GR 573 Verviers – Eupen

Datum: Wo 15 mar 2016
Traject: Etappe 3  Verviers – Eupen,  21,5 km; 536 m ↑ & 541 m ↓
Topogids GR 573 Vesdre et Hautes Fagnes 2015
Wandeltijd: 11:15 -16:45
Weer: wisselend bewolkt, 5°C, ijskoude oostenwind
Stilte: 4/5

2016-03-16 13.16.11

Afb 00039Geen verkeersproblemen onderweg, dus 3 kwartier (!) te vroeg in de benedenstad van Eupen. Parkeren kan gratis aan de Weserbrug richting Monschau. Bushalte Haas is aan de kerk maar ik wandel nog even naar de oude brug over de Vesder en haal een verse croissant in de bakkerij tegenover. Bus 724 heeft vertraging maar brengt me nadien naar Stembert, halte Eglise. Van hier volg ik een drukke Avenue (Fernand D.) recht naar beneden, steeds steiler (vandaar de vreemde hoogtemeters bovenaan dit verslag) tot aan Mangombroux Eglise (mijn vorige stop) om van daaruit weer te klimmen langs de N640 tot de aansluiting op de GR aan de Rue Basse Voie: in totaal zo’n 2,5 km van in Stembert.

Afb 00006

Ik volg deze rustige straat omhoog tot de N672 in Sècheval, steek over en buig even verder rechtsaf in een steil klimmend straatje dat uitmondt op een onverharde veldweg tussen hagen en weides. Het traject volgt wat later een klimmend baantje naar een chateau-domein en dan een modderige holle weg naar boven. De holle weg is eigenlijk onbegaanbaar maar gelukkig kan je een alternatief paadje door het bos volgen. Eenmaal boven krijg je een mooi vergezicht op glooiende weiden en de zendmast van Vervifontaine (GR 15). Mijn traject draait echter het Bois de Goé in, blijkbaar een kasteeldomein en een uitloper van het Westhertogenwald. Een rechte dreef met links en rechts nog wat flarden sneeuw geeft uitzicht op een schuilhut aan een kruispunt van boswegen: A’l neûre Barake. Net op tijd voor de middagpicknick en beschermd tegen de ijskoude wind. Warme koffie uit de thermos doet wonderen en op één ruiter na is er geen levende ziel te bespeuren. Ook hier zit ik dicht bij GR 15  en het dal van de Borchêne.

Afb 00016

Ik volg nu een smaller wordend woudpad, passeer een modderpoel met duidelijke sporen van everzwijnen en duik steil naar een beekje. Opnieuw boven voert GR 573 geleidelijk uit het Bois de Hèvremont en biedt uitzicht op de eerste huizen van het gelijknamige dorp. Beneden mij strekt zich het typische Land van Herve uit met zijn weides en behaagde weggetjes.

Afb 00020

Afb 00024

Afb 00026

 

Een eerste weidepoortje voert recht naar Hèvremont (bushalte 724). Via een holle weg gaat het naar een beekdalletje (ondergronds afvoerkanaal van de Gileppe). Het intussen smalle paadje fungeert ook als beekje en het is uitkijken om niet te vallen op de gladde rotsen. Boven wacht een schitterend uitzicht en de imposante Ferme de la Petite Halloux (1774). Een mooie verbindingsweg leidt langs een soortement internaatsdomein tot voor de “remparts” van Limbourg.

Een groot bord maakt reklame voor de Chemin des Echaliers, voor wie van die weidepassages via poortjes en overstapjes maar niet genoeg kan krijgen. Hier raad ik aan af te wijken van de GR en 5 minuten rechtdoor te stappen naar het schilderachtige centrum van het historische Limbourg. Het grote driehoekige Marktplein wordt weliswaar ontsierd door kriskras geparkeerde auto’s maar loont absoluut de moeite. Onder de kerktoren bevindt zich de sympathieke brasserie St Georges (beperkte openingsuren) die lokt met meer dan 150 bieren waaronder heel wat lokale en een ‘cuisine du terroir’. Wanneer ik buiten kom,schijnt eindelijk de zon. Toeval? Ik loop door een schilderachtig straatje terug naar de “remparts” en neem nadien een binnenwegje naar de GR beneden.

Afb 00027

Een mooie behaagde veldweg voert naar het nabije Goé (opnieuw lijn 724) met zijn opvallende gedraaide kerktoren en een mooie grote hoeve in natuursteen. Even de hoofdweg volgen om dan via een zijstraatje de brug over de Vesder over te steken (de enige keer vandaag). Een landbouwwegje klimt weg van de rivier en via een draaipoortje loop je rechts de wei in naar een bosrand. Aan een volgende poortje loont het even achteruit te kijken naar het silhouet van Limbourg, hoog op een rots boven de Vesder. De bosweg verandert in een behaagde veldweg met weidse uitzichten. In de verte zie je de uitkijktoren aan de barrage de la Gileppe.

Afb 00037

Het volgende dorpje dat in zicht komt is Membach (lijn 724); hier steek je de straat over om een landbouwwegje te volgen richting kerkhof. Opnieuw via weidepoortjes loop je dwars door de weide naar een holle weg met een imposante eik. Je passeert enkele oude grensstenen en over de hagen heen krijg je zicht op de groenkoperen torens van Eupen. Dit gedeelte van het traject behoorde vroeger tot GR 563 Land van Herve die nu een noordelijker traject volgt en pas in Eupen bij GR 573 aansluit. De wind blaast hier echt ongenadig en in combinatie met de hoogtemeters en de koude strompel ik de eerste straten van Eupen binnen.

Niet dat er niet meer moet geklommen worden. I.p.v. de kortste weg naar de benedenstad volgt de GR een klimmende straat naar de Bergkapelle, loopt via een mooi belvedère (zicht over de benedenstad) naar de splinternieuwe jeugdherberg (lelijke buitenkant, waarschijnlijk gezellig interieur) en daalt dan
Afb 00032steil naar het Maasgässchen. Onderweg kruising met GR 15 en GR 563: bekend terrein voor mij (zie betreffende verslagen). Beneden aan de kerk verlaat ik GR 573 en draai linksaf naar de parking aan de Weserbrücke. In het gezellige volkscafé kies ik een plaatsje in de zon op het overdekte terras boven het donkere water van de Vesder, niet voor het eerst 🙂 Einde van alweer een geslaagde dagtocht.

6 Reacties op “GR 573 Verviers – Eupen

  1. Mooi verslag. Ik heb GR573 ondertussen al 2x volledig afgewandeld. Blijft mijn favoriet. Ook alles met openbaar vervoer gedaan. Het mooiste stuk moet je nog doen: Eupen – Botrange, echt een aanrader. Wel gaan na een niet te natte periode. De Hoge Venen zijn magnifiek!

    • Mij is aangeraden om die etappe naar de Botrange niet alleen te doen; ze staat alleszins dit jaar op het programma en ik hoop enkele Duitse mede- bloggers te kunnen uitnodigen. Intussen zit Pepinster – Spa in de planning.

  2. Altijd mooi die Ardennen, begin mei zijn we er terug naar toe !

  3. Goed om weten dat die jeugdherberg terug open is. Voor een middenmoot budget tussen de supergoedkope camping en redelijk dure hotels, B&B’s en aparthotels was er in Eupen zo goed als niets te vinden.

  4. De hoogtemeters zijn die zoals ze zijn opgemeten met de GPS; google maps geeft blijkbaar 50 hoogtemeters minder! Toch wel een opmerkelijk verschil.

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s