SP17 Brabantse Wal: Etappe 6 Hoogerheide – Bergen-op-Zoom

Afsluitende etappe

Datum:   woensdag 9 september 2015
Traject: Etappe 6: Hoogerheide – Bergen-op-Zoom: 16,9 km
Topogids: De Brabantse Wal – Wandelen langs de steilranden, 2012
Wandeltijd: 09.50 – 13.15
Weer: zonnig, 15-18°C
Stilte:  1/5 (A4 + Navobasis Woensdrecht)

Afb 00014

De cirkel is rond. Na 112 km zijn we terug in Bergen-op-Zoom; het verslag van alle etappes van het Streekpad 17 De Brabantse Wal vind je hier. En het moet gezegd: de laatste 3 zijn de mooiste. Bovendien goed te plannen met openbaar vervoer; daarover later meer. Vandaag start de tocht in het mekka van de cyclocross: Hoogerheide. Als je met de bus terugkeert van Bergen-op-Zoom passeer je trouwens op het rondpunt in de buurt van de snelweg een monument voor de veldrijders.

Vanop de ruime parking aan het rondpunt (nabij de kerk) in Hoogerheide is het niet ver tot het Jannekes Paadje waar ik de GR-tekens weer oppik. Vrijwel onmiddellijk verlaat je de bebouwing en daal je de wal af naar de Noordpolder. Op volgende foto is goed het hoogteverschil te zien. Als de zeespiegel stijgt maken die paar meters een wereld van verschil:

Afb 00002

Langs de rand van de polder bereik ik al vlug de eerste huizen van Woensdrecht. Een oorlogsmonument herinnert aan de geallieerde inzet in september 1944 toen het dorp grotendeels verwoest werd. Het streekpad omrondt het dorp naar het hoogste punt van waar je een weids uitzicht hebt op het onderliggende landschap en de A4; in de verte schittert reeds het Markiezaatsmeer.

Afb 00006

Net op de rand van de wal ligt prima gelegen een taverne maar ik ben nog maar net onderweg en zodoende luister ik aan een praatzuil naar het verhaal van de bloedige Canadese aanval op de spoorberm in de verte. Afb 00010Er volgt nu een lange passage onder de A4 door en over een onverharde polderweg naar de beboste uitloper van de wal. Behoorlijk veel lawaai hier van de snelweg en van de Navo-basis van Woensdrecht (gevechtshelicopters). Toch foerageren hier reigers en heel wat ganzen op de wei. Het pad gaat nu door een dicht bos met flinke reliëfverschillen en nadert dan de N289 om langs domein en villa Mattemburgh te lopen. Gelukkig niet te lang want het traject buigt links af, een mooi beukenbos in en weg van het verkeerslawaai.

Via de Dubbele Dreef gaat het over en langs de spoorweg de Kraayenberg op. Van hier een mooi zicht op hoeve Hildernisse, genaamd naar het dorp dat in de 16de eeuw in de Allerheiligenvloed ten onder is gegaan. Het water van het Markiezaatsmeer schittert nu vlakbij.

Afb 00015

Nog steeds langs de spoorweg loop ik nu het natuurgebied van de Molenbeek in. Vlonderpaden overbruggen het natte gedeelte waar veel watervogels hun thuis hebben. Het drogere grasland deel je met enkele “grote grazers”.

Langs een klappoortje verlaat je het natuurgebied en loop je de Binnenbanddijk op, nabij een waterzuiveringsstation. Aan het einde van een houten brug kom je weer op het punt waar je links de eerste etappe kunt overdoen of rechts naar Bergen-op-Zoom wandelt. Zoals vroeger al gezegd volgt het streekpad een paar mooie vlietjes …

Afb 00025

… om dan uiteindelijk aan de Binnenschelde en de wandelpromenade uit te komen. Bankjes nodigen uit tot een picknick met zicht op het water en de witte zwanen die zich koesteren in de zon.

Na de picknick omrond ik nog even het stedelijk zwembad via een vlonderpad in de Binnenschelde en steek dan over naar het park Kijk in de Pot. Nog enkele smalle straatjes brengen me tenslotte naar de stadspoort en het Markiezenhof, start- en eindpunt van SP17.

Omdat het nog best vroeg is en de terrasjes op het mooie marktplein zo uitnodigend, beëindig ik mijn tocht met een frisse Bourgondiër of twee.

Nadien leiden de tekens van GR 5 me naar het station waar net een bus vertrekt van lijn 105. De vriendelijke chauffeur laat me nog toe en voor een kaartje van 3,5 euro (standaardtarief voor een enkele rit binnen Brabant) word ik comfortabel terug naar Hoogerheide gereden. Deze bus stopt aan de kerk en rijdt dan verder naar Putte (startpunt etappe 5); ofwel stap je wat verder over op lijn 104 die ook Hoogerheide aandoet maar verder rijdt naar Huijbergen en Wouwse Plantage (startpunt etappe 4). Op deze manier kan je de mooiste etappes van Streekpad De Brabantse Wal helemaal met de bus combineren. Wat houdt je nog tegen 🙂

Foto-album              Mijn Track

Advertenties

7 Reacties op “SP17 Brabantse Wal: Etappe 6 Hoogerheide – Bergen-op-Zoom

  1. Ik heb je verhalen over de Brabantse wal weer verslonden., dat lijken me heel mooie tochten , vooral de drie laatste ..nu eerst eens uitzoeken hoe het zit met het openbaar vervoer daar ..enne waar waren die velden met ansjovis ??;-)

  2. Eindelijk terug bijgelezen. Je hebt weer niet stilgezeten.

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s