Bedevaart naar Scherpenheuvel

Datum: ma 1 mei 2017
Traject: Tongerlo-Scherpenheuvel, 25 km
Topogids: GR 5 & knooppunten
Wandeltijd: 8.00 – 15.50
Stilte: 3/5

Sponsortocht Damiaanactie KOSH

IMG_4903

Wandeldomein De Merode Averbode

Deze sponsortocht leek me een goeie gelegenheid om a) leuke oud-collega’s te treffen b) nog eens naar Scherpenheuvel te stappen op een eerste mei c) nog eens een stukje GR 5 te herhalen. Startplaats was de abdij van Tongerlo waar op de ruime parking een dozijn stappers verzamelde; de rest zou onderweg aansluiten. Organisator Lies had het parcours grotendeels opgesteld aan de hand van knooppunten maar telkens weer zullen we de tekens van GR 5 ontmoeten; alleen nemen we hier en daar een afkorting. Zo zullen we niet langs de Maagdentoren lopen in Zichem maar door het centrum; dat is makkelijker voor de mobilhome die als bezemwagen fungeert. De hemel is bewolkt en de wolken dreigen maar we gaan het droog houden.

Netebrug in Westerlo

Van de abdij gaat het naar Jeugdherberg ’t Boswachtershuis en via het centrum van Westerlo naar de Hoge Dreef waar we de Grote Nete oversteken. We vervolgen onze weg naar Bergom en kruisen de Diestsebaan om door de Merodebossen aan te komen tegenover Herberg Mie Maan, onze eerste pitstop. Hans en collega wachten ons op met verse soep en koffie en de rest van de wandelgroep.

Bevoorrading aan Mie Maan

Na de pauze trekt de groep van intussen zo’n 2 dozijn wandelaars door de bossen naar Blauberg en door het aantrekkelijke wandelgebied Merodebossen naar de abdij van Averbode. Op het terras van brasserie ’t Moment net onder de abdij genieten we een tweede keer van wat lekkers.

Een schaapskudde op de hei

Van hier stappen we naar het centrum van Averbode maar bereiken via rustige woonstraten het vochtige broekgebied van de Hulpe, zijrivier van de Demer. Langs visvijvers gaan we door het groen richting Testelt maar slaan nog voor de spoorweg linksaf in de Demerbroeken. Een prachtig natuurpad voert ons door het moerasgebied dat er momenteel bijzonder droog bij ligt tot tegen de spoorweg. In Zichem steken we die over en genieten op het marktplein van onze derde en finale pitstop met soep en koffie.

Abdij van Averbode

Op weg naar Demerbroeken

Demerbroeken

Aankomst in Zichem

Enkele straten verder voegen we ons bij de talrijke pelgrims die de Scherpen-heuvel naar de basiliek beklimmen. De wind heeft hier vrij spel en het koudegevoel drijft ons naar boven. Aan de basiliek is het een heksenketel. Van heinde en verre stromen groepen bedevaarders toe, te voet, met de fiets en onder veel motorengebrul met de moto. De kerk zelf zit afgeladen vol, net als alle café’s en terrassen in de omtrek. Ons groepje vindt nog een plek in het vertrouwde Molenhuis op de Noordervest.

Basiliek van Scherpenheuvel

Lies heeft ook voor vervoer naar huis gezorgd zodat we allemaal veilig terug in Tongerlo geraken. Bedankt iedereen voor de toffe organisatie en het fijne gezelschap onderweg en niet te vergeten: de sympathieke logistieke ploeg 🙂

Foto-album

4 Reacties op “Bedevaart naar Scherpenheuvel

  1. Voor mijn voordeur gepaseerd dan 😉

  2. Van deze wandeling hebben wij ook gelezen, het heeft niet veel gescheeld 😉 , toch de moeite precies…Scherpenheuvel zal nog op ons moeten wachten tot we voorbij komen met de GR5 😉

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.