SP 17 Brabantse Wal: Etappe 4 Wouwse Plantage – Putte

Datum:  16 augustus 2015
Traject: Etappe 4: Wouwse Plantage – Putte, 23 km (-3??)
Topogids: De Brabantse Wal – Wandelen langs de steilranden, 2012
Wandeltijd: 10.30 – ??
Weer: wisselend bewolkt tot zonnig, 20°C
Stilte: 5/5

Afb 00025

Een grensgeval

Half augustus: de heide in bloei en dus tijd voor etappe 4 van de Brabantse Wal. We parkeren één auto in Putte aan café Het Witte Paard en rijden met de andere naar Wouwse Plantage. Onze tocht start aan het beeldje van de houthakker bijAfb 00001 het binnenrijden van het dorp aan de Zoom. We passeren eerst de vroegere steenbakkerij en lopen dan het plantagebos in dat aan het pindorp zijn naam gaf. Het is heerlijk koel en het bos ruikt lekker na de regen van de afgelopen 2 dagen. De geel-rode tekens volgen een tijdje GR 5 richting Bergen-op-Zoom maar kiezen dan resoluut een eigen traject naar een weids landbouwgebied. Bloem- en boomkwekerijen wisselen af met aardbeivelden (één van de drie A’s van deze streek: Aardbeien, Asperges, Ansjovis). Aan zo’n veld lopen we iets te ver: we misten een linkse afslag die een beboste zandduin (Schoelieberg!) oploopt. Die eindigt aan een asfaltbaantje dat druk bereden wordt door fietstoeristen en naar Huijbergen loopt. We besluiten de Pilberg (22 m hoge duin) links te laten liggen en een koffie te gaan drinken op het terras van restaurant-café Fleurian (open vanaf 12:00 uur).

Afb 00005

Afb 00006Na de (lekkere) koffie zijn we in een wip weer op het SP17-spoor dat nu de dennenbossen intrekt en over zanderige paden de Staartsche (aan de Belgische kant Steertse) Duinen inkronkelt. Het pad loopt nu pal op de Nederlands-Belgische grens voorbij grenspaal 251; tussen de gietijzeren grenspalen duiden arduinen stenen en een slootje (tegen smokkelaars) de grens aan. Door het zand ploeterend (nou ja, het heeft geregend!) kijken we links uit over de Kalmthoutse Heide en rechts over de de Meersche en Kriekelaarse Duinen; de struikheide begint nog maar pas paars te kleuren. Picknicken doen we op de top van een duin tegenover het Kriekelaarsven: prachig uitzicht al gaat de zon intussen achter toenemende bewolking schuil.

Afb 00019

We lopen tot het Veerooster Kalmthoutse Heide (Paalberg) en draaien dan rechts een bosje in voor de laatste kilometers van onze tocht. Op een overgroeid paadje stoot wandelkompaan G. zijn voet tegen een verborgen boomstronk, trapt ernaast in een putje en valt kermend van de pijn op de grond! Wat nu?!? Onmogelijk om op die voet nog te steunen. We brengen hem terug tot op het pad en ik ga op zoek naar hulp.

Op de borden aan de grens (50 m verder) staat geen enkel noodnummer en er is sowieso geen GSM-ontvangst. Het educatief centrum De Vroente (Kalmthout) is ook te ver verwijderd van hier. Omdat het zondag is, passeert er gelukkig wel wat volk en de eerste de beste die ik aanspreek, heeft een goed idee. Ik laat L. en mijn rugzak bij G. achter en ga met die meneer op weg naar camping Hazeduinen, op zo’n 2 km afstand door het bos en op het parcours van SP17 trouwens. De eigenaar is een schat van een mens en met zijn 4×4 rijden we door zand en plassen (slagboom toe maar niet op slot) terug naar de grens. G. ingeladen en op de camping afgezet. Nadien brengt die mens mij en L. naar Putte (NL) en rijd ik met L. naar Wouwse Plantage om hun auto op te halen. Terug op de camping (taverne warm aanbevolen) zit G. met ijs op zijn been; we drinken nog iets en rijden naar de Spoedafdeling in Geel. Conclusie: gescheurde achillespees, de nacht daar blijven, morgen operatie, minstens 6 weken gips!!

Afb 00031

Bizar en spijtig einde van de koninginnen-etappe van de Brabantse Wal. Voor wie de etappes chronologisch aflegt, moet de overgang van de polders naar het Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide een aangename schok zijn. Zelf had ik al etappe 5 naar Hoogerheide afgelegd en deze etappe opgespaard. Ooit stap ik nog wel eens terug van Huijbergen naar Putte: wandelplezier puur. We ontmoetten trouwens in de campingtaverne de Erevoorzitter-Stichter van Grote Routepaden: Hubert Yseboodt en bedankten hem voor het mooie werk van de stichting. Moge hij ondanks zijn ziekte nog veel plezier vinden in het leven. – Nog één etappe te gaan tot we opnieuw aankomen in Bergen-op-Zoom.

Bedenking: de camping-eigenaar vertelde me nog enkele verhalen van recente ongevallen in de heide, gelukkig allemaal met goede afloop – kan er door de beheerders van het park niet gedacht worden aan een soort van noodzuil of tenminste noodnummer zoals ze dat in Duitsland hebben? Stel je bent alleen onderweg en er overkomt je iets? Of je ontdekt een brand?

Foto-album

Advertenties

2 Reacties op “SP 17 Brabantse Wal: Etappe 4 Wouwse Plantage – Putte

  1. Sorry to hear about your friend’s accident. It’s scary how a small trip can lead to such a long period in plaster. I hope he heals quickly and fully and can soon return to his hiking activities.

    • Thanks, Denzil. I’m afraid he’ll be out for a long time; it’s now 8 weeks of plaster and 6 months of revalidation! He was only just recovering from a back operation… Poor him indeed. I guess I’ll be walking on my own again. Regards!

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s