Pays-de-Villers: Rechts, bergop, bergaf

Datum: 4 oktober 2014
Rondom Villers-la-Ville en door de Vallei van de Thyle: 7 km
Uit deze brochure
Gekoppeld aan uitgebreid bezoek Abdij van Villers-la-Ville
Stilte: 3,5/5

Afb 00004

Al heel lang beloof ik mijn vrouw om de abdijruïne van Villers-la-Ville te bezoeken. Daar heb ik zo mijn redenen voor. Ooit, in een vorig leven, bezocht ik de abdij bij mistig regenweer en zoals je dat kan hebben bij een bezoek aan Tintern Abbey in de Wye Valley of enige andere Engelse abdijruïne besloop me een heel speciaal gevoel toen: alsof het spirituele tastbaar wordt, alsof de magie van de plek je betovert… Belofte maakt schuld, dus op het internet (zie boven) een passende niet te lange wandeling opgezocht en weg waren we, op misschien de laatste zomerdag van het jaar.

2014-10-04 11.39.59Over de heenreis ga ik weinig vertellen behalve dat de GPS van mijn wagen me alle hoeken van Waals Brabant heeft laten zien en zowel de heen- als de terugreis veel te lang geduurd hebben. Terug thuis blijkt echter dat een treinreis van bij ons helemaal onbegonnen werk is (tussen 2,5 en 3 uur enkele reis). Zo veel miserie verdient doorgespoeld en dat doen we in de historische molen-bakkerij rechtover de ingang met een lekkere trippel van Villers. Zo gezegend betreden we de verwarmingskamer (13de eeuw) en de refter van de Cisterciënzermonniken van Villers. We passeren de keukens, apotheek, ziekenzaal, het kloosterpand, enz. om uiteindelijk bij het hart van de abdij te belanden: de abdijkerk: 94 m lang, tot 23 m hoge puntbooggewelven. Het voorportaal nog in Romaanse stijl, de rest in gotische stijl. Een van de kenmerken is het herhaalde gebruik van oculi (ronde vensters) in combinatie met ramen met lancetbogen die het koor uniek maken. In de 18de eeuw werd de gevel van de kerk in klassieke stijl verbouwd.

Graag laat ik de foto’s spreken en oh ja, voor wie zich afvroeg waarom de abdij nu een ruïne is: in 1796 schafte de Franse revolutionaire administratie de abdij af en verkocht ze aan een handelaar in bouwmaterialen (sic).

Mijn Track                Officiële Track          Wandeling 7 km rondom Villers

Bij het verlaten van de abdij slaan we rechtsaf en volgen even de drukke baan tot tegenover een restaurant waar we links een stijgende holle weg inslaan, langs de hoge muren van de abdijtuin.

Afb 00028

We volgen de dreef van de 4 Chênes tot we aan de 4 Chênes linksaf een dalend paadje inslaan.

Het pad klimt boven de bomen uit tot zo’n 150 m hoogte en daalt dan door akkers en weiland, vervolgens steil naar beneden door het bos tot op een baan die we dwarsen. Korte picknick op een bruggetje boven de Thyle om dan door een prachtige holle weg (Ruelle des Meuniers) opnieuw te klimmen.

Afb 00032 Afb 00033

Boven slaan we linksaf en over een dalend akkerpad met mooi uitzicht over Villers gaat het naar het riviertje Thyle toe.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Nog voor de molen stoten we op fraaie hoevegebouwen (chambre d’hôte) waar de passerende eigenares ons vriendelijk toestaat een paar foto’s te maken. Langs de hier gekanaliseerde Thyle lopen we het dorp binnen, passeren de romaanse kerktoren van Villers, steken een parking en de baan over om aan de overkant steil tot boven het dorp te klimmen. De gele rechthoekjes sturen ons een bos in dat we even moeten delen met een peleton mountainbikers. Over de beboste heuvelrug gaat het nu snel bergaf, onder de sporen door richting abdijparking.

Zowel bezoek aan de abdij als deze wandeling smaken naar meer. Ook aan langere tochten is hier geen gebrek; in de RB Brabant-Wallon staat bovendien een luswandeling beschreven. Allemaal warm aanbevolen

Advertenties

7 Reacties op “Pays-de-Villers: Rechts, bergop, bergaf

 1. Ik herken toch ook nog een paar landschappen , die holle wegen bv ..wij hebben daar het streek bier ” la lumineuse” gedronken , ook lekker !

 2. Ondertussen al meer dan 10 jaar geleden daar ook eens een wandeling gedaan. Ik herinner me dat het inderdaad een mooie streek was.

 3. Pingback: RB 5 Brabant-Wallon: d’un Brabant à l’autre | guidowke's wandelblog

 4. Mein Notebook zeigt zwar nur nebulös die Bilder an, aber was ich sehe wirkt ziemlich animierend auf mich. Das sieht richig spannend aus 🙂

  Liebe Grüße an euch beide
  Elke

  • Danke dir, war auch spannend, bzw. hatte was Magisches. Und die Landschaft drum herum lohnt sich allemal; machen wir bestimmt nochmal. Auch die Kombination Besichtigung + kurze Wanderung hat uns beiden gut gefallen. Alles Gute im Hunsrück 😉

   • Tja, der Hunsrück ist soooooo nass. Habe allerdings das Glück gehabt meine urgenbesichtigungen heute in die trockenste Zeit des Tages zu legen.

    Die nächsten Tage sieht es ähnlich aus, also wandern unter der Plastikhaube 🙂

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s