Streek-GR Kempen: Etappe1 Herentals-Tielen

Datum: 26 januari 2014
Traject: Herentals (B) – Tielen (B):  25  km
Topogids: Streek-GR Kempen (2012)
Wandeltijd: 9.20- 15.00
Weer: zonnig tot zwaarbewolkt, 5°C
Stilte: 3/5

Stationswandeling over de kempense heuvelrug

Zwart Water

De Streek-GR Kempen is een luswandeling van 253 km door de Antwerpse Kempen. Hij vertrekt in Herentals en loopt via Tielen en Gierle naar Turnhout, Ravels, Baarle, Hoogstraten, Malle, Zandhoven en terug naar Herentals. De voorgestelde dagtochten in de Topogids zijn gemiddeld eerder lang (tussen 20 en 30 km) maar blijkbaar goed combineerbaar met openbaar vervoer. De aangekondigde regen voor vandaag deed me opteren voor deze eerste etappe kort bij huis….

De zon schijnt als ik vertrek vanop de parking van het station van Herentals. Het traject loopt langs het weinig interessante stadsparkje tot op een kruispunt in het centrum van waaruit je een zicht hebt op de mooie Lakenhalle. Vervolgens gaat het door het historische begijnhof naar de groene buitenkant van Herentals en de geslaagde vistrap op de Kleine Nete. Via het Oud Gasthuis en kasteel Le Paige steek je de ringweg over en 2 spoorwegovergangen.

Hier begint onmiddellijk de Kempische Heuvelrug. Ik klim naar de vervallen kapel van Kruisberg en loop door het zand naar de Toeristentoren. De blauwgroene kruinen van de dennenbossen strekken zich van hier uit tot in Retie en Postel naar het oosten, tot in Nijlen naar het westen. Over boswegels en rustige verkavelingswegen gaat de tocht links van de heuvelrug naar de Heerlekapel (grondgebied Poederlee) om vervolgens naar het zuiden af te slaan, pal naar de heuvelrug zelf. Aan het Hofke van Bayot draait het traject terug naar Herentals over een brede zandige (vandaag modderige) bosweg. Grote groepen mountainbikers amuseren zich hier te pletter maar ook aan koetsen en ruiters is gedacht. Ik kan me niet voorstellen dat hier veel wild aanwezig is. Het grote ven met de naam Zwart Water is sinds mijn laatste bezoek volledig veranderd. Vroeger nam ik wel eens de trein naar Tielen om van daaruit terug naar Herentals te joggen (14 km); toen passeerde ik hier vaak. Intussen is het gebied onder handen genomen door de groene jongens en de vijver heeft een geslaagde verjongingskuur ondergaan.

Het pad gaat nu achter het ven door en buigt terug naar het oosten, steeds door de dennenbossen en over zandpaden. Ik steek de baan Lichtaart-Herentals over om aan de overkant een heel eind langs de zuidflank van de heuvelrug richting Kasterlee te lopen. Ter hoogte van Koningsbos (heel wat holle wegen) buigt het pad naar het noorden en wordt de heuvelrug opnieuw overgestoken. De roodwitte tekens van de GR 565 (Sniederspad) voegen zich bij de geelrode bewegwijzering. Op de stijgende en dalende bospaadjes is het schaatsen door de modder.

Aan de overkant van de baan Lichtaart-Kasterlee gaat het, steeds in de bossen, langs de wondermooie diep ingesneden Rulloop naar domein De Hoge Rielen. Aandacht: de poorten van dit vroegere militaire domein worden ’s avonds nog steeds gesloten en honden zijn niet toegelaten. Via heide- en renatureringsgebied kruis ik enkele betonbaantjes die naar de verstopte militaire hangars voeren die her en der verspreid over het terrein staan. Het gebied wordt intensief gebruikt voor jeugd- en sportkampen en zelf was ik er laatst op een initiatie oriëntatielopen. In het luchtige café nabij de hoofdingang (open in het weekend) is het aangenaam verpozen; de prijzen zijn democratisch en je kan er je picknick eten.

Na een half uurtje loop ik naar de hoofdingang en vervolgens langs een betonweg naar de kazerne van de para’s van Tielen (Kwartier P.Gailly). Buiten wat radarwagens  valt er weinig beweging te zien en tegenover de kazerne draait de GR een bosje en wat velden met een kerstboomkwekerij in. De dorpskom van Tielen is nu vlakbij en via het mooie Frankische plein (met fraai stadhuis en dorpspomp) bereik ik omstreeks 3 uur het gesloten station van Tielen. De trein is net weg en de volgende komt pas over een uur (Murphy’s Law: had ik ’s morgens toch voorspeld!). Alle café’s lijken gesloten op één na. Een erg korte treinrit later stap ik uit in het station van Herentals… in de regen.

Mijn Fotoalbum

vorige wandeling SGR-Kempen: Aanlooproute Geel-Herentals

3 Reacties op “Streek-GR Kempen: Etappe1 Herentals-Tielen

  1. Pingback: Langs knooppunten over de Kempische heuvelrug | guidowke's wandelblog

  2. Ein Cafe indem du dein eigene Essen verputzen darfst, na das sind Sitten :-), tja und ob ich den Weg nun schön finden soll oder nicht, kann mich nicht so entscheiden. Stellenweise erscheint er ja schön 🙂
    LG Elke

    • Solche Wirtschaften gibt es viele (meistens solche, die selbst kein Essen anbieten); Voraussetzung ist, man bestellt ein Getränk. Was die Schönheit des Weges betrifft: so war es auch, stellenweise schön. Und praktisch so, von Bahnhof zu Bahnhof. Die nächste Etappe wäre auch von Bahnhof zu Bahnhof, aber keine Ahnung, wann ich die gehe. Danke für deine Reaktion.

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.