SP7 Krijtlandpad: Etappe 4 Vaals – Scheulder

(Topo-gids SP7 Krijtlandpad, 3de editie)

Tocht:  Vaals – Scheulder,  24 km,  486 m ↑ & 448 m ↓
Datum: Wo 24 augustus 2016
Weer: zonnig, heet 34°C
Wandeltijd:
Stilte:  4/5

In cauda venenum

IMG_2512

Op weg naar Wittem

Na mijn tocht op GR 15 had ik me voorgenomen een vlakke etappe te lopen. Is even anders uitgedraaid: de huidige etappe op het Krijtlandpad is een waardige opvolger van de vorige. Misschien niet zozeer door de hoogtemeters al zijn er die voldoende, zeker vanaf Gulpen, dan wel door de combinatie met de hitte en de openheid van het terrein. We hebben het onszelf ook niet makkelijk gemaakt: met de buurtbus (56) van halte Scheulder Kapel naar busstation Gulpen waar bus 50 gelukkig op ons wachtte voor de tocht naar Vaals, halte Bosstraat.

SP 7 001

Wachtend op de bus in Scheulder

SP 7 003

Vrij vlug vinden we het startpunt en lopen langs Landhuis Bloemendal en een voetgangersbrug het stadje Vaals uit. Over rustige veldwegeltjes gaat het naar het mooie dorpscentrum van Holset waar een oude herberg en het mooie kerkje een schilderachtig geheel vormen. In het kerkje zoeken naar verluidt duizenden pelgrims uit de regio Aachen genezing van een oogziekte bij de Heilige Genoveva. In Holset zijn we nauwelijks een kilometer verwijderd van het Krijtlandpad richting Drielandenpunt.

Zicht op Drielandenpunt

Zicht op Drielandenpunt

Even rustig gaat het door weidelandschap verder richting Harles en omhoog naar Vijlen. Het klimmetje doet zich voelen want de relatieve koelte van de ochtend wordt weggebrand door de zomerzon. In de schaduw van enkele oude loofbomen wacht aan een kruispunt een bankje met uitzicht: tijd voor de picknick. Nadien lopen we het holle wegje naar beneden om dan rechtsaf de Mechelderbeekvallei in te slaan.

SP 7 018

Het pad loopt avontuurlijk langs de steile flank van een pas gemaaide wei met zicht op de hoogst gelegen kerktoren van Nederland (254 m). Vijlen zou al in de Romeinse tijd bewoond geweest zijn en zijn naam danken aan het Latijnse ‘villa’. Net voor het dorpscentrum slaan we scherp links een dalende holle weg in.  Over een ‘voorde’ (ondiepe doorwaadbare plaats) bereiken we een rustige verkeersweg en draaien we opnieuw rechtsaf.

Vijlen

Vijlen

Veel asfalt onder de voeten vandaag. We passeren het gehucht Melleschet (let op de vele wegkruisen onderweg) om dan langs een hoeve een avontuurlijk pad door de bramen, brandnetels en meidoorn te volgen dat een panoramisch uitzicht biedt over de vallei richting Mechelen. Had ik al vermeld dat we in de paar holle wegen die we vandaag passeren, sporen zien van dassenburchten?

SP 7 023

Na dit mooie stukje klimmen we door open gebied (pfff, de hitte) langs Hilleshagen heen naar de Biesweg. Deze passeert een vliegveldje voor modelvliegtuigen waar een eenzame commandant zijn piloten één voor één aan hun vlieguren helpt 😉 We dalen nu af naar de rijksweg in Nijswiller en hopen eindelijk een café te vinden. Alles gesloten. Er zit niets anders op dan via de ‘Bergweg’ naar de ‘Kruisberg’ te lopen. Samen met enkele zwaar hijgende wielertoeristen bereiken we een bankje in de schaduw (telkens aan een kruispunt van wegen). Tijd voor een tweede korte picknick.

Naar de Kruisberg

Naar de Kruisberg

Wanneer we over een grindweg verderstappen zit een kiekendief uit te puffen op een weipaal; met enige tegenzin verlaat hij zijn uitkijkpost om even verder een nieuwe weipaal uit te zoeken. Met zicht op het dieper gelegen Eys en de steile Doeveberg op de achtergrond.

SP 7 032

Op asfalt gaat het nu verder in een bijna Toskaans landschap (populieren i.p.v. cipressen) met weidse uitzichten.

IMG_2510

Het veld waar we doorheen moeten hoort bij het klooster Wittem in de verte en ligt te trillen in de zomerhitte. Op het kruispunt: eindelijk! Een brasserie die open is. We zijgen neer op het terras en laven onze dorst. Onder de terrasluifel wordt het ons toch te warm zodat we de koelte van de kloosterkerk opzoeken. 200000 pelgrims zouden hier jaarlijks een kaarsje branden voor Gerardus (Redemptoristenorde).

Redemptoristenklooster Wittem

Redemptoristenklooster Wittem

Na de oversteek van de drukke rijksweg lopen we via een poortje de wei in om dan de steile flank van de Gulperberg (156 m) te beklimmen. Boven opnieuw een schitterend uitzicht en we dalen snel af naar het bierbrouwerstadje Gulpen beneden. Op een gezellig toeristisch pleintje naast de Geul drinken we er het eerste Gulpener Bier van de dag.

Beklimming Gulpener berg

Beklimming Gulpener berg

Gezellig Gulpen

Gezellig Gulpen

Het is onmiddellijk klimmen geblazen. Langs het monument voor de gedeporteerde Joden gaat het steil omhoog uit de Geulvallei. Boven volgen al gauw de vergezichten maar de zoveelste klim in de hete namiddagzon doet pijn. Het venijn zit ‘m in de staart. Puffend staan we uit te hijgen onder een eik op een kruispunt. De laatste druppels water.

SP 7 062

Over hoog gelegen veldwegen gaan we door een dennenbos naar een lieflijk valleitje: het Gerendal ofte het beroemdste bloemendal van Nederland. 140 soorten kalkminnende planten zouden hier groeien waaronder 15 soorten orchideeën. Daarvan is natuurlijk in deze gevorderde augustusmaand niet veel te merken maar de koeien op de wei zien er gelukkig uit.

In het Gerendal

In het Gerendal

Op een driesprong met wegkruis (Orchideeëntuin) slaan we scherp linksaf en in een bocht van de weg volgen we de witrode tekens van het Pelgrimspad  (LAW 7) richting Scheulder. Eens de heuvel over loopt een smal pad tussen weide en bosrand naar het kerkje van het dorp. Op het einde gaan we dwars door de weide naar het dorpscentrum waar we links napraten op het terras van de enige kroeg.

SP 7 066

We zijn het eens: opnieuw een hele mooie tocht – zwaar vooral door de weersomstandigheden – goed te plannen met openbaar vervoer (ook vanuit Aachen; vanuit Scheulder vertrekt elk uur een busverbinding ricting Aachen), met misschien net iets te veel asfalt maar met toch voldoende afwisseling en heerlijke vergezichten. Klaar voor de afsluitende etappe naar Valkenburg en Maastricht.

SP 7 050

Foto-album                        Onze track

3 Reacties op “SP7 Krijtlandpad: Etappe 4 Vaals – Scheulder

  1. Ziet er een mooie streek uit. Ben nog aan het twijfelen of ik mij ga inschrijven voor de bustocht van GR Antwerpen op dit pad in Oktober. Heb een feestje de dag ervoor 🙂

  2. Dit blijft een prachtig stukje Nederland, rond Gulpen hebben we ook met grote regelmaat gewandeld. We lopen dan een route uit het Gulpener cafe route boekje van Jo Knubben.
    Gulpen is een leuk dorp met een bruisend centrum, hier kun je goed de honger stillen en je dorst lessen. ;-P

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.