we nu doortrekken – deels op knuppelpaden – maakte vroeger deel uit van “La Vieille Montagne”; op de zinkrijke ondergrond groeien zeldzame planten als het zinkviooltje. Het bospad hoog boven de Hohnbach voert ons langs de restanten van de Oskarstollen naar de rand van het bos. Nog even een uitermate vettig weidepad – het is intussen schemerduister – door een kudde koeien heen en dan bereiken we de N3. Even oriënteren, dan links en we staan op de kleine parking aan de Geulbrug in Kelmis.

Kelmis of ‘kelemes’, plat-Duits voor galmei of zinkerts (calamine in het Frans) maakte deel uit van “Neutraal Moresnet“, maar daarover meer in het verslag van de volgende etappe. Nu nog even over bochtige wegeltjes wagen nr 2 ophalen in Eupen. Opnieuw een schitterende etappe; nog nooit hebben we zoveel weides met smalle weide- en kantelpoortjes doorkruist. Wandelvrienden G&L dachten vaak terug aan hun Schotse eilandvakantie. Er is hier ook heel wat wandelinfrastructuur; ik vermoed dat de nabijheid van Aken hier niet vreemd aan is. In de boekhandels daar vind je heel wat duitstalige wandelboekjes over dit stukje België (en Nederlands Limburg), zowel voor wandelaars als voor fietsers. Voor vele Vlamingen is dit, denk ik, nieuwland. Ik maak er graag reclame voor.

P.S. Het traject is prima bewegwijzerd. Excellent balisage.

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.