GR 512 Kasteel van Horst – Scherpenheuvel

Datum: do 2 feb 2017
Etappe Horst – Scherpenheuvel, 23 km
GR 512 + GR 5/SGR Hageland
Wandeltijd: 10.10 – 15.50
Weer: wisselend bewolkt, zonnig, 13°C
Stilte: 2/5

IMG_3760

Vlooybergtoren in Tielt-Winge

Ik ben deze GR een beetje onorthodox in alle richtingen aan ’t lopen maar wie maakt het wat uit 😉 Ik begin ook te begrijpen waarom deze GR nog zo goed onderhouden wordt en er zelfs nog trajectwijzigingen uitgetekend worden ter verbetering: ook vandaag zal ons wandeltrio niet teleurgesteld worden, integendeel!

Start aan Kasteel van Horst

Start aan Kasteel van Horst

scherpenheuvel002Vertrekken doen we met de bus (310) aan het station van Aarschot; afstappen halte Horst in Sint-Pieters-Rode. Van daar stappen we zo’n 400 meter tot het Kasteel van Horst. Op de parking ontmoeten we drie enthousiaste zestigers met volle bepakking: ze gaan trainen voor hun pelgrimstocht naar Compostella (Ruta de la Plata vanaf Sevilla) binnen 2 weken. Toffe gasten; spijt dat ik geen foto gemaakt heb of gevraagd hoe we hun avonturen kunnen volgen.

Holle weg naar Houwaartse Berg

Holle weg naar Houwaartse Berg

We lopen tussen de meer dan vertrouwde kasteelvijvers door het bos in. De zon laat zich vermoeden en de temperatuur is ongewoon warm. We steken de baan Aarschot-Winge over en klimmen langs een holle weg de Houwaartse Berg op. Effectief lopen we boven langs en door een typische Hagelandse wijngaard met pinot noirdruivelaars.

Door de wijngaarden van de Houwaartse Berg

Door de wijngaarden van de Houwaartse Berg

Na de steile afdaling steken we de vallei over naar Houwaart en vervolgens naar de Mottebeek en het natte en slijkerige Walenbos. De doortocht van dat uitgestrekte bos is toch anders dan op de mooie Dagstapper 6. Op het einde van het bos zijn geslaagde beheerwerken gebeurd die wij best kunnen smaken.

In het Walenbos

In het Walenbos

In het Walenbos

In het Walenbos

scherpenheuvel013Nu volgt een idyllisch stukje vallei richting Tielt en Optielt. Het zonnetje schijnt, de koude wind is hier afwezig en bij momenten krijgen we het zelfs te warm. Vele bomen dragen bussels maretak, paarden draven in de wei en een buizerd bekijkt het allemaal van boven. Links zien we de kerk van Tielt op een heuveltop liggen maar wij draaien rechtsaf naar Optielt waar de geklasseerde Sint-Martinuskerk (12de eeuwse toren in ijzerzandsteen) eveneens op een heuvel ligt.

St-Martinuskerk van Optielt

St-Martinuskerk van Optielt

Achter de kerk klimmen we over een geasfalteerd kerkwegeltje verder de heuvel op, steken de Blerebergstraat over en komen boven in open veld. Links trekt een mooie witte hoeve de aandacht maar recht voor ons intrigeert een vreemdsoortig bouwwerk, een losstaande stalen trap naar de hemel. Het blijkt om de Vlooybergmolen te gaan. We zetten ons met de rug naar de felle wind aan de brede picknicktafel en eten onze boterhammetjes. Boven op de traptoren heb je een fantastisch zicht op de weide omgeving: tot Vilvoorde en Beringen, Herent en Averbode volgens de bordjes, al valt het mij moeilijk om zonder verrekijker veel te identificeren. Voor ons ligt in elk geval Tielt-Winge.

scherpenheuvel020

Een mooie holle weg leidt naar een gehuchtje beneden en rustige paden lopen lange tijd parallel met de baan Leuven-Diest; je ziet ze niet maar je hoort ze wel. Het traject zelf loopt grotendeels door groen landbouwgebied met wat bosjes en bereikt grondgebied Bekkevoort; je ziet de kerk rechts in de verte. Intussen is het geluid van de E314 wel erg dichtbij gekomen. We rusten nog even op een bankje nabij een B&B en vervolgen nadien onze weg onder de snelweg door. Na een haakse bocht lopen we even parallel met de snelweg maar buigen dan scherp linksaf de weidse velden in. Een modderig pad loopt kaarsrecht door het lege, licht heuvelende landschap dat uitzicht geeft op de basiliek van Scherpenheuvel in het westen.

scherpenheuvel042

Een kreupelbosje geeft uit op het erf van een reuzegrote herenboerderij met vijverpartij. Van hieruit voert een zandweg naar een kruispunt met GRwandelboom. GR 512 buigt hier samen met GR 5 en SGR Hageland rechtsaf naar Diest.

scherpenheuvel038

Wij verlaten GR 512 en volgen GR 5 richting Scherpenheuvel. Opvallend zijn de enorme stallen in een verder leeg en weids landschap. Vanop een weidepaadje krijgen we ook zicht op de abdij van Averbode in de verte. Als we op een zandpad de basiliek aan onze linkerkant hebben, nemen we afscheid van GR 5 die doorloopt naar Averbode en gaan naar de grote parking onderaan de heuvel. Vanop de parking beklimt een paadje en een steile trap de heuvel die zijn naam gaf aan het bekende bedevaartsoord Scherpenheuvel. Voor de basiliek lopen we loodrecht naar het rondpunt waar we een goed fietserscafé weten. Aan de andere kant van het plein is de bushalte; hier nemen we zo’n uurtje later bus 35 terug naar Aarschot. De bus heeft een kwartier vertraging en laat zowel onderweg als aan het station van Aarschot enkele laatkomers zonder pardon staan. Een mooi traject zit er weer op – ik keer beslist nog eens terug naar de streek rond Optielt voor wat plaatselijke wandelingen.

scherpenheuvel046

P.S. Voor het vervolg van GR 512 naar Diest verwijs ik naar een eerdere tocht op GR 5.

Volledig foto-album                    Mijn Track

7 Reacties op “GR 512 Kasteel van Horst – Scherpenheuvel

 1. Die drie wandelaars op die morgen aan het kasteel van horst waren wel degelijk die mannen van het blog http://www.bloggen.be/viadelaplata/

 2. Die drie wandelaars aan het kasteel van horst zijn wij, binnen twee dagen begint onze camino, via de la plata

 3. Oops. Meant to comment from my Discovering Belgium blog and not the other one. Still, now you have two comments from me!

 4. Denzil - Life Sentences

  Another interesting blog Guido. I think the area around Horst and Houwart is really pretty. I don’t know Optielt though. Must visit it now

 5. Is dat niet de streek waar de reeks van de Callboys is opgenomen?
  Ik meende de toren te herkennen..een mooie streek het Hageland.,als verder zetting van de Gr 5 lopen wij daar binnenkort ook rond ,en word het tijd dat ik nu Scherpenheuvel ook eens ga zien ! Grts Leen

  • Naar het schijnt, Leen, ik heb de reeks zelf niet gezien. Nooit in Scherpenheuvel geweest? Nu ja, het heeft veel van zijn oude glorie verloren – van de vele kraampjes met religieuze prullaria blijft niet veel over maar toch vind je nog echte volksdevotie in de basiliek terug; zeker bezoeken!

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.