GR 571 Trois-Ponts – Vielsalm

Datum: za 11 maart 2017
Etappe 4  Trois-Ponts – Vielsalm 22 km; 653m ↑ & 567 m ↓(Basecamp)
Topogids GR 571 Vallées des Légendes: Amblève, Salm et Lienne (2006)
Wandeltijd: 11.30 – 17.10
Weer: zonnig, licht bewolkt, 14°C, windstil
Stilte:  4/5

IMG_4223

In Spineu (vallei van de Salm)

Het is laat als we met de trein vanuit Angleur in Trois-Ponts aankomen. Die trein richting Luxemburg is gedateerd maar nog altijd luxueus. In Trois-Ponts gaan we toch eerst een koffie drinken in brasserie Au vieux Pont alvorens we rond half twaalf opnieuw naar het station trekken. We lopen eerst even foutief de tekens van GR 14 richting Stavelot achterna, keren op onze stappen terug en dalen af naar de snelstromende Salm.

Langs de flank van de helling klimt en daalt een smal panoramapad boven een langgerekte camping. Samen met de rivier gaan we onder de spoorbrug door en beginnen aan een lange klim naar boven.

Langs de Salm

Wandelvriend G. zet er stevig de pas in en ik probeer te volgen – iets wat me later zuur zal opbreken: pijn in mijn linkerbeen voor de rest van de dag… Het pad zigzagt door het bos naar een hoogte van 477 m. Onderweg overal stroompjes en beekjes die hier en daar het wandelpad ingepalmd hebben. Het is verrassend warm en ik heb definitief een verkeerde kledingkeuze gemaakt. Overal in het bos fladderen citroenvlinders door de bomen. Boven bereiken we enkele mooi gelegen huizen van Aisomont maar vinden pas een geschikte picknickplaats wat verder aan een reeks jagerszitjes.

Hier picknicken?

Na de picknick passeren we een modderpad zoals we dat intussen op een hoogte van 500 m gewoon zijn. Het gaat nu in dalende lijn; we krijgen voor het eerst zicht op de prachtige Salmvallei.

IMG_4217

Eindelijk vrij zicht op de Salmvallei

In een bocht van het gehucht Spineu stoten we op een merkwaardig gedenkteken van het Ardennenoffensief, ter ere van het 112de en het 424ste regiment dat de sector Wanne bevrijd heeft. In de tuin van een belendend huis staat een luchtafweerkanon (zie inleidende foto) en een stuk geschut opgesteld, rechts in de wei een grote en een kleine bunker. De ligging van het dorp vind ik ronduit paradijselijk!

Deze diashow vereist JavaScript.

We dalen verder af tot we beneden de N68 bereiken met daarachter de brug van Rochelinval. Ook hier en over de spoorbrug gedenkplaten voor WOII. De brug over de Salm is meteen ook de grens tussen de provincies Luik en Luxemburg.

Brug van Rochelinval

Nog voor het dorp draaien we linksaf en klimmen het bos in. Na een tijdje klimt het pad niet langer en volgt min of meer horizontaal de valleiflank van de Salm.

Ergens in het woud horen we een geluid als van de wieken van een grote windmolen. Heel hoog boven ons ontwaren we tussen de boomtoppen door een grote groep overtrekkende kraanvogels! Jammer dat we pas 5 minuten later op een open plek komen waar we een beter zicht zouden gehad hebben. Nu moeten we het doen met een panoramisch zicht op een groot gebouw in de vallei: het lijkt verdacht veel op een kloostergebouw maar het zwembad ervoor wijst op een hotelcomplex.

IMG_4238

Grand-Halleux

Erg mooi gelegen ook het dorpje Grand-Halleux. Daarvoor moeten we dalen en de Salm oversteken. In het centrum vinden we wel een bakker maar geen café; gelukkig zijn er in de buurt van de kerk enkele drankautomaten zodat we onze dorst kunnen lessen. Dan volgt een zoveelste steile klim naar een soort calvariekruis; van hieruit weer een schitterend zicht op het dorp en de vallei. De GR maakt hier een ommetje door een glooiend weidelandschap tot aan een wildpark.

IMG_4247

Boven Grand-Halleux

De temperatuur op deze zuiders gerichte helling moet zowat 15° zijn. Langs de draad van het park gaat het opnieuw naar beneden tot aan de N68. Via de brug steken we de Salm opnieuw over naar Hourt waar we linksaf slaan en een straat boven een spoorbaantje volgen. We klimmen opnieuw de bossen in (bois de Coirnoûmont) en de vele hoogtemeters beginnen hun tol te eisen. Wij zijn alle drie geen twintig meer!

Op karakter bereiken we een open plek in het bos waar we aan een doorwaadbare plek over de Rencheux komen; ernaast ligt gelukkig ook een bruggetje. En opnieuw een steile klim,  tot onze opluchting niet te lang. Tot aan een draadafsluiting met kazerne-achtige gebouwen: blijkbaar was het dat ook. Als ik me niet vergis, zaten hier in het verleden de Ardense Jagers.

En zo zijn we aangekomen in Rencheux, eindpunt van deze GR-tocht. Voor de trein in Vielsalm zijn we te laat; die zien we beneden voor onze neus voorbijrijden. Wij dus naar het grote meer van Vielsalm waar we vergeefs een toegang zoeken naar boven. Dan maar langs de grote baan naar de kerk aan de GR 5; hier zal ik dus later nog eens toekomen.

We worden welkom geheten door de koperkleurige heks van Vielsalm: de ‘macralle’; later op het jaar tijdens het “fête des myrtilles” lopen ze overal rond maar ook nu gaan de heksen van deur tot deur met … eieren. Wij verkiezen forel op Ardense wijze in het restaurant van het Best Westernhotel vooraleer we langs de vakantiehuisjes van Sunparks naar het station trekken. Iets voor 7 hebben we een trein terug naar Angleur en zo komt er een laat einde aan een zware maar heel mooie tocht door de vallei van de Salm. – Het vervolg naar Gouvy (GR 57) zal opnieuw korter zijn in afstand en dat vind ik best zo 😉

Mijn Track                           Foto-album                       Denzil’s report

Knipsel

7 Reacties op “GR 571 Trois-Ponts – Vielsalm

  1. Prachtige wandeling van de GR571 tussen Trois-Ponts en Vielsalm. De geposte tekst verteld inderdaad, de werkelijkheid van de pracht van de natuur en de dorpen. Ondertussen is door ons wel een leuk restaurant/brasserie ontdekt in het midden van deze wandeling te Grand-Halleux (Le Gastromme – Rue Emile Tromme 1 Grand-Halleux) . Zeker de moeite om na 10 km daar op het terras of binnen even uit te rusten met een passend lokaal biertje.

  2. Encore une belle étape que j’ai pris plaisir à redécouvrir grâce à votre article !

    Merci d’avoir ajouté le lien vers mon site 😉

  3. Ja, die hoogtemeters zijn niet te onderschatten soms. Door je verslag kijk ik ook al uit om terug te wandelen in Wallonië. Eind maart is het gelukkig zo ver.

  4. Good posts, beautiful blog.
    Congratulations.
    Welcome to see my creations in: paintdigi.comm

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.