GR 5 Genk – Stalken

(Topo-gids GR5/E2 Traject der Lage Landen, 2003)

Tocht: 19 km, Station Genk – Stalken, Bessemer
Datum: Do 3 december 2015
Weer: zonnig, 11°C
Wandeltijd: 10.05 – 14.30
Stilte:  2/5 (achtergrondgeluid verkeer/industrie)

Vlinders in december

Vlinders in december

Een prachtige herfstdag in december. Op ‘street view’ had ik gezien dat vlak bij de bushalte Bessemer (Zutendaal) een ruime parking is. Lijnbus 45 (Maastricht-Genk-Hasselt) zit tjokvol oudjes op weg naar de markt in Genk zodat de afstand naar Genk station staande moet afgelegd worden. GR 5 verlaat even de drukke Europalaan om even het centrum en de markt van Genk aan te doen. Ook nu kan het stadje me niet bekoren maar gelukkig beland je vrij snel in het Molenvijverpark. Langs de vijvers staan 12 eigentijdse zonnewijzers opgesteld als attractie. Dit park gaat over in het Heempark met o.a. een neerhof. Even verder zal het pad de N750 onderdoorsteken en het domein Kattevennen betreden.

Enkele infopanelen over de planeten horen bij het nabije planetarium. Kattevennen blijkt vooral uit dennenbossen te bestaan; GR 5 slingert er doorheen over slijkerige paadjes en passeert ondermeer een hoogspanningslijn met schuilhut en de O.L.Vrouw van Lourdesgrot in Wiewesmeer. Het herfstzonnetje doet deugd op de open plaatsen. Na zo’n 2 uur stappen bereik ik de mooie kerk van Zutendaal. Deze dateert uit de 15de eeuw en ligt op een heuveltje. Er recht tegenover stap ik binnen in Herberg ’t Dorp, een eet- en praatcafé, zeggen ze zelf.

Afb 00012

Een lekkere paprikasoep later verlaat ik deze verzorgde zaak. De bushalte (‘Kerk’) van lijn 45 ligt aan de voordeur. Wie deze tocht wil inkorten kan dus hier starten voor het mooiste deel van de etappe. Ik verlaat Zutendaal langs de Oude Pastorie met slotgracht (Maaslands-classicistische stijl, 1783). Winston Churchill zou hier gelogeerd hebben. Het poortgebouw met duiventoren dateert Afb 00014uit 1661 en de slotgracht wordt gevoed met water uit de Molenbeek. Parallel met de drukke verkeersweg voert het pad doorheen het regionaal landschap Dorperbemd om nadien linksaf om de Hesselberg heen te draaien. Boven op deze zandduin wenkt een 6 m hoog Mariabeeld. Het landschap voorbij Zutendaal begint warempel te heuvelen. Het pad loopt verder langs de bosrand en met de zon aan de rechterkant is het werkelijk een feest om hier te lopen. Talrijke lokale wandelpaden vergezellen GR 5, één ervan aangeduid met iets wat op kattenpootjes lijkt: wellicht het symbool van het Nationaal Park Hoge Kempen.

Afb 00022

Een rechtse afslag voert over een moerassig beekdal en beklimt steil de andere oever om wat verder de Stalkerschans te bereiken (oude Kempische schans die in de 16de en 17de eeuw de gemeenschap moest beschermen tegen voorbijtrekkende legerbendes). Kort hiervoor daalde het pad nog steil af van een beboste zandduin zodat je in de verte het Albertkanaal kon zien glinsteren. Een zwerfkei met ingeritst gedicht maant de wandelaar aan tot kalmte. Ik geniet van de herfstkleuren en de zon, passeer 2 kantelpoortjes, beklim enkele flinke zandduinen en bereik na opnieuw een passage door nat bos de wijk Stalken.

GR 5 slaat hier rechtsaf de Hoogkantstraat in maar ik loop rechtdoor richting Roelerweg en nadien Gijzenveldstraat om na 2 km opnieuw de parking aan de N77 te bereiken. Op de parking staat een infopaneel met wandelkaart want Zutendaal heeft op dat vlak heel wat te bieden. Voor wie het wenst is er even voorbij de bushalte richting Zutendaal opnieuw een brasserie.

Afb 00021

Afsluitend kan ik zeggen dat vooral het tweede deel van deze tocht erg in de smaak gevallen is en landschappelijk boeiend en afwisselend. Bijna het hele traject loopt over onverharde paden en door het groen. Nabije verkeerswegen en industriezones zorgen helaas voor achtergrondgezoem maar daar zal niet elke wandelaar even gevoelig voor zijn. Ik onthou toch vooral de natuur en dat het een prachtige wandeldag in december was; nog nooit zo laat op het jaar vlinders zien fladderen!

Advertenties

3 Reacties op “GR 5 Genk – Stalken

  1. Het Vlaamse deel van GR 5 zit er bijna volledig op 🙂

  2. Weer een mooi wandelverslag en foto’s op de GR 5!

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s