GR 579 Quatre-Bras – Pécrot

Oudejaarstocht van het Zoniënwoud naar de Dijlevallei

Datum: 31 december 2014
Traject: Vier Armenkruispunt (Quatre Bras) – Pécrot (21,5 km)
Topogids GR 579 Bruxelles – Liège  (dec 2004)
Wandeltijd: 10:40 -15:30
Weer: zonnig, sluierwolken, 2-6°C
Stilte: 3/5

In het Zoniënwoud

In het Zoniënwoud

GR 579 verbindt het centrum van Brussel met Luik over een afstand van 148 km. Het traject doorkruist het Zoniënwoud en passeert Huldenberg, Pécrot, Jodoigne, Orp-le-Petit, Avernas-le-Bauduin en Jehay-Bodegnée. Na enkele Randonnées en boucle (RB) in Waals-Brabant – die vaak een stukje GR 579 ingebouwd hebben – heb ik de smaak goed te pakken en heb een eerste traject voorbereid voor oudejaar.

Eerst met de auto naar Aarschot. Dan buslijn 306 naar Leuven, net genoeg tijd voor een sanitaire noodstop, dan buslijn 317 naar Tervuren. Gelukkig had ik mijn eindstation (terminus Tervuren tram 44) aan de chauffeur meegedeeld want door werken is die halte onbereikbaar. De bus volgt een omleiding via Duisburg en door Tervuren; de aimabele chauffeur laat me uitstappen aan een volgende halte van tram 44. Even later komt de tram al aangereden en ik betaal 2,5€ voor 3 haltes, tot aan tramhalte Vierarmen/Quatre-Bras. Even de kaart bovenhalen en Afb 00001oriënteren nu. Er zit niets anders op dan over de betonnen berm te kruipen en illegaal de dubbele tweevaksbaan over te steken want de Grasdreef bevindt zich schuin tegenover de tramhalte. Hier sta ik dan in het Zoniënwoud: in de schaduw van de hoge bomen is het nog berekoud; het is twintig voor elf. Ik was tweeënhalf uur onderweg.

Afb 00004

Na enkele minuten zie ik de eerste GR-markering. Linksaf omhoog en dan onder de Brusselse Ring door; het lawaai zal me nog kilometers lang achtervolgen. Terwijl er op het aan deze kant geasfalteerde pad geen mens te zien is. Boven de vijvers hangt nog ochtendnevel en de laatste sneeuw geeft het woud toch een speciaal cachet. GR 512 (Diest-Geeraardsbergen) takt hier rechtsaf. In Tervuren Afb 00008loop ik door het mooie arboretum. Vooral de machtige sparren met hun donkere bast zijn indrukwekkend. Na ruim een uur sluit van links Streek-GR Dijleland aan. Tot Huldenberg loop ik dus op bekend terrein, intussen klimmend in open veld naar 100 m. Voorbij de watertoren van Duisburg naar de kapel van de Heilige Barbara. Aan de rustbank onder de “Schonenboom” is het zalig picknicken na zo’n 2 uur stevig doorstappen. Het GR-pad loopt nog even verhard verder maar buigt dan rechts in een mooi aarden pad richting Huldenberg, vermoedelijk een oud spoortraject (?). Hach is dat heerlijk die zon op mijn snoet!

Schonenboom, Duisburg

Schonenboom, Duisburg

Een eerste holle weg daalt naar het Kasteel van Huldenberg waarna ik langs de mooi gerestaureerde voormalige watermolen over de IJse loop. Ik herinner me Café Casino van vorige keer en besluit een tweede pauze in te lassen. De bejaarde maar kranige waardin, het antieke interieur en de vriendelijke klandizie (oud en jong): het plaatje past helemaal.

Afb 00024

Na een lekkere trappist verlaat ik de bebouwde kom langs een stijgend pad. Van op de top van de heuvelkam heb je een mooi uitzicht op de groene omgeving van Huldenberg. De Zavelstraat neemt nu een steile duik naar de Laanvallei via een holle weg met metershoge wanden. In het gehucht Terlanen kruisen we over

Over de Laan

Over de Laan

een brugje de snel stromende Laan (Lasne) en stappen het Rodebos in. De knooppunten Zuid-Dijleland nodigen me uit om deze fraaie vallei nog eens grondiger te verkennen. In het Rodebos ben ik even het noorden kwijt (track niet gelijk aan GR-tekens) maar op de top komt alles weer goed. Langs de bosrand daalt het pad nu de Dijlevallei in naar het gehucht De Grote Kapel. De GR steekt beneden de Dijle over aan een bunker en loopt definitief Waals-Brabant binnen. Nog even de Petite Marbaise over, langs het bord Etang de Pécrot en dan sta ik aan de spoorweg Waver-Leuven. Mooi op tijd nog voor de trein van 15.47 (de volgende is om 20 na). Een vlotte overstap in Leuven om 16.14 brengt me terug naar Aarschot.

Afb 00039

Kostprijs vervoer: 2,20€ (bus) + 2,5€ (tram) + 5€ (trein) + benzine

Afb 00037

Een mooi en afwisselend stukje GR, waarvan gevoeld 1/3 verharde weg maar gecompenseerd met mooie vergezichten. Goed te doen met openbaar vervoer. Loop ik volgende keer het gedeelte Brussel Stad of toch liever naar Jodoigne?

Mijn Fotoalbum                Mijn Track

4 Reacties op “GR 579 Quatre-Bras – Pécrot

  1. Guido, I am curious about your use of the car and public transport. Why didn’t you take the car further than Aarschot, maybe to Leuven or even your starting point? Just interested to know your thinking…

    • Ah, good question 🙂 First of all, I don’t want to park somewhere in Leuven, much too expensive! Secondly, from an ecological point of view public transport is a good idea. Furthermore, in this case it was impossible – read, far too complicated – to get back to my starting point by public transport. As a matter of fact I spend quite a lot of time in preparing my long-distance walks. If you walk, say 4-5-6 hours you don’t want to lose too much time on your way home. So sometimes I combine car and public transport, sometimes I take my bike and ride to my starting point and in the past we sometimes (rarely) used 2 cars. I envy people living close to central railway stations (on Saturdays I need 2 hours just to get to Brussels!); I wish I could get anywhere without using my car, but when you live in a rural area that proves to be impossible. Does that answer your question?

  2. Van de Sint-Michielskathedraal tot in Watermaal-Bosvoorde loopt GR 579 samen met GR 126. Voor wie Brussel niet zo goed kent is dit best een interessant stadstraject. Hoe het van Watermaal-Bosvoorde tot het Vierarmenkruispunt loopt weet ik niet, maar je duikt alleszins nog een stukje Zoniënwoud in. Het traject moet makkelijk te organiseren zijn met openbaar vervoer. Handig als tussendoortje voor wanneer je even genoeg hebt van de ‘plattelandswandelingen’.

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.