GR 5 Stalken – Brug Veldwezelt

(Topo-gids GR5/E2 Traject der Lage Landen, 2003)

Tocht: 16 km, Stalken – Veldwezelt, over Lanaken +  7,5 km fietsen
Datum: ma 14 december 2015
Weer: zonnig, 9°C
Wandeltijd: 11.05 – 15.00
Stilte:  2/5

2015-12-14 11.50.42

2015-12-14 12.21.59Miserie, miserie, miserie! “Ongeval op de E313 in Beringen: 1 uur aanschuiven”. Vertrek uitgesteld maar desondanks in de file; zodoende kom ik vrij laat aan bij de mooie neoromaanse kerk van Veldwezelt. Het fietspad naar Stalken is best wel de moeite waard. Wie het wil nadoen rijdt eerst door de Lindestraat, dan Kompeveldstraat, oversteek Albertkanaal naar Gellik, fietsbordje 65, dan richting 62 door het bos tot Hertenweg (T-kruising), links-rechts Roelerweg tot startpunt in Stalken.

Aan het gedenkteken voor Jeroen Brouwers maak ik de fiets vast en trek het bos in. Bekend gebied. Niet voor het laatst vandaag word ik getrakteerd op het enerverend geraas van een bladblazer – die dingen moesten bij wet verboden worden! Het bos zelf oogt feeëriek nu de zonnestralen tot op de bodem reiken. Het gaat behoorlijk op en af tot dicht bij het Albertkanaal (dat je niet te zien krijgt) om dan modderig schuivend te keren richting Gelliker Heide. Uiteindelijk kom je aan de Kievitshoeve terug in de bewoonde wereld en dat zal je geweten hebben.

Afb 00006

Eerst door enkele woonwijken, even terug het veld in langs een fazanten- en konijnenkwekerij (alle konijnen liggen intussen in de supermarkt) Afb 00009opnieuw door enkele woonwijken: het is niet omdat een wijk de naam van een schilder heeft, dat ze schilderachtig is! Enfin, na ruim 2 uur bereik ik eindelijk de kerk van Lanaken en de jammerlijke poging tot kerstmarkt. In het café annex fitnesszaal krijg ik lekkere koffie en ik mag er mijn boterhammetjes eten en de krant lezen; blijkbaar is er een belangrijke maffiabaas gearresteerd en de elektriciteit gaat tweemaal zoveel kosten.

Via de onderkomen wandelboom aan het Cultureel Centrum gaat het onder een drukke verkeersweg en over het verbindingskanaal naar de Zuid-Willemsvaart recht een industriegebied binnen. Ik deel de weg met zware vrachtwagens en heb links zicht op chemische fabrieken en windmolens. Na het laatste scheikundig bedrijf heb ik links zicht op groentevelden en rechts op de doorsteek van het Albertkanaal met in de achtergrond de hoog gelegen kerk van Gellik. Een eenzame nijlgans loopt wat verloren door het veld – partner kwijt door een slag van de windmolens?

Afb 00012

Tegen de zon in volg ik het asfaltbaantje. Rechts beneden klotst het Albertkanaal, links kijk ik uit over de velden aan de rand van Maastricht. Af en toe een eenzame fietser. Even verder bereik ik de drukke weg Maastricht-Hasselt (N2) en steek die over om de herdenkingsplaat te lezen aan de brug van Veldwezelt. De Duitse troepen kregen deze en de volgende brug (die van Vroenhoven) onbeschadigd in handen in mei 1940. Britse RAF-piloten verloren het leven bij hun vergeefse poging de bruggen te bombarderen.

Afb 00018

Brug van Veldwezelt

Ik verlaat het GR-traject en steek de brug over (bushalte naar Hasselt) om dan rechtsaf een rustige verkeersweg naar de kerk van Veldwezelt te volgen. Nog even de fiets ophalen en dan via Zutendaal en Genk weer naar huis. Druk verkeer maar geen files 🙂

Afb 00019

Kerk van Veldwezelt

In het kader van ‘het hoeft in de winter niet altijd zo ver te zijn’ aanvankelijk ronduit een mooie boswandeling, nadien een passage om vlug te vergeten voor de stapper die onderweg is naar het zuiden. Ik stel een trajectwijziging voor van Gelllikerheide naar Gellik en Veldwezelt. Lanaken is al mooi bedeeld met de passage van GR 561 en de wandelboom is toch vergane glorie 🙂

Intussen (2019) is het traject aangepast en loopt wel degelijk via Lanaken. Je kan hier lezen hoe dat er uitziet. 

Foto-album

6 Reacties op “GR 5 Stalken – Brug Veldwezelt

 1. Dit weekend stappen we verder op de GR5. Als ik het goed begrijp, kunnen we evt het stuk vanaf de Kievitshoeve tot het centrum van Lanaken laten wegvallen?

  • Tja, Annelies, misschien moet je de bluts met de buil nemen. Bovendien is het stuk van Lanaken naar Maastricht volledig hertekend… En zoals je weet, de gustibus et coloribus…. Veel wandelplezier gewenst; ik had nog gedacht je ergens bij Sas-van-Gent tegen te komen 😉

 2. En, ondertussen al je trajectwijziging voorgesteld :-)? Helaas blijven we in Vlaanderen altijd wel met mindere passages zitten op de GR-routes.

 3. 7 jaren geleden kwamen we al tot dezelfde conclusie over dit traject. Veel zal er in al die tijd dan toch niet veranderd zijn, en zeker al niet in de goede zin.

 4. Was du gleich zum Start erleben musstest, nämlich Stau, ist hier schon Normalität, rund um Köln alles zu.
  Du hast trotz der dunklen Jahreszeit doch ein paar bunte Stellen entdeckt und sogar Sönnchen.
  Für dich war das ja eine wirklich kurze Distanz, NUR 17km tze tze tze 😉
  Ich wünsche dir einen schönen Abend lieber Guido
  Es grüßt dich Elke

  • Tja, Elke, so ist das wenn man wandert, wenn alle arbeiten 😉 Am Wochenende klappt es wohl besser. – Die Distanz reicht aber auch mir, wenn ich zusätzlich noch eine Fahrradstrecke erledigen muss. Außerdem kann ich dann noch im Hellen nach Hause fahren; für mich viel bequemer. Bin gerade dabei, die anschließende Strecke nach Maastricht (Stadtmitte) und weiter zu planen (erste Etappe Krijtlandpad bis Eijsden); insgesamt 21 km. Mit Bus und Bahn recht kompliziert… Lieben Gruß

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.