GR 563: Van Sippenaeken naar Valdieu (afsluitende etappe)

Topo-gids GR 563 Land Van Herve (2003)
Tocht:  17 km Traject: Sippenaeken – Valdieu
Datum:  23 mei 2015
Weer: zonnig
Wandeltijd:
Stilte: 5/5

Afb 00004

Eindelijk gelukt: in de wetenschap dat 1) Rita en Ivo grote liefhebbers zijn van de Voerstreek en het Land van Herve en dat 2) deze streek bijzonder mooi is in de lente en dat 3) wandelvriend Georges voor het eerst sinds zijn rugoperatie een langere tocht wil wagen, voltooien we vandaag de GR 563. Het weerbericht zag er niet goed uit voor deze pinksterzaterdag: er waren wolken en lichte regen voorspeld. Zoals je op bovenstaande foto kan zien, was de werkelijkheid even anders.

Afb 00001

Na een koffie in de abdij van Valdieu waar auto 1 geparkeerd wordt, stallen we auto 2 aan de kerk van Sippenaken. Samen met ons maakt zich een Nederlands gezelschap op voor een wandeltocht. Het is even oriënteren (kaart en bewegwijzering lijken niet helemaal overeen te komen) maar dan lopen we de asfaltweg op om vervolgens een wegeltje links naar boven te volgen. Weldra klimmen we boven Sippenaken uit en zien in de verte het Drielandenpunt (uitkijktoren) van de vorige etappe. Voorbij een vakwerkhoeve blijft het pad steevast klimmen door en over een weide naar het bos van Beusdal.

Afb 00005

Tijdens de beklimming hebben we al wat overbodige kledij in de rugzak gestopt en hier in het bos is het lekker koel. We lopen langs een verlaten huis in het bos en bereiken een metalen afsluitkabel waar een meneer in een jeep ons in het Nederlands op de vingers tikt omdat we zogezegd over privé-terrein gelopen zijn. Hij maakt eerlijk gezegd een wat verwarde indruk en vraagt van wanneer onze GPS-track dateert en dat hij dat zal moeten melden… Ik moet toegeven, veel wit-rode GR-tekens zijn er niet meer te zien en mijn track is zelfgetekend op basis van de topogids van 2003… Enfin, we dalen uiteindelijk af via een holle weg uit het bos naar een oude spoorweg toe (intussen opnieuw begeleid door GR-tekens). Aan een rustbank spreken we onze picknick aan, lekker in het zonnetje.

Afb 00006

Even later bereiken we langs een rustige woonwijk de kerk van Hombourg, draaien rechtsaf langs de grote baan en omronden zo de Schasberg om in de buurt van een fabriek de oude spoorlijn 38 (nu ravel) op te lopen. We volgen deze schaduwrijke spoorwegbedding een heel eind omhoog tot over de heuvelkam maar vooraleer we Aubel (van de échte Luikse stroop) bereiken, klimmen we rechts een graspad op. Ik ken dit pad van een RB Liège en beloof mijn wandelvrienden een rustplaats aan de Chapelle Ste-Anne; alleen, het duurt een hele tijd voor we daar zijn. Onderweg hebben we vanop ons graspad wel een prachtig zicht op de onderliggende vallei van de Bel.

Afb 00010

Uiteindelijk bereiken we voornoemde kapel waar we in de lommer onze laatste voorraden aanspreken. Aan de hemel zijn intussen dreigende onweerswolken verschenen zodat we onze pas versnellen richting Knuppelstok (Voerstreek) om vervolgens aan de lange afdaling naar Valdieu te beginnen. Op de steile holle weg wordt het flink donker, de eerste dikke druppels vallen en we zijn gedwongen om iets aan te trekken terwijl we op 10 minuten van de parking van Valdieu zijn.

Afb 00016

Langs deze kant oogt de ranke toren minder indrukwekkend dan wanneer je uit de richting Dalhem komt maar het vooruitzicht van een grote kuip Triple de Valdieu van ’t vat maakt veel goed. Die zullen we uiteindelijk genieten in de gietende regen onder een grote tuinparaplu (binnen zit alles vol).

Zo’n prachtige dag verdient een evenwaardige afsluiter. We halen auto nr 2 op en rijden door naar Sint-Martens-Voeren voor een voortreffelijke forelschotel in hotel-restaurant De Cantarel; hier zijn wandelaars in korte broek en met beslijkte schoenen welkom. Voorwaar een dag om in te kaderen: weide- en graspaden, behaagde landschappen, mooie vergezichten, gezapig grazend vee, buizerds in de lucht en fluitende vogels in de bloeiende meidoorn: moi, je l’aime tellement ce beau pays de Herve!

Mijn Track             Mijn Foto-Album               Alle etappes op GR 563

5 Reacties op “GR 563: Van Sippenaeken naar Valdieu (afsluitende etappe)

 1. Pingback: Top 10 eerlang geplande wandelingen | guidowke's wandelblog

 2. Mooie afsluiter. Al bij al lijkt die GR 563 een wat onderschat pad te zijn. Je wandelverslagen tonen dat het meestal toch wel de moeite is.

 3. Guten Morgen Guido.
  endlich wieder in Gesellschaft deines Freundes wandern, hat ja auch lange gedauert 🙂
  Werdet ihr noch Ärger bekommen, weil ihr auf privatem Weg unterwegs wart? 2003 ist lange her, bei einer Wanderung in der Eifel auf einem Track von Rüdiger, waren Wege einfach nicht mehr da 🙂

  Ich wünsche dir einen guten Tag und freue mich schon sehr auf die Hunsrückberichte 🙂
  LG Elke

  • Nee, Ärger kriegen wir nicht deswegen – der Mann hat sich auch nicht ausgewiesen als Förster oder so. Ich wüsste auch nicht, wo wir eine Wandermarkierung verpasst hätten und nach kurzer Zeit war die Markierung wieder überall anwesend. Stimmt allerdings, dass der Wanderführer mehr als 10 Jahre alt war. Kann aber auch sein, dass er sich herausputzen wollte, ein Wichtigtuer eben. Egal, war insgesamt ein schönes Wandererlebnis.

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.