SP17 Brabantse Wal: Bergen-op-Zoom – Halsteren

Datum: 29 december 2013
Traject: Etappe 1: Bergen-op-Zoom – Halsteren, 21 km
Topogids: De Brabantse Wal – Wandelen langs de steilranden, 2012
Wandeltijd: 11.15-16.15
Weer: zonnig, frisse bries, 7°C
Stilte: 4/5

Markiezaatsmaar

Na flink wat voorbereiding is het gelukt: onze eerste etappe op het Streekpad (SP17) De Brabantse Wal, 2013 verkozen tot mooiste wandelpad van Nederland. Als aankomstplaats kozen we de ruime parking aan bushalte Molenplein in Halsteren. Meer op het parcours ware bushalte Von Suppestraat beter geweest maar lijn 110 rijdt niet op zondag (wel op zaterdag), vandaar. Voor slechts 4 haltes betaal je op de bus een slordige €3.50 pp; dat is meer dan het dubbele van een rit met Nederlandse chipkaart (€1.67)! Wat mogen ons in België gelukkig prijzen dat openbaar vervoer nog een openbare dienstverlening is. Nuttige link: busvervoer in Nederland.

We stappen af aan halte Stulemeijerlaan, steken de singel over en lopen door een rustige straat naar de Markiezenhof. Op deze vroege zondagochtend ligt Bergen-op-Zoom er verlaten bij. Enkel op het Marktplein lokt een mobiele ijspiste wat vaders en dochters. Naast het middeleeuwse stadhuis genieten we eerst van een lekkere koffie om dan opnieuw naar de Markiezenhof en de start van het streekpad te trekken. Via rustige straatjes verlaten we de bebouwing om via een groot open park richting waterkant te wandelen. Voor ons ligt de Binnenschelde met groot strand en binnenzwembad. Het ommetje om het zwembad gaat via een spekgladde vlonder en kan je beter overslaan. Enkele nieuwbouwwijken verder verlaten we de bebouwing en omronden het Beatrixbos. Met links het Markiezaatsmeer en rechts een begroeide dijk lopen we naar de Snoekplas; 12 uur en tijd om de picknick aan te spreken, in het zonnetje en met de rug naar de wind.

Wat later kiezen we de foute kant van een mooie vliet en blijven langs het Markiezaatsmeer lopen tot we opnieuw de Binnenschelde bereiken. We verlaten nu de ‘Bergse Plaat’ en steken via een gemaaide rietdijk over naar de ‘Molenplaat’. Schitterende vergezichten over het water. Aan de overkant wachten weides met honderden rustende ganzen. Eventjes lopen we nu over een geasfalteerde dijk tot we aan ‘Kop van ’t Hoofd’ links afslaan en halverwege een verstevigde dijk een goeie kilometer langs het ‘Bergsche Diep‘ lopen. In de verte is nog net het Schelde-Rijnkanaal te zien. We bereiken nu de Burg Peterssluis aan de Theodorushaven en veel te lang gaat het door puur industriegebied met chemische en petrochemische fabrieken. Eens voorbij de Lelyweg wordt het rustiger al blijft de stank ons nog een poos achtervolgen. Je zal maar een villa bezitten boven op de Spinolaberg, in het groen maar met die stank erbij. Het streekpad volgt nu de steile Brabantse wal of zoom (= fysieke scheiding tussen Zeeuwse polders en Brabants zandplateau) met links een uitzicht op de lager gelegen polder en rechts op de Nieuwe Molen. Onderweg passeert een Antwerps wandelgezelschap op leeftijd.

In Halsteren stappen we aan de kerk het eerste café binnen en happen naar adem. Tot onze stomme verbazing bestaat er geen rookverbod in café’s zonder personeel. De verbazing is wederzijds en we worden ongegeneerd aangestaard door de aanwezige tooghangers. Enkele rijpere dames komen uit een achterzaaltje waar professioneel ‘gekiend’ (bingo) wordt en steken één voor één een saffie aan. Een troebel heerschap hijst zich dampend op een kruk naast de onze, lijkt een praatje te willen beginnen maar na enkele lage “Jaaah, jaaajaaa, lekker weertje vandaag, jaaah, jaaajaaah”s begrijpen we dat een diepergaand gesprek niet de bedoeling is. Enfin, af en toe een horecabezoek geeft zo’n wandelavontuur toch altijd de nodige ‘jus’.

Wat verder in de dorpsstraat vergapen we ons aan het Oude Raadhuis (1633) en de fraaie St.Martinuskerk (1457). We dalen nu af naar de Oude Beijmoerpolder met weidse uitzichten, o.a. op het zonbeschenen Halsteren, om dan via de Bremberg het eindpunt te bereiken (Erasmusweg). We verlaten hier het SP17 en volgen zo’n goeie 1,5 km de GR5-tekens die ons terug naar bushalte en parking Molenplein leiden. Een bijzonder avontuur is ten einde en een tevreden gezelschap begeeft zich via vlotte verbindingswegen richting Antwerpse Kempen.

FOTO-ALBUM PICASA                               Persoonlijke Track

Besluit: Bergen-op-Zoom is goed bereikbaar vanuit België, evt. ook met de trein; buslijn 101 passeert aan het NS-station. Een StreekPad (bij ons Streek-GR… waarom toch?!?) beoordelen op basis van één etappe gaan we niet doen. Ik hoop alleen dat de eerste etappe niet het hoogtepunt was want om de titel van Mooiste Pad te verdienen, moet er toch meer zijn. Zonder meer een afknapper is de lange passage door het industriegebied. Bovendien zijn de mooiste stukken zoom richting Halsteren volgebouwd. Anderzijds is de kennismaking met het stadje Bergen-op-Zoom, het kreken- en vlietengebied, de dijken langs de Binnenschelde, het Markiezaatsmeer en het Bergsche Diep een absoluut hoogtepunt. De bewegwijzering is op de meeste plaatsen goed maar niet overal waterdicht; topogids met kaartjes en/of GPS-track aanbevolen, net als waterdicht schoeisel 😉 Voor de vogelaars: absoluut een verrekijker meenemen; er valt heel veel te beleven op het water. Kortom: warm aanbevolen; wij kijken alvast uit naar een volgende etappe. De tweede etappe voert over Steenbergen naar Wouw en bedraagt meer dan 27 km. Mede omdat er in vestingsstad Steenbergen heel wat te beleven valt, lijkt die etappe ons te lang zodat er zal moeten gepuzzeld worden. Tips worden in dank aanvaard.

Advertenties

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s