GR 573 Pepinster – Spa

Datum: do 26 januari 2017
Traject: Etappe Pepinster – Spa    21,5 km;  699m ↑ &  595m ↓
Topogids GR 573 Vesdre et Hautes Fagnes 2015
Wandeltijd: 10.40 – 15.50
Weer: zonnig, -6 tot -2°C
Stilte: 4/5

Stationswandeling – Groene Halte – Arrêt Vert

Prachtig winterlandschap

Prachtig winterlandschap

Echt content dat ik vóór de aangekondigde dooi nog een échte wintertocht kan maken in een besneeuwd kader. Door omstandigheden vertrekken we niet zoals gepland met de trein vanuit Angleur maar vinden we met veel moeite nog een parkeerplaats in de buurt van het station van Pepinster.

Monding van Hoëgne in de Vesder

Monding van Hoëgne in de Vesder

spa-gr-573002We laten dit sjofele stadje aan de samenvloeiing van Hoëgne en Vesder snel achter ons. Een stevige klimpartij naar het gehucht Mousset doet ons de bijtende kou (-6°) snel vergeten. Aan de splitsing van GR 573 kiezen we de richting van Spa om aan een belvedere voorzichtig enkele steile en gladde trappen af te dalen. Op de steile helling van het dal van de Hoëgne zigzaggen we naar de rivier, gedeeltelijk op onze buik onder en over omgevallen bomen die de weg geheel versperren. We vinden maar geen houvast op de hardbevroren steile helling: als dit een voorbode is van wat komen gaat, wordt het een harde tocht.

spa-gr-573003

Nog steeds door het bos bereiken we na opnieuw een steile klim het gehucht Pouillou-Fourneau. Een draaipoortje geeft toegang tot een besneeuwde weide met voor het eerst schitterende vergezichten over de Hoëgne-vallei. Nog is het een beetje mistig in de verte maar de zon op het besneeuwde landschap is een genot voor het oog en kleurt de lucht diepblauw.

spa-gr-573005

Via kleine kronkelende asfaltbaantjes met panoramazicht op de onderliggende vallei gaan we van gehucht naar gehucht. In de buurt van Rondehaie vinden we onder een stoere beuk een bank in de zon waar we onze picknick aanspreken. We kruisen nadien de ruisseau du Fond Wisselez, passeren de versterkte hoeve van Wislez, dalen af naar het natuurreservaat van Coteau de Mont om in de buurt van Theux de N62 te bereiken.

spa-gr-573008

Wij lopen echter van Theux weg en slaan wat verder een veldweg in die langs het kerkhof van Theux-Tillot loopt. Aan de hoeve ‘Al Machine’ slaan we linksaf om verder stevig te klimmen naar het dorpje Jevoumont. Hier start zonder dat we er erg in hebben een verbindingsweg naar de GR 5 en GR 575/576. Regelmatige controle van de GPS-track (die trouwens hier en daar wat afwijkt van de prima bewegwijzering) voorkomt een vergissing. We lopen nu boven de vallei van de Wayai, nog steeds tussen behaagde landbouwweggetjes maar nu toch al minder geasfalteerd. Zo bereiken we het dorpje Hestroumont, een typisch straatdorp met huizenrijen in natuursteen.

spa-gr-573020

Hestroumont

Vanaf nu verandert het landschap dat me tot hier heel erg aan het Land van Herve herinnerde. Een klimmend pad leidt naar ons eerste echte Ardense bos. In de schaduw van de bomen zakt de temperatuur opnieuw een paar graden en de sneeuw ligt er nog een pak dikker dan op de velden. Het is opnieuw opletten voor ijsplekken onder de sneeuwlaag en door de vele hoogtemeters beginnen de beenspieren stilaan te kraken. Gelukkig zijn de beklimmingen eindig en boven in het bos kunnen we recupereren op de brede bosdreven en van de besneeuwde omgeving genieten.

spa-gr-573021

spa-gr-573023Vanaf nu dalen we, eerst op een breed pad, dan, hoe lager we komen, hoe smaller. Na een bocht gaat G. onderuit; blijkt dat een bevroren beekje ons volledige pad in een schaatsbaan veranderd heeft. Voorzichtig tasten we onze weg naar beneden waar we op de drukke N62 aankomen in het gehucht Marteau. Op de brug over de Wayai drinken we onze laatste slok water. Eventueel zouden we ons in het tankstation opnieuw kunnen bevoorraden maar het kan nu niet ver meer zijn naar Spa.

Brug over de Wayaie

Brug over de Wayaie

Onder de spoorbrug door klimmen we nu voor het laatst het bos in. Het water dat normaal van de rotsen druipt, heeft mooie ijssculpturen gevormd; ik ben blij ze even te kunnen fotograferen want het klimmen kost intussen echt wel moeite.

Aan een splinternieuwe schuilhut buigen we rechtsaf en nadien scherp links naar een balkonpad boven de vallei van Spa. Het pad zelf is erg mooi, het panorama veel minder en bovendien dringt het lawaai van verkeer en industrie opdringerig tot hierboven door. Het is nu opletten geblazen en waar het GR-pad linksaf de helling opklimt, weet ik dat we rechtsaf Spa moeten binnenlopen. Vanaf hier is het nog zo’n 600 m tot aan het station.

spa-gr-573033

We komen samen met de trein (10 minuten voor het uur) het station binnen maar vooraleer ik kaartjes uit de automaat genomen heb, is die natuurlijk vertrokken. We steken dan maar de vuile voeten onder tafel in het volkse café rechtover het station en nemen een uur later de trein naar Pepinster, samen met bijzonder veel schooljeugd. Interessant weetje: deze trein rijdt rechtstreeks via Eupen naar Aachen Hauptbahnhof! Wreed content van deze tocht, warm aanbevolen aan geoefende wandelaars.

Volledig foto-album                         Mijn Track

11 Reacties op “GR 573 Pepinster – Spa

 1. Heel leuk winterwandelverslag en winterfoto’s. Ik wil ook nog wel eens een echte sneeuwwandeling maken maar ik ontzie me de afstand naar de Ardennen en de bijhorende drukte in het weekend. Ik vind dat jullie toch behoorlijk doorgestapt hebben met de gladheid en de vele hoogtemeters; Ik doe plat al 5u over een wandeling van 20 km.

  • Ja, het tempo lag behoorlijk hoog en we hebben maar één picknickpauze gehouden. Het was gewoon te koud voor meer. Met die drukte viel het goed mee: geen kat gezien onderweg. Dat zal in de Oostkantons wel even anders geweest zijn.

 2. Dag Rudi met de witte snor: ‘k denk het niet. Al passeer ik natuurlijk wel eens in Lier maar handelshof zegt me niks. Groeten

 3. GUIDO, Dein Tempo und die Streckenlänge, ich bin ja so neidisch!
  Fantastisch was Du da treibst!!!!

  • Tja Elke, Wanderfreund G. (begeisterter Radfahrer auch) hatte soviel Kondition; es war auch bitter kalt und dadurch nicht wirklich einladend, um Pausen zu machen – in jeder anderen Jahreszeit hätte ich mir mehr Zeit für diese tolle Strecke genommen. Trotzdem noch den Zug verpasst 😉 Übrigens sind Start- und Endpunkt leicht von Aachen aus mit dem Zug zu erreichen; ich nehme mir deshalb vor, einen Wandertipp für deinen Blog daraus zu machen. LG

 4. Prachtig, prachtig… ik hoop dat er over twee weken ook nog sneeuw ligt in de Belgische Ardennen. Dan hoop ik weer een langer wandelingetje te kunnen maken..Mijn voet doet het tot nu toe goed, benieuwd wat het gaat doen met een
  wandeling.. Ik kijk er naar uit! en na het zien van jou mooie plaatjes helemaal 😉

  • Dan zal het eerst terug winter moeten worden 😉 Bij ons is het nu +10°, dus dat was op de valreep. Fijn dat het beter gaat met je voet; wens jullie veel wandelplezier ginder. Zelf ben ik momenteel de LAW’s en SP’s in jullie buurt aan ’t bestuderen 😉 – weet nog niet welke topogids ik me ga aanschaffen (Vennenpad of Pelgrimspad)

 5. Dat ziet er een mooie wandeling uit, en dan zo in de sneeuw en op gladde wegen moet dat inderdaad een uitdaging zijn geweest ,het zal er wel mooi geweest zijn..een wandeling om te onthouden als we nog eens in Spa vertoeven !

  • Ja, Leen, het was een mooie en behoorlijk zware tocht nu in de winter. In een ander seizoen zou je er meer tijd kunnen voor nemen en meer rustpauzes inlassen want onderweg valt er zoveel te bewonderen. Een aanrader.

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.