Talanderwandeling, Arendonk (11 km)

Datum:  zo 17 januari 2016
PDF-bestand met knooppunten en kaartje
Wandeltijd: 12.30 -15.30
Weer: zonnig, 1°C
Stilte: 5/5

“In Domeinbos Hoge Vijvers in Arendonk laad je moeiteloos je batterijen weer op. Je geniet er van een deugddoende rust, weidse vergezichten en een heerlijke brok natuur.De geelgors fluit er vrolijk op los en met een beetje geluk spot je een jagende boomvalk.”

Afb 00001

Afb 00007

De eerste echte winterwandeling van het jaar. De Talanderwandeling (mooiste wandeling van 2014) stond al een tijdje op mijn verlanglijstje. Voor G. die voor het eerst sinds zijn gescheurde achillespees terug van de partij is, mocht het niet te ver zijn en vooral niet te glibberig. Zo spraken we rond het middaguur af aan het Theehuisje vermeld op de pdf, dicht bij de Nederlandse grens. De Afb 00002wandelknooppunten voeren meteen het bos in. Vannacht is hier zelfs een beetje sneeuw gevallen die mooi op de sparren is blijven liggen. Nabij een infobord en een fietsknooppunt bereiken we de Nederlandse grens. Tijd voor een staande Afb 00004picknick, terwijl achter ons een Nederlandse fietstoerist op het gladde fietspad tegen de grond smakt. Gelukkig zonder veel erg.

Afb 00005

Afb 00003

Over de brede jeepweg van de vroegere douaniers gaat het nu langs de grens, en door open heidegebied. Na ruim 2 km nabij een typische grenspaal gaat het rechtsaf opnieuw de bossen in. Links achter een hoge draad iets wat op ondergrondse militaire opslagplaatsen lijkt. Nadien draait het pad avontuurlijk en een stuk smaller het bos in. Wat ons al de hele tijd opvalt, is de absolute stilte. Geen verkeersgeraas op de achtergrond: zalig! Afwisselend bos en heide en een kronkelend pad i.p.v. rechttoe-rechtan, het is genieten geblazen, zeker als de laag staande zon door de bomen priemt.

Het theehuisje bij aankomst heeft zijn deuren geopend vanaf 14 uur. Wij drinken er een streekbiertje en vernemen dat de naam Talander afkomstig is van de 4de koning (van de 3 koningen). Het pand geeft werk aan zo’n 15 volwassenen met mentale beperking; er kunnen ezelsritten gehuurd worden en leden van ‘Vrienden op de Fiets‘ kunnen er overnachten. Binnen is het luidruchtig maar toch best gezellig; vuile wandelschoenen zijn ze hier gewend.

In onze ogen een hele mooie wandeling die me ook inspireert om op zoek te gaan naar nog meer boeiende kortere tochten.

Advertenties

2 Reacties op “Talanderwandeling, Arendonk (11 km)

  1. Guido,

    “…iets wat op ondergrondse militaire opslagplaatsen lijkt.”
    Graag een woordje verklaring hierbij. Het betreft opslagbunkers voor munitie, brandstof,… die deel uitmaakten van een belangrijke Duitse militaire (Nato-)basis, die daar was van rond 1970 tot na de val van het Oostblokcommunisme. Jij bent aan de noordrand van die voormalige basis gepasseerd. Aan de zuidkant is nu al jaren het Arendonkse asielcentrum “Totem” gevestigd.
    Overigens is het bos van de “Hoge Vijvers” inderdaad een mooi wandelgebied ! Nog veel stap- en natuurvreugde in het nieuwe jaar !
    Bert.

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s