GR 573 Angleur – Nessonvaux

Datum: Wo 17 feb 2016
Traject: Etappe 1 Angleur – Nessonvaux, 21 km; 820 m ↑ & 775 m ↓
Topogids GR 573 Vesdre et Hautes Fagnes 2015
Wandeltijd: 10.25 – 15.35
Weer: zonnig, 0°C
Stilte: 3/5

Afb 00041

Ook ervaren wandelaars maken fouten! Afgaande op elders gelezen verslagen en op een foute GPS-track van ergens op het internet heb ik deze tocht zwaar onderschat. Twintig kilometer is de eerste etappe van mijn nieuwe GR-avontuur en in het dal van de Vesder: ik zou dat varkentje wel even wassen! Ik kan nu zeggen dat dit de zwaarste tocht was die ik in België tot nu toe gemaakt heb. Een tocht van 24 km door de Nederlandse polders valt niet te vergelijken met een tocht die van de ene naar de andere kant van een rivierdal zigzagt. Daarmee trap ik natuurlijk een open deur in maar zelfs de 29 km lange tocht van Barvaux naar Melreux-Hotton (GR 57) via de menhirs van Wéris was niet zo lastig.

Afb 00001De eerste fout die ik maakte, was te laat vertrekken. Dat had wel als voordeel dat de ochtendfiles rond Luik verdwenen waren en ik vlot het station van Angleur bereikte. Even oriënteren maar de witrode tekens loodsen me vlug naar het Ourthe-kanaal (restant van een ooit megalomaan plan om de Maas met de Moezel te verbinden) en wat verder naar de oevers van de Ourthe zelf. Een autoluwe allee brengt me naar een luidruchtige stuw waar aalscholvers in het felle tegenlicht wachten op buit.

Afb 00003

Afb 00004

Samenvloeiing van Ourthe en Vesder

Samenvloeiing van Ourthe en Vesder

Even voorbij de plek waar de Vesder in de Ourthe mondt, steek ik via een loopbrug het water over om aan de overkant tussen druk verkeer te belanden. De buurt oogt vervallen en ruikt naar industrieel verleden. GR 412 (Sentier des Terrils) splitst hier af en ik ben content dat ik aan de beklimming van de steile Thier des Critchons (‘rude grimpée’ zegt de topogids) kan beginnen, weg van de drukte. Halverwege nodigt een trapje uit om links de helling te beklimmen; mijn GPS-track trouwens ook; bovendien staat wat verder een wit-rood kruis op een paal. De topogids zegt echter om door te lopen tot huis nr 28, wat ik ook doe. Terecht blijkt, want een nieuw roodwit teken bevestigt de vernieuwde route. Deze buigt linksaf en loopt door de Lande de Mehagne.

Lande de Mehagne

Lande de Mehagne

Aan de overkant van het Ourthedal liep ik ook al door zo’n “lande”: een soort gerenatureerd natuurgebied dat ooit compleet vervuild was door de zinkfabrieken maar zich nu probeert te herstellen. Eigenlijk beklim ik de scheidingsheuvel tussen de 2 rivieren. Voorbij het uitkijkpunt over Angleur en de  ruimere Luikse agglomeratie draait het pad opnieuw oostelijk en klimt door bebost gebied over de kam tot er afgedaald wordt naar Vaux-sous-Chèvremont.

Afb 00011

Beneden steek ik voor het eerst de Vesder over om rechtsaf even de rivieroever te volgen. Daar begint een ‘calvaire’ naar de basiliek van Chèvremont. Naarmate ik hoger klim (‘rude grimpée’), ligt er meer en meer sneeuw op het pad. Buiten adem kom ik aan bij de Chapelle die dateert van 1688. De ‘colline de Chèvremont’ ademt een nog veel oudere geschiedenis die teruggaat tot de romeinse tijd. De basiliek is van recentere datum en werd tijdens de voorbije 2 wereldoorlogen telkens in puin geschoten; wellicht daarom eerder sober heropgebouwd. De toestroom van pelgrims van weleer is niet meer; het nabije Banneux heeft die rol overgenomen.

Afb 00014
Afb 00016

Aan de overkant gaat het nu steil heuvel af en heuvel op. Van hier heb je een fantastisch uitzicht op de majestatisch gelegen basiliek en op de stad Luik. De smogwolk boven de stad contrasteert met de helderblauwe vrieslucht. Een verzorgd militair kerkhof kondigt onheil aan: we arriveren aan het fort van Afb 00026Chèvremont. Dit fort was één van de vele forten die Luik moesten beschermen; het kreeg in WOI een voltreffer te verwerken in de kruitkamer en ontplofte. GR 573 duikt nu over de beboste rand van de berg en slingert vrij steil naar beneden. De kreupelboompjes die hier groeien zijn andermaal een verwijzing naar industriële activiteit. Ergens boven een deel van de mineraalwaterfabriek van Chaudfontaine nodigt een zonnig bankje uit tot de middagpicknick.

Beneden in Chaudfontaine is het lawaai oorverdovend. In de buurt van het casino zijn wegenwerken aan de gang zodat ik me gauw uit de voeten maak; er zijn hier nochtans een paar interessante café’s! Ik steek de Vesder over en loop naast een modern complex gewijd aan het water de tegenoverliggende helling op. Deze kant ligt in de schaduw waardoor het zeker 5 graden kouder is. De grond is bevroren waardoor het makkelijker klimmen is. Op zekere hoogte verandert het pad in een panoramapad. Helaas is het panorama de mineraalwaterfabriek die de hele luidruchtige vallei domineert. Op het einde van de heuvelkam staat ineens een vreemde rotsbrug: le pont du diable. Het interessante aan die boogbrug is dat ze nergens toe dient, behalve…. eens er doorheen gelopen, kom je in een stuk natuur terecht waar de totale stilte enkel onderstreept wordt door een klaterend beekje. Ook in het dal links van mij valt geen bebouwing meer te bespeuren. Puur natuur. Maar wel opnieuw gestaag klimmen. Een vergelijking met de Eifelsteig dringt zich op, temeer omdat de wat bredere boswegen intussen overgegaan zijn in smalle paadjes met alpijns karakter; die paadjes domineren trouwens het verdere verloop van deze tocht. Daar kan je als wandelaar alleen maar van dromen!

Ik passeer weer een “lande” en daal dan steil af naar de spoorweg in het gehucht La Brouck. De spoorweg snijdt dit dorp letterlijk in tweeën;  er zijn slechts enkele tunneltjes van de ene kant naar de andere. De werkmanshuisjes hier stralen alles behalve welstand uit. Mijn pad klimt nu via een weide opnieuw naar boven, weg van de spoorweg. De bovenlaag is door de zon ontdooid maar de onderlaag is spekglad en ik ga twee keer bijna op mijn gezicht. Dank zij mijn wandelstokken geraak ik de steile helling op om boven aan te komen in het gehucht Au Thier (!); hier lijkt het betere volk te wonen. Een mooi paadje tussen 2 hagen voert eerst door een weide, dan door een bos terug naar de spoorweg. Eerst ruik ik hem maar dan is hij overal aanwezig: daslook! Aan de spoorweg volgt een nieuwe beklimming die uiteindelijk verrassend uitgeeft op het fraaie station van Trooz.

Intussen ben ik zo moe dat ik overweeg om hier de trein te nemen. Anderzijds, het is nog vroeg en er resten nog maar 5 kilometer. Even doorzetten dus. Wist ik veel dat het venijn hem in de staart zat!!! Voorbij een druk kruispunt (N61) steek ik de Vesder opnieuw over aan een mooi historisch gebouw dat een ‘fenderie’ blijkt geweest te zijn (het water van de Vesder is altijd al voor alle mogelijke industriële doeleinden gebruikt geweest). Wat verder de spoorweg. Dan volgt een ongelooflijk lange beklimming, eerst over asfalt, dan over een slijkweg, steeds hoger. Naast en nadien achter mij breekt een ‘sledgehammer’ de heuvel in stukken. Een bijzonder glibberig paadje tussen 2 paardenweides voert naar het gehucht Hansez tot een hoogte van 240 m. Op het hoogste punt buigt het pad rechtsaf en volgt een soort stenige rivierbedding. Ik heb alle aandacht nodig om overeind te blijven en ben intussen te moe om nog van de omgeving te genieten. Sinds Trooz  is intussen ook de zon verdwenen en de uitzichten zijn wat mistig geworden. Ik ook trouwens.

Afb 00049

Afb 00054Beneden op de N61 steek ik een laatste keer de Vesder over en heb nog de tegenwoordigheid van geest om het beroemdste niet-officiële bordje op de GR 5 te fotograferen. Nessonvaux is mij inderdaad vertrouwd nadat ik er op de GR 5 eindigde en vertrok; het was ook een startpunt voor een etappe op GR 563 (Land van Herve). Op automatische piloot loop ik naar mijn ‘stamcafé’: potdicht! Het station is vlakbij – ik trek er een treinkaartje uit de automaat, stel vast dat ik ruim te vroeg ben voor mijn trein en loop terug het centrum in. Op de hoek van GR 5 en GR 573 stap ik een heerlijk ouderwets volkscafé binnen en zijg neer op een antieke houten caféstoel. Aan de toog vastgeroeste klanten en een cafébazin met zelfgemaakte bouletten, het leven is soms rechtvaardig!

Afb 00056

13459_pdmWas dit nu een mooie tocht?!? Uit mijn verslag blijkt hopelijk van wel. Ik vond de paden absoluut enig en het parcours is grillig, verrassend, afwisselend en fysiek zeer uitdagend. Leerrijk zelfs. De vallei is typisch Belgisch: een zootje ongeregeld, compleet rommelig. Ooit zijn enkele families stinkend rijk geworden met wat de kapotgehouwen hellingen hier hebben prijsgegeven; de rommel hebben ze achtergelaten voor de natie … die het geld niet heeft om alles op te kuisen. En dus blijft het liggen, net als in de troosteloze achtertuintjes waar je met de trein doorheen rijdt. Naast die lelijkheid leeft de natuur weer op en wanneer binnenkort alles weer in het groen staat, kan je maar beter op het GR-pad onderweg zijn dan beneden op de N61.

En uw tweede fout, vraagt u mij. Mijn wandeltempo lag te hoog, ik heb te weinig pauzes genomen onderweg, had te weinig water mee en heb me te veel gefixeerd op die trein die ik moest halen. Ervaren stappers weten dat ze beter van het eindpunt naar het beginpunt sporen om zo zonder tijdsdruk naar de auto toe te stappen; een uurtje langer maakt niet uit, weet je wel. Je verplaatst daarmee de stress naar ’s morgens uiteraard maar de gemoedsrust onderweg valt niet te onderschatten! Ook die foute internettrack was een fout. Bij hoeveel zijn we intussen?

Kijken of ik in de toekomst mijn eigen goede raad kan volgen; hoe zat dat met die ezel en die steen?!?

Foto-album

Advertenties

5 Reacties op “GR 573 Angleur – Nessonvaux

 1. That was a tough hike Guido! But I see that you completed it in only a little more than 5 hours, so you must have been going at quite a speed. Do you think that around 20 km per day in the Ardennes is the maximum possible, considering the necessary breaks and climbs?

  • My hiking speed was way too fast for the likes of me. The ideal walking speed varies from person to person. I’m still used to early sunset but once the days get longer, you can afford to spend more time. As you may have read in my introduction, I walked 29 km in September (Barvaux-Erezée-Melreux) without too much difficulty and at a more easygoing pace with regular breaks.Then again I didn’t have to climb 820 meters. So it also depends on the terrain. Also on the amount of training and the frequency of hiking. And last but not least on the availability of public transport! Personally I wouldn’t go past those 29 km (my tendons start hurting) and it would be a pity not to enjoy the scenery, take photos and have a rest in nature or in a nice pub 🙂

 2. Prachtig verslag Guido, het geeft perfect de sfeer weer tijdens deze inderdaad niet zo makkelijke tocht.
  Toen ik hem liep haakte Maj af in Trooz, ik liep door tot Nessonvaux. We troffen mekaar terug in Luik.
  Ik moet wel eerlijk bekennen dat we de eerste klim toen misten. De stijgende straat was beneden afgesloten door een politiewagen voor een reconstructie van een moordzaak ergens hogerop. We zijn toen langs de Vesder moeten doorlopen tot Vaux-sous-Chèvremont waar we terug de tekens konden oppikken. Al die tijd circelde een helicopter boven het gebied.
  En troost je, de volgende etappes op GR 573 zijn alleszins veel minder zwaar.
  Groetjes

  • Bedankt Luc! Het verslag is nog niet helemaal af, bedacht ik vandaag op de fiets; dus ik vul hier en daar nog wat aan. Trooz zou ook voor mij voldoende geweest zijn bv. Op zich heb ik natuurlijk niks tegen een zware tocht; alleen, je weet het graag op voorhand. Ik kon gisteren amper uit de voeten van stijvigheid + geforceerde kniepees; naar het werk fietsen helpt dan. Vandaag (speciale dag) met de collega’s een stevige moddermars gedaan naar het Olens Broek (langs de Nete in Herentals); wandeltempo 6 km/u; zwarte sneeuw gezien 🙂

 3. Ook geprofiteerd van het zonnig ijskoude weertje? Dan liepen we vandaag nog niet zo gek ver van mekaar… verslag binnen een paar dagen.

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.