GR 571 Comblain-au-Pont – Remouchamps

Datum: Zo 23 oktober 2016
Etappe 1  Comblain-au-Pont – Remouchamps, 19 km; 649m ↑ & 600m ↓
Topogids GR 571 Vallées des Légendes: Amblève, Salm et Lienne
Wandeltijd: 10.55 – 16.35
Weer: zonnig, windstil, 8-14° C
Stilte: 4/5

IMG_3089

Zicht op Aywaille

gr-571001

Start van een nieuwe GR! Ik had nooit gedacht dat ik na mijn passage op GR 15 zo snel opnieuw in Remouchamps en Aywaille zou landen. Deze GR staat al lang op mijn verlanglijstje maar ik wachtte tot nu vergeefs op de heruitgave van de topogids – het heeft weinig zin om de oude versie te kopen als een nieuwe aangekondigd werd. De hele week al wordt een zonnige herfstzondag voorspeld maar op de snelweg rijden we door een dikke mistsoep tot we Luik bereiken. Achteraf blijkt dat die mist de hele dag boven de Kempen zal blijven hangen terwijl wij genieten van een gouden herfstdag.

Je kan deze tocht perfect plannen met openbaar vervoer (trein en/of bus 142) vanaf bv. station Rivage of Aywaille of bushalte Remouchamps Grottes en Route de la Gare in Comblain-au-Pont, Pont de Scay. Wij maakten het ons makkelijk met 2 auto’s waarvan we er één achterlieten in Sougné aan het kerkje en één in de Route de la Gare naast de spoorweg in Comblain-au-Pont. Zoals je op de foto ziet, is de officiële startplek van GR 571 weinig spectaculair. Wel spectaculair is de steile beklimming die je vrijwel onmiddellijk onder de voeten krijgt. Het smalle rotspaadje stelt de niets vermoedende kuitspieren serieus op de proef. Boven wacht het deugddoende zonnetje en een wijds uitzicht op de vallei van de Amblève en even later ook op die van de Ourthe achter ons.

gr-571002

Via een weidepad lopen we naar het eerste Ardeense dorpje van de dag: het lieflijke en vredige dorpje Oneux.

IMG_3076

Rustige landbouwwegen voeren ons nu zonder al te heftige hoogteverschillen maar met mooie vergezichten naar het oosten, de zon tegemoet.

IMG_3082

We genieten met volle teugen terwijl we stilaan naar een hoogte van 300 m klimmen (komende van 100 m aan de Pont de Scay).

IMG_3083

In de buurt van enkele hoog gelegen gehuchtjes Sur les Awans verandert de veldweg in een rotspad en in het doornige struikgewas betrap ik een geelgors! Een smal weidepad voert langs de bosrand naar een groot kruis op de Site de Cwimont. Tijd voor de picknick met zicht op het dieper gelegen Aywaille.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

De zon wordt intussen wat versluierd maar als we afdalen en in een lager gelegen gehuchtje terug naar het westen lopen (weg van Aywaille) zet ze de bomen weer in vuur en vlam.

img_3091

Het bospad daalt nu snel langs de restanten van een steengroeve.

img_3092

Beneden bereiken we voor het eerst vandaag de Amblève en steken via de brug over naar Martinrive. Boven het water circelt majestueus een buizerd.

img_3093

Martinrive is niet meer dan een stil en sympathiek gehucht waar het rustig leven is.

Boven het dorpje begint een wel erg steile klim (nog maar de tweede vandaag) dor het Bois des Fossettes. Eens boven gaat het door het bos weer langzaam lager. We ontmoeten voor het eerst andere wandelaars die bezig zijn aan een Adeps (Bloso)-wandeling. Er volgt een steiler stukje naar beneden, langs een muurtje met vreemdsoortige varens en plots, zonder enige aanduiding, ontwaren we rechts van het pad de ruïnes van het kasteel van Amblève. Door de bomen voert een smal paadje naar en door de verrassend uitgestrekte ruïnes. Aan een hoge toren die uitkijkt over het ravijn horen we stemmen; een goedgemutst groepje op gymschoentjes geniet net als wij van het weidse uitzicht over het dal van de Amblève. Dit omweggetje loont in elk geval de moeite:

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Na ons bezoek dalen we nu snel af naar de dalbodem en een blik terug leert ons dat de Spanjaarden het best moeilijk zullen gehad hebben met de vernietiging van dit kasteel in de 16de eeuw.

gr-571033

Een rustige asfaltbaantje brengt ons zo’n 2 km verder naar Aywaille. Aan de samensmelting met GR 15 beslissen we de brug over te steken naar het centrum.

gr-571035

In de hoofdstraat bevinden zich voldoende horecagelegenheden en wij steken de voeten onder tafel in het verzorgde café Victory waar ze o.a. lekkere koffie serveren. Om half vier beginnen we aan het laatste stuk van de etappe. We steken opnieuw de brug over:

gr-571036

en beklimmen de helling aan de overkant. Op mijn vorige tocht over GR 15 beklom ik de rotsen van Heid des Gattes (geiten) langs de andere kant en die is veel steiler. Nu zigzaggen we over een goed uitgebouwd pad vlotjes naar boven waar we opnieuw genieten van de vergezichten. Ik ontdek zowaar een slechtvalk!

gr-571037

Dicht bij een radiotoren buigt een smal weidepad af naar beneden. In het bos wordt dit een rotspad dat vrij snel uitgeeft op 2 uitkijkpunten met zicht over Remouchamps en omgeving.

img_3113

Steeds steiler en steniger daalt het pad af tot we bijna beneden op een asfaltbaantje komen. Dit blijkt de aanloop te zijn naar de beruchte wielrennershelling La Redoute. We doorkruisen het middeleeuws aandoende Sougné met zijn kerktoren uit de 12de eeuw en komen beneden aan bij de Amblève en de parking.

Prachtige tocht is onze conclusie en om te bewijzen dat we in de vallei des légendes zitten, deze laatste foto (klikken en inzoomen):

IMG_3077

Mijn Track                    Mijn Foto-album

Advertenties

10 Reacties op “GR 571 Comblain-au-Pont – Remouchamps

  1. Prima keuze, GR 571 zal je niet teleurstellen. Volgende keer de Fond de Quarreux, het valleitje van de Chefna en een stukje Vecquée op 500m hoogte. Ik kijk al uit naar het verslag.

  2. Wat een mooie streek Guido , met die panoramische foto’s zag je meteen dat er klimmen aan te pas kwam , de moeite !

  3. Inderdaad, een veelbelovende etappe. Ik heb dit jaar ook een stuk gelopen op de GR 571 en het was ook de moeite.

  4. Prachtige foto`s…dat belooft nog veel goeds.

    Hier in de Brabantse Kempen was het ook mistig maar bij zoon en schoondochter in Rosmalen (bij s`Hertogenbosch) scheen de zon volop. Het mistige weer was erg plaatselijk.
    Wat een leuke foto met die katten in de staldeur

  5. Die foto zegt al veel , mooi !

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s