RaVel fietstocht door la Hesbaye

22 juli 2016
Traject: Walsbets – Fallais – Huccorgne – Eghezée – Orp-Jauche – Ramillies – Landen – Walsbets: 76 km
Inspiratie: http://www.routeyou.com/nl-be/route/view/514684/recreatieve-fietsroute/ravel-toer-door-hesbaye-haspengouw-vanuit-landen
Weer: Zonnig tot wisselend bewolkt, 28°C
Stilte: 4/5

P22-07-16_13.54

Zoals je op bovengenoemde website kan zien,  kan je deze fietstocht ook starten van in het station van Landen; wij verkozen te starten aan de prachtige romaanse kerk van Walsbets even verder en de route in omgekeerde richting (naar Fallais) te rijden. Omstreeks 9.45 vertrokken we naar de grote weg Landen-Hannut (1 km) om daar Ravel 127 op te rijden.

P22-07-16_10.35

De foto”s zijn getrokken vanop de fiets met een oude GSM, excuses voor de kwaliteit. Zonder noemenswaardige hoogteverschillen gaat het via Hannut over het Haspengouwse hoogplateau met zijn eindeloze graanakkers om dan te dalen naar het groene dal van de Mehaigne. Ik liep eerder grote stukken van het traject te voet op GR 579 en bezocht ook al de dorpjes Fallais, Fumal en Huccorgne op een Dagstapper.

Château de Fallais

Château de Fallais

De Ravel stopt een beetje plots voor Huccorgne waar we even de weg kwijt raakten en een voetgangersbruggetje over de Mehaigne trotseerden.

Onnodige passage over de Mehaigne

Onnodige passage over de Mehaigne

Vrij vlug waren we op weg naar Oteppe. Aan visvijver Pêcherie de l’Hirondelle staat een chalet met bediening en een uitgebreide bier- en snackkaart: ideaal voor onze tussenstop.

P22-07-16_12.47

Via gewone wegen rijden we doorheen stille dorpjes als Lamontzée en Burdinne (rivier Burdinale) naar Bolinne in de buurt van Eghezée. De weg loopt a.h.w. terrasvormig naar boven zodat je amper merkt dat er geklommen moet worden.

Versterkte kasteelhoeve

Versterkte kasteelhoeve

Nu bereiken we Ravel 2 die Hoegaarden met Namen verbindt. Die volgen we tot aan de splitsing naar Jauche. Via Orp-le-Petit en Orp-le-Grand gaat het naar Ramillies. Als je daar even het spoor verlaat, vind je rechtover het oude stationsgebouw (nu Carrefour!) een volks café om de dorst te lessen.

 

P22-07-16_14.22

Het wegdek op deze Ravels is bijzonder comfortabel in vergelijking met Ravel 127 (hobbelig met putten). Bovendien heb je heel wat schaduw en ben je beschut tegen de zon. De Ravel naar Landen loopt als een groen lint door de korenlandschappen en eens de snelweg E40 onderdoor kom je op het industrieterrein van Landen. Zoals vaak wordt de fietser aan zijn lot overgelaten (geen bewegwijzering) maar de tocht richting station (met opvallende watertoren) wijst zichzelf uit. Van hieruit is het nog een boogscheut naar Walsbets.

Tumulus nabij Landen

Tumulus nabij Landen

Origine B&B

Originele B&B

Onze Track

chart

 

 

 

 

 

Advertenties

7 Reacties op “RaVel fietstocht door la Hesbaye

 1. Ook geen gewoon tochtje zeker , en amper merken dat er geklommen wordt ..en dat dan allemaal zonder zonder elektriciteit, chapeau !
  Ik doe het liever tevoet ..alhoewel voor de conditie zou het beter zijn als je af en toe eens wat andere spieren gebruikt , zoals fietsen of cardio …moet er toch eens over nadenken ! 😉

  • Af en toe op een gewone fiets kruipen vind ik gewoon zalig – het is een totaal andere manier van waarneming van het landschap: nog steeds traag maar je reikwijdte is zoveel groter; veel meer landschappen op één dag 🙂

 2. Je bent ook van alle markten thuis…. ook al op de fiets 😉
  Ik houd het maar op wandelen, fietsen is niet helemaal mijn ding.
  Iets met zere billen en zo!

  • Ha, die zere billen daar kan je iets aan doen: een goeie fietsbroek doet wonderen, samen met een beetje oefening. Al was het voor mij nu toch maanden geleden dat ik nog op de fiets gezeten had. P.S. We spreken van een gewone fiets, niet van een koersfiets 😉

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s