Streek-GR Hageland: Kortenaken – Drieslinter

Datum: 14 december 2013
Traject: Kortenaken – Drieslinter: 24 km
Topogids: Streek-GR Hageland (2009)
Wandeltijd: 11.30 – 17.30
Weer: afwisselend zon en wolken, 7°C
Stilte: 3/5

Afb 00017
Eerst een waarschuwing. De topogids vermeldt 17,6 km van de Krawatenstraat tot Drieslinter. Tel daarbij een kleine kilometer vanaf de bushalte in Kortenaken en nog een kleine kilometer tot aan de kerk (bushalte) in Drieslinter, dan nog zit dat ver verwijderd van de 24 km die mijn GPS opgemeten heeft. We moesten dan ook het laatste stuk in complete duisternis afleggen!

Voor de kerk van Drieslinter is een kleine parking en daar vertrekt ook bus 22 om 10.39 richting Kortenaken. Daar wierpen we eerst een blik op het oorlogsmonument om vervolgens een koffie te drinken in Brasserie Oud Cortenaeken naast de kerk. Rond half twaalf vonden we aansluiting op de streek-GR Hageland (900m). Door uitgestrekte appelboomgaarden gaat het richting Ransberg waarvan we het silhouet al van heel ver zien. Letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt. Het bleek nl. dat de waardin van Café De Vriendenkring, intussen 82 jaar, nog steeds blijgemoed haar traditioneel café openhoudt, luidkeels aangemoedigd door haar schipperke. Het was een heuglijk weerzien. Ze drukte ons wel op het hart nu geen 4 jaar meer te wachten (Zie Dagstapper 13 Vlaams-Brabant) voor ons volgende bezoek want dan zou ze er wel niet meer zijn, ginnegapte ze.

Feb 2010

Dec 2013
Aan de overkant dalen we af richting Budingen (bushalte Café David), zetten koers naar het fietspad “IJzerenweg” (Tienen-Diest), steken de Grote Gete over via een houten brug alsook de ’s Herengracht en houden even halt aan het historische kerkje van Bos. Langs een heel mooi, drassig pad, omgeven door wilde rozen lopen we door een bosje naar de Verbrande Brug over de Vloedgracht. Drie herten gaan er ijlings vandoor met een grote sprong over de prikkeldraad. Aan de wandelboom, tevens kruising met de GR 128 (Pas de Calais-Aken) zien we al de markante toren van de St-Leonarduskerk (Unesco Werelderfgoed). Even later bereiken we de Kleine Gete (kerstmarkt aan weerszijden) en de Lakenhalle van Zoutleeuw. De late zon doet de mooie gevels schitteren en we laten ons een Tripel Kannunik van Wilderen smaken in Eetcafé Den Brabander, helemaal gewijd aan het prachtige Brabantse trekpaard.

Zoutleeuw - Vroeger gewoon Leeuw (heuvel in het Oudndl), zout werd later aangevoerd via Demer en Gete; laken werd uitgevoerd, vandaar mooie Lakenhalle.

Zoutleeuw – Vroeger gewoon Leeuw (heuvel in het Oudndl), zout werd later aangevoerd via Demer en Gete; laken werd uitgevoerd, vandaar mooie Lakenhalle.

Als we Zoutleeuw rond half vijf achter ons laten, staat de zon al erg diep. We kruisen de Fruitspoorlijn (fietspad naar St-Truiden) en lopen over een lang kasseiweggetje richting Helen, met zijn schilderachtige St-Laurentiuskerkje. Op de grens met Melkwezer wordt het nu echt donker. We bereiken opnieuw de Fruitspoorlijn en volgen dit fietspad in complete duisternis. Het is een heel eind lopen tot voorbij de brug over de Grote Gete en de splitsing met de IJzerenweg. Aan fiets- en wandelcafé De Smid beslissen we om meteen door te stappen naar de kerk van Drieslinter, gezien het late uur. Er volgt nog een lange rit naar huis via Halen en de E314.

Besluit: zeker geen spectaculaire etappe, al zal ze in het bloei- en oogstseizoen veel mooier ogen. Hoogtepunten voor mij het bezoek aan Café De Vriendenkring met de fijne café-bazin, de doortochten door de appelboomgaarden, het bosje met de herten en de stad Zoutleeuw. Veel beton onderweg naast toch ook erg drassige paden. En dus behoorlijk wat gelopen kilometers.

Foto-Album 

Stefan stuurde me in augustus 2020 een foto van het interieur van café De Vriendenkring in Ransberg, helaas zonder de waardin die blijkbaar nog steeds alive and kicking is 🙂

7 Reacties op “Streek-GR Hageland: Kortenaken – Drieslinter

 1. Pingback: GR 128 Ezemaal – Zoutleeuw | guidowke's wandelblog

 2. Het is vier jaar verder en de waardin van de vriendenkring in ransberg is er nog. Alive and kicking zelfs. We gaan een kaarsje voor haar branden in Rome. ‘Als je dat belooft, moet je het doen!’ zei ze. En ze heeft gelijk.

 3. Puh 24km sind aber eine ordentliche Distanz.
  Es ist ewig her, dass ich so lange unterwegs war.
  “Nutze den Tag” das hast du getan 🙂
  Noch 2 Monate, dann gibt es wieder das erste Grün, dann macht es auch wieder RICHTIG Spaß unterwegs zu sein.

  • Hallo Elke, danke für den Comment. Tja, die 24 km waren auch gar nicht vorgesehen; schlecht informiert (Wanderführer) und ungenügend vorbereitet (hätte ich mir ja mit Basecamp ausrechnen können). Alles in allem aber “den Tag gut genutzt” 😉 Die nächste Etappe auf diesem langen Rundwanderweg wird wieder ne kurze. Oder aber es geht wieder in Richtung Aachen. Mal sehen. Erst mal bin ich platt und habe gar nichts Konkretes geplant. LG, Guido

 4. Oei, das inderdaad een groot verschil in kilometers met wat je verwacht. Dan zijn de laatste kilometers inderdaad minder leuk.

  • Eigenlijk was Zoutleeuw een waardig einde geweest van deze etappe; alleen kom je dan met het openbaar vervoer nergens. In de mate van het mogelijke probeer ik toch zo ecologisch mogelijk te wandelen. Er zijn hardliners die er 3 uur heen en 3 uur terug voor over hebben; zo ver wil ik niet gaan. NVDR Intussen ben ik zelf zo’n hardliner 😉

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.