GR 15 Etappe 4: Sedoz – Trou de Bosson

Datum: wo 17 augustus 2016
Traject: Sedoz – Trou de Bosson, 23 km (800 m ↑ – 616 m ↓)
Topogids GR 15 Tronçon Nord: Monschau – Martelange
Wandeltijd: 10.30 – 18.00
Weer: zonnig, warm, 25°C
Stilte: 3/5

IMG_2459

Van april was het geleden dat ik samen met Luc en Majella op GR 15 de Ninglispo afgedaald ben naar Sédoz aan de Amblève. Nu hebben we afgesproken aan het station van Aywaille om samen met de bus naar de startplaats aan de grote Ninglispo-parking te rijden (= bus 142 naar Trois-Ponts). Rond half elf nemen we het klimmend bospad naast het immer gesloten café en worden de kuitspieren een eerste keer op de proef gesteld. Niet voor het laatst vandaag. Luc neemt resoluut het voortouw:

Eerste klim van de dag

Eerste klim van de dag

Gelukkig lopen we in de schaduw want we hebben weer eens een schitterende zonnige dag uitgekozen – de luxe van het kunnen kiezen! 🙂 – Boven worden we even getrakteerd op mooie vergezichten maar al gauw gaat het steil bergaf onder het viaduct van de E25 door naar de eerste huizen van Remouchamps. Het stadje zelf is bekend om zijn onderaardse druipsteengrotten. Op het drukke kruispunt aan de brug over de Amblève straalt een café Franse flair uit maar het is te vroeg voor een koffiepauze. Dus volgen we even de oever naar het kerkje van Sougné met zijn middeleeuwse toren (1230) en zijn houten Christusbeeld:

IMG_2422

Deze diashow vereist JavaScript.

Ook de straatjes in de omgeving van het kerkje ogen middeleeuws, wat een aantal dames inspireert tot aquarelleerwerk in open lucht. Wij lopen nu onder de bij wielerliefhebbers beruchte aanloop naar de Côte de la Redoute door naar de rotswanden die we al van ver gezien hebben: het natuurreservaat Heid des Gattes. En jawel hoor, we moeten er helemaal op! Onderweg naar boven groeit o.a. wilde marjolein. Een uitkijkpunt met een geschutstoren geeft de kans om even op adem te komen:

IMG_2429

Zicht op Remouchamps en de Amblève

GR 15 014

We klimmen nadien verder naar de top om vervolgens parallel met de rand van het rotsmassief een geleidelijke daling in te zetten, steeds steiler op het einde , naar de eerste huizen van Aywaille.

IMG_2436

Aywaille a/d Amblève

In het opnieuw verkeersdrukke maar gezellige centrum nodigen de vele terrasjes uit tot een eerste rustpauze. Voor Majella een buitenkansje om heel even te gaan shoppen (zonder succes).

Hoe gezellig het ook is, de weg is nog lang en dus laten we Aywaille achter ons en klimmen oneindig lang naar de hooggelegen gehuchten Stokeu en Pavillonchamps. Onderweg genieten we van de prachtige vergezichten in onze rug en houden picknick aan een weidepoortje.

GR 15 022

GR 15 024

Na de lange klim door open terrein doet de koelte in het bos erg goed. Samen met GR 576 dalen we tussen bos en wei af naar Harzé. Wat meteen opvalt is het hooggelegen kasteel van Harzé en de stoere achterkant van het kerkje. Langs de oude molen in de beekvallei klimmen we naar het centrum van het dorpje waar we GR15 even verlaten om het kasteel te bezoeken. Helaas is het terras gesloten maar we mogen wel onze drinkbussen vullen met fris kraanwater.

GR 15 029

Even soezen in de schaduw van het kasteelpark doet deugd. Wat later blijkt ook het kerkje van Harzé niet op slot. Mooi is vooral het binnenvallende licht:

GR 15 033

De mooie huizen in natuursteen maken boven het dorp plaats voor ruime villa’s maar toch lijkt het plaatsje uitgestorven op een paar oudjes na die gezellig zitten te keuvelen bij een glaasje … water. Hoger en hoger moeten we klimmen: de inleidende foto is hier tot stand gekomen. Nog eentje om het af te leren:

IMG_2458

Het mag duidelijk zijn dat er op deze etappe ook asfaltbaantjes moeten verwerkt worden.

Als we eindelijk de top bereiken en opnieuw koel bos, begint wat mij betreft de mooiste passage van de dag. Aan een soort almweide met een grote kudde sierlijke bruine koeien (inclusief koeienbel) draaien we op aanwijzing van een attente Majella het bos in, steken een beekje over en lopen langs een beschaduwd paadje naar de zijkant van de alm.

GR 15 038

Deze diashow vereist JavaScript.

IMG_2463

Wetend dat onze enige bus pas om half zeven passeert, nemen we op een bankje de tijd om uitgebreid van dit tafereel te genieten. Even verder in het bos horen we kerkmuziek. Die past natuurlijk uitstekend bij de Chapelle de Sainte-Anne (1524) die wat verborgen onder een eeuwenoude eik staat:

GR 15 045

Het blijkt om een jong stel te gaan die mekaar vermaken met een elektrisch orgel; opmerkelijk toch wel. Het klaterende beekje dat we volgen brengt ons naar een manège in wat Pouhon de Harzé genoemd wordt naar de bronnen die hier vroeger uitgebaat werden. De ruiterstage is net voorbij en het groepje jongeren stoort er zich niet aan dat wij hier een drankje komen kopen. De geur van de GR 15 049paardenstallen onder ons en de vele vliegen verjagen ons wel na korte tijd. Aan de overkant van de baan Harzé-Werbomont moeten we een laatste keer steil omhoog om dan parallel aan de baan over een bospad stilaan af te dalen naar het gehucht Trou de Bosson. Na wat zoeken vinden we de gelijknamige bushalte in het struikgewas. Het oude lijnnummer stemt wantrouwig maar een telefoontje van Luc naar de TEC bevestigt de aankomst van een bus binnen 31 minuten. Op de N30 wordt knoerend hard gereden – was het niet in Werbomont dat vorige week 4 jongeren verongelukt zijn? Een laatste boterham, de laatste slok water en dan komt een lege bus 265 aangereden die ons via Harzé op korte tijd naar het station van Aywaille brengt.

IMG_6965

Op het terras van vanmiddag genieten we na van deze pittige tocht waarvoor je best een goede conditie meebrengt. Er zitten wel wat asfaltbaantjes in het parcours en echt stil is het enkel in het laatste kwart, maar ik kon deze etappe op GR 15 toch zeer smaken; er was voldoende afwisseling, prachtige vergezichten, uitdagende beklimmingen, koele bospassages en natuurlijk schitterend weer en aangenaam gezelschap!

Hoe het van hier verder moet met openbaar vervoer blijft voorlopig een raadsel. Hopelijk rijden er in de schoolperiode meer bussen.

Onze Track                                 Mijn foto-album

6 Reacties op “GR 15 Etappe 4: Sedoz – Trou de Bosson

  1. Pingback: GR 571 Comblain-au-Pont – Remouchamps | guidowke's wandelblog

  2. Dat zijn behoorlijk wat hoogtemeters en kilometers. Zou steendood zijn. Hopelijk geraken jullie eraan uit met het openbaar vervoer.

  3. What a super walk Guido. Made me itching to get out there in the sunshine. I recognized the first part from my earlier stages of the GR571, although it is now much greener than in March and April! Interesting to hear about your experience with the TEC bus timetable. I am realizing that to continue my GR571 from Gouvy in the weekends will be difficult, as TEC buses in that area don’t seem to run during the weekend. I may have to find time during the week.

    • Hi Denzil, I can imagine you would love to go out there on a sunny summer’s day 🙂 The passage through Aywaille and Remouchamps has wetted my appetite for GR 571; maybe I’ll just start in Comblain au Pont even without the long promised revised topoguide. Another worry being that at the end of September the hunting season starts again; one will have to google every forest name to find out if any hunting event is blocking safe passage…

  4. Het was weer een waar genoegen om met je mee te mogen wandelen! Prachtige route en dito foto`s.
    Wat leuk om er een dia slide show tussen te zetten, wil ik ook wel eens proberen 😉

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.