GR 571 Stoumont – Trois-Ponts

Datum: za 25 februari 2017
Etappe 3  Stoumont – Trois-Ponts  17,5 km; 728m ↑ & 719m ↓(Basecamp)
Topogids GR 571 Vallées des Légendes: Amblève, Salm et Lienne (2006)
Wandeltijd: 10.45 – 16.00
Weer: zonnig, wisselend bewolkt, 5°C
Stilte: 5/5

IMG_4112

Aan de waterval van Coo

Na een koffie in Trois-Ponts rijden we met auto 2 naar Stoumont. Er hangt nog nevel in de prachtige vallei van de Amblève die me nog het meest van alle Belgische valleien aan Engelse of Welshe landschappen doet denken. We parkeren aan de kerk van Stoumont en volgen even de grote baan van waar we een schitterend uitzicht hebben op de rivier beneden.

IMG_4060

Zicht op de Amblève vanuit Stoumont

Een smal weidepaadje daalt naar het bos en biedt plots uitzicht op het fraaie kasteel van Froidecour. Naar verluidt een redelijk recent kasteel maar wat een uitzicht!

IMG_4062

Château de Froidecour

We komen uit op een dalende asfaltweg die ons naar de brug over de Amblève voert, met zicht op een spoorwegviaduct.

IMG_4066

De Amblève in Cheneux

Dan klimmen we onderlangs het dorpje Cheneux en bereiken via een steil bospaadje het gehucht Monceau, waar enkele grote hoeves opvallen. Uit een infopaneel tegenover de vroegere publieke wasplaats blijkt dat die hoeves een belangrijke rol gespeeld hebben in december 1944. Tijdens de Battle of the Bulge (Ardennenoffensief) vielen zowel hier als in de omliggende dorpjes nogal wat burgerslachtoffers. Het is de vriendelijke bewoner van de Ferme sous Monceau die met fierheid vertelt hoe zijn zoon de infopanelen geplaatst heeft en die ons “bonne route” wenst.

IMG_4071

Nabij Monceau

 

Hoog boven het gehuchtje nodigt een zitbank met panoramisch zicht op de vallei uit tot een picknick. Niet te lang want hoewel het zonnetje schijnt, blaast de wind koud in onze rug.

coo-pano

De GR klimt verder omhoog, eerst panoramisch over asfalt, dan steil omhoog het bos in tot aan een bassin van de elektriciteitscentrale van Coo.

dsc04864

Een jong sportief drietal komt ons tegemoet, de eerste wandelaars die we zien. Een sprookjeswoud begeleidt ons tot op een baantje richting Brume.

coo024

Er zijn nogal wat bronnetjes in dit gebied zoals de Font. Saint-Remacle. Aan de luid zoemende transformatorcentrale gaan we rechtsaf en beginnen aan de afdaling naar Brume en verder naar Coo, onderwijl genietend van de prachtige vergezichten over de Amblève-vallei. Glooiende weides wisselen af met beboste stukken tot we zicht krijgen op het stuwmeer van Coo en de eigenlijke elektriciteiscentrale.

IMG_4099

Stuwmeer van Coo

Op een bankje genieten we van een slok water en een banaan en moedigen een viertal Limburgse toeristen aan die het pad naar boven beklimmen. We hebben een mooi zicht op Coo en de Amblève en dalen verder tot we midden tussen de restaurants en brasseries belanden. Het toeristisch seizoen is duidelijk nog niet begonnen en de terrasjes zitten nog niet vol. Vanop de brug kijken we naar het neerstortende water van de waterval van Coo. Onze nieuwsgierigheid is gewekt. Langs de oude molen en het kerkje van Coo dalen we af tot aan het water waar we een veel beter zicht op de waterval krijgen. Het neerstortende water van de Amblève creëert steeds weer een mooie regenboog. Links verzekert een zijarm dat de vissen stroomopwaarts kunnen blijven zwemmen. Vóór ons ligt het pretpark Plopsaland op een bevoorrechte plaats. Vanop de brug kunnen we gratis afdalen naar een rotspunt tussen de 2 neerstortende watervallen; je voelt de rotsen onder je voeten daveren van het watergeweld. Aangenaam onder de indruk beslissen we op één van de terrasjes een koffie te drinken en een sanitaire stop in te lassen.

IMG_4107

Waterval van Coo


coo059In cauda venenum est: het traject van GR 571 klimt onder de stoeltjeslift de bijna loodrechte valleihelling op. Bij al die inspanning om mijn gewicht de helling op te hijsen besmeuren de zweetdruppels mijn brilglazen. De uitkijktoren laten we links liggen – het zicht is te onklaar vandaag. Net als je denkt dat het pad verder horizontaal zal lopen, gaat het opnieuw steil omhoog, tot boven op de kam, bijna 500 m hoog of zo’n kleine 300 meter hoogteverschil op goed 2000 meter.

IMG_4125

G. wacht geduldig 🙂

dsc04886

Boven staat een beschutte picknicktafel met vergezicht maar de zon is verdwenen en de wind op onze bezwete ruggen te koud om lang te blijven staan.

dsc04891

We volgen een licht dalend modderpad met uitzicht op de andere kant van de Amblève-vallei. De rivier maakt namelijk in Trois-Ponts een haakse bocht richting Stavelot. Steeds in dalende lijn gaat het nu door weide- en bosgebied.

IMG_4130

Zicht over de vallei

Het pad wordt steiler en rotsiger. In de rotsige ondergrond zijn karresporen zichtbaar: vroeger werd langs hier eikenschors naar de looierijen van Stavelot vervoerd.

coo066

Helemaal beneden nu volgen we nog even de spoorweg tot in het centrum van Trois-Ponts. In de gezellige Brasserie du Vieux Pont (uitgebreide bierkaart) zit een grote groep jonge avonturiers met grote rugzakken en opblaasbare dinghy’s aan democratische prijzen te eten. Wat later komt ook ons sportieve drietal uit Vlaanderen het café binnen. Ze hebben zich moeten reppen om één van de weinige bussen te halen.

IMG_4132
Wij kijken terug op één van de allermooiste wandeltochten tot nu toe en beginnen aan de lange reis naar huis; we gaan deze tocht zeker herhalen. Onderschat de hoogtemeters niet op dit eerder korte traject! Voor de volgende etappe naar Vielsalm plannen we de transfer met de trein. Intussen heb ik ook ontdekt dat GR 14 van in Trois-Ponts naar Stavelot voert vanwaar je dan op GR 5 eveneens naar Vielsalm kunt stappen: aha! Misschien dé uitgelezen kans om eindelijk ook op GR 5 een stuk verder te komen richting Luxemburg! Mooie vooruitzichten 🙂

knipsel

Mijn Track                     Mijn Flickr-Fotoalbum

12 Reacties op “GR 571 Stoumont – Trois-Ponts

 1. Dit is nog eens een wandelgids!

 2. I loved this stage of the GR 571 when I did it earlier this year and your account and photos bring back fond memories.

 3. Weer een prachtige wandeletappe achter de rug!

 4. Je me souviens encore de la montée après la cascade de Coo, effectuée fin août 2016 alors qu’il faisait 30° …

 5. Hoj Guido,
  Ik heb zelf geen blog, ben pas 77 geworden en ga me daar niet meer mee bezighouden. Nog enkele inl. betreffende Kalmthout:
  1) Hors d’oeuvre Bergen o Z Grote Markt – halte ‘Moerkantsebaan’, Huybergen: bus 104 09.59 Moerkantsebaan – 10.35 ‘Wassenaarstr.’ Bergen oZ, elk uur. Niet op Za en Zo
  2) het grotere werk: Trapke op – Kijkuit:
  Treinhalte Kijkuit 09.17 – Roosendaal NS 09.37
  Roosendaal NS 09.52 – ‘Moerk.bn.’ Trapke op 10.12, bos 104
  elk uur, 104 niet Za – Zo
  Nog veel wandelplezier! Kijk uit naar het vervolg.

 6. Met veel plezier en interesse volg ik uw wandelingen. In 2012 heb ik die GR571 afgewandeld in 10 etappes, steeds met de nederlandstalige gids van 1993 (mits de nodige aanpassingen best doenbaar). Een m.i. bruikbare tip voor uw volgende etappe: Volg vanaf Trois-Ponts gare 1,6 km die GR 14 naar de Tour Leroux (subliem uitzicht 47 treden over 3 valleien (Amblève, Salm en Lienne, niet te missen!), ca 500 m verder op die GR 14, bij het begin van een weide links, scherp rechtsaf, sterk dalende verbinding met GR571 (na 250m). Nog een kakelverse tip: het totaal vernieuwde en veel mooier GR5 traject door de Kalmthoutse Heide, 16,1 km (Cafe Trapke op, huybergen, 500 m van GR 5 – Treinhalte Kijkuit). Als hors d’oeuvre komt dan Bergen op Zoom, grote markt – Café Trapke op (vlakbij bushalte ‘Moerkantsebaan’ Huybergen) 11,7 km in aanmerking. Meer inlichtingen zal ik graag geven, stuur maar een mailtje! Veel plezier!

  • Hey Raymond, bedankt voor je leuke reactie. Zoals gezegd ga ik dat stukje GR 14 combineren met GR 5, dus ik kom nog langs die Tour Leroux – of ik doe het zoals jij zegt, we zien wel
   Ik liep het noordelijke deel van de oude GR 5 nog niet zo lang geleden maar ik hou je tip zeker in het achterhoofd – misschien iets voor augustus, begin september.
   Heb je eventueel zelf een blog?

 7. Der Wasserfall ist ja wohl der Knaller
  Ich neide Dir Deine viele freie Zeit, kann es kaum erwarten selber in den Genuss zu kommen

  • An sich bin ich nicht öfter unterwegs, als wo ich noch arbeitete. Durch die freie Zeit kann ich allerdings entscheiden, welchen trockenen oder sonnigen Tag in der sonst verregneten oder trüben Woche ich mir aussuche. Das ist Luxus, das seh’ ich ein. LG (P.S. weitere Fotos will ich heute hochladen)

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.