GR 563: Van Kelmis naar Sippenaeken

Topo-gids GR 563 Land Van Herve (2003)
Tocht:  18 km Traject: Kelmis (La Calamine) naar Sippenaeken
Datum: 16 april 2014
Weer: zonnig lenteweer, 15°C
Wandeltijd: 11.00 – 16.30
Stilte: 4,5/5

Afb 00042

Een mooie lentedag in april. De tocht naar Sippenaeken via Zuid-Limburg (NL) kost meer tijd dan gedacht (kleine landbouwwegen). Aan de kerk wordt auto 1 geparkeerd. We rijden verder naar de brug over de Geul in Kelmis waar auto 2 netjes een plaatsje vindt. Een oude spoorverbinding leidt ons langs een tennisterrein waar men ons probleemloos een sanitaire stop gunt. Het gaat nu richting het imposante spoorwegviaduct van Moresnet (met zijn 1107 m het langste van België en tijdens WOI gebouwd door de Duitse bezetter).

1107 m lang, 68 m hoog, 22 overspanningen van 48 m; aangelegd tijdens WOI tussen Tongeren en Aachen

1107 m lang, 68 m hoog, 22 overspanningen van 48 m; aangelegd tijdens WOI tussen Tongeren en Aachen

Via een lus door het dorp gaan we opnieuw onder het viaduct door en volgen dan een tijdje de spoorweg tot aan een afslag naar het Preusswald (Naherholungsgebiet voor de Akenaars). Een breed bospad klimt gestaag en kaarsrecht door het frisgroene bos richting grens. We delen het bos met wandelaars, joggers en een groep bejaarde pelgrims, biddend onderweg naar ergens. Aan wegkruising Köning slaan we links af en bereiken wat later de uitkijktoren (Boudewijntoren) aan het Drielandenpunt. Tijd voor koffie en (toegelaten) picknick in de ruime cafetaria en een paar herinneringsfoto’s.

50 m hoog, 3,5 € entree

50 m hoog, 3,5 € entree

Wandelcompagnons Rita & Ivo voor de grenspaal

Wandelcompagnons Rita & Ivo voor de grenspaal

Hier verliep ook de grens van Neutraal Moresnet, een 344 ha groot ministaatje dat door België en Pruisen gezamenlijk bestuurd werd omwille van de zinkmijnen en pas in 1919 aan België toegewezen werd.

Hier verliep ook de grens van Neutraal Moresnet, een 344 ha groot ministaatje dat door België en Pruisen gezamenlijk bestuurd werd omwille van de zinkmijnen en pas in 1919 aan België toegewezen werd.

Even uitkijken nu want ook SP Krijtlandpad en GR 128 Vlaanderenroute passeren hier. Wij dalen geleidelijk af richting Gemmenich, eerst nog door het bos, dan langs een mooie panoramaweg met uiteraard prachige vergezichten naar enerzijds het zuiden en anderzijds het hoger gelegen beboste grensgebied met Nederland in het noorden.

Afb 00026 Afb 00028

Steeds in dalende lijn komen we in het typische behaagde land van Herve en bereiken de oude mijnterreinen van Plombières (vroeger Bleiberg), waar lood- en zinkerts (galmei => calamine, kelmis) gedolven werd. Het hele industriegebied is omgetoverd in een prachtig natuurpark en beslist een bezoek waard op een andere keer. Wij wippen even binnen in de opvallende kerk van Plombières die een heel ‘gezellige’ indruk wekt en staan ook even stil bij het mijnwagentje ter herinnering aan de vroegere mijnbouw.

Afb 00038 Afb 00039

Achthoekige, neo-byzantijnse Maria-Hemelvaartkerk van Plombières

Achthoekige, neo-byzantijnse Maria-Hemelvaartkerk van Plombières

Een steil paadje brengt ons omhoog tot aan een weiderand en het eerste draaipoortje van de dag leidt ons een uitgestrekte hellende weide in. Beneden ons ligt het dal van de Geul (Göhl, Gueule) in al zijn schoonheid en enige euforie maakt zich van me meester. Tijdens de vorige GR-tocht had ik me namelijk behoorlijk toekomstzorgen gemaakt over een bijzonder pijnlijk heupgewricht maar tot nu toe voel ik nog niks; zou het dan toch aan de (met metalen plaat versterkte) heupgordel van mijn Deuter-rugzak gelegen hebben?!? Ook de splinternieuwe halfhoge Hanwag-trekkingschoenen zitten als gegoten. Vandaar:

Afb 00043

Afb 00045 Afb 00046 Afb 00047

Voor ons ligt het allermooiste stuk van de wandeling van vandaag: een doorsteek door het natuurreservaat van het Geuldal.

We naderen nu een grote camping waar een gezellige drukte heerst. Het open terras nodigt uit en we lessen de dorst met enkele ‘blondes’ van Valdieu. De GR verlaat de camping en klimt naar de kerk van Sippenaeken en de parking.

Een dag om in te kaderen 🙂 ! Nog één korte etappe van de GR 563 (klikken op categorieën GR 563 Land van Herve) rest me: de aansluiting naar Valdieu; ik kijk er nu al naar uit. Voor de taalliefhebbers onder ons nog een laatste foto van een plaatselijk biertje aan het Drielandenpunt:

Afb 00017

Meer foto’s vind je in het Picasa-webalbum hieronder, net als mijn track.

P.S. Wij aten naderhand lekker in restaurant “Le Babylon” in het centrum van Kelmis; 😉

Mijn Track                               Foto-Album

6 Reacties op “GR 563: Van Kelmis naar Sippenaeken

 1. onderweg met Willem

  Prachtig gebied, niet alleen om te wandelen, maar ook om te fietsen. Tijdens mijn wandeling op het Krijtlandpad kwam ik ook bij het Drielandenpunt. Wat een drukte na vele stille kilometers door de bossen en over kleine landweggetjes.

  • Ik ben er later nog eens gepasseerd op het Krijtlandpad. Slecht weer toen en dus veel rustiger. Die kermistoestanden zijn vlug vergeten eens je wat verder gestapt bent. Toch een leuke plek.

 2. Dit is op guidowke's wandelblog herblogden reageerde:

  FB herinnert me weer aan deze prachtige wandeling in het Land van Herve

 3. Huiswerk gedaan
  Endlich kann ich auch mal lesen, geschrieben habe ich fast alles.
  Eine wunderbare Tour, wie mir scheint. Ja und wie bei mir die Wiesenpfade im Drachenfelser Ländchen, haben dir hier vermutlich die kleinen Wege gefallen.
  Kann ich sehr gut verstehen, dass ihr diese Tour genießen konntet 🙂
  LG Elke

  • Und MIT Track, Elke 😉 Weißt du noch, wie du mir am Anfang einen Track von meinen Touren wüschtest :-D. Ist allerdings keine Rundtour, gebe ich zu. Owohl der Fahrradweg zwischen Start und Ziel nur 12 km beträgt – das wäre die eine Möglichkeit; eine Rundtour (16km) ist auch möglich, wenn man von Plombières aus durch den Naturpark und das Göhltal nach Moresnet wandert. Allerdings verpasst man dann das Highlight (für mich doch) des Tages: das Naturgebiet westlich von Plombières.Egal, ich habe in der Region noch einiges vor und vielleicht ist was für dich dabei 😉

   • Oh, ich bin sicher, dass da auch für mich Touren dabei sind. Ich schaue mir das an, wenn du dort herum wanderst. Ja mit Track ist sehr angenehm. Bei Bedarf erinnere ich mich und kann sie mir herunter laden. Das ist immer sehr schön 🙂

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.